anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Parchetul, sesizat în cazul unei farmacii care a decontat ilegal medicamente de 300.000 lei

GALERIE
farmacii, retete ilegale
 • farmacii, retete ilegale
- +

O farmacie din Beclean nu mai are dreptul să elibereze medicamente în cadrul programelor naţionale de sănătate întrucât CJAS Bistriţa-Năsăud a constatat că timp de trei ani a eliberat doze mai mari de medicamente pentru diabet şi a decontat necuvenit 300.000 de lei, fiind sesizat Parchetul.

Preşedintele - director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că există suspiciuni că o farmacie din Beclean a eliberat, încă din 2010, medicamente pentru diabetici de valori mai mari decât cele prescrise de medici, în acest sens fiind făcută o plângere la Parchetul Judecătoriei Beclean, care cercetează cazul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"CNAS, prin Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), face din când în când o analiză pe costuri şi pe judeţe pe programe naţionale. La un moment dat, au văzut cei de la Bucureşti că la noi s-a depăşit cumva costul mediu pe ţară la anumite medicamente pentru diabetici. Ne-au trimis o solicitare să facem o verificare să vedem dacă nu cumva acest salt al costului nu e justificat, fiindcă în diabet sunt foarte multe tipuri de tratamente şi se putea să fie justificat. Am făcut o verificare şi am constatat că, pe nişte CNP-uri, erau costurile de 4-5 ori mai mari decât pe celelalte. Erau toţi pacienţi din Beclean de la doi-trei medici de familie. S-a luat legătura cu medicii, care au fost întrebaţi de ce au recomandat doze mai mari din medicamentul Lantus, fiindcă despre el era vorba. Farmacia aceasta din Beclean eliberase o doză de trei - patru ori mai mare din acest medicament decât cea uzuală", a spus Ilişuan.

Ea a declarat că medicii de familie au negat că ar fi prescris astfel de doze, situaţie în care CJAS Bistriţa-Năsăud a trecut la verificarea reţetelor originale pe care le-a depus farmacia din Beclean şi a constatat că medicii au spus adevărul.

Şeful CJAS Bistriţa-Năsăud a explicat că acest medicament se prezintă în flacoane de 3 ml şi 10 ml, iar în timp ce medicii prescriau o doză de 3 ml, farmaciştii eliberau doză de 10 ml, care era de trei ori mai scumpă.

"E foarte greu de depistat aşa ceva la o verificare de rutină a reţetelor, cum se face la noi în fiecare lună. La 50.000 de reţete câte se eliberează într-o lună, e greu să le verifici pe toate. În plus, astfel de situaţii sunt greu de depistat fiindcă ar trebui să avem un farmacist care să ştie exact dozele care se prescriu în mod curent şi apoi să mai ştie şi preţurile. De cele mai multe ori, la medicament eliberat, în partea de jos a reţetei pe care o elibera farmacia, nu scria ce fel de flacon este. Scria Lantus fără să scrie valoarea lui. Trebuia să ştii şi preţurile", a declarat ea.

Camelia Ilişuan a spus că după ce a constatat neregulile din 2012 CJAS Bistriţa-Năsăud a început verificări anterioare şi a văzut că farmaciştii din Beclean au început prin 2010 să facă aceste lucruri.

"La început au eliberat câte două-trei reţete pe lună, apoi sistematic, pentru toţi pacienţii cu diabet care au luat medicamente de acolo. Noi am calculat cât s-a decontat în plus, inclusiv penalităţi, şi am ajuns la 300.000 de lei. Am recuperat suma în totalitate, fie am reţinut din sumele care urmau să fie plătite, fie au pus ei banii jos. Au recunoscut că au greşit, dar au dat vina pe sistemul informatic", a declarat ea.

Potrivit sursei citate, neavând alte posibilităţi de a continua ancheta, CJAS a făcut o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean.

"Am sesizat Parchetul fiindcă procurorii au alte posibilităţi. Aşteptăm un răspuns să vedem dacă a fost o greşeală sau o chestiune intenţionată. Deocamdată nu l-am primit", a spus ea.

În paralel însă, CJAS a trimis un control financiar la farmacia din Beclean pentru verificarea documentelor fiscale.

Potrivit sursei citate, după verificările de la sfârşitul anului trecut, farmaciei din Beclean i s-a sistat dreptul de a mai elibera medicamente prin programe naţionale de sănătate, iar anul acesta nu i s-a mai încheiat un alt contract.

"Dacă reziliem un contract pe care l-am încheiat cu un furnizor, în mod normal, timp de şase luni aceasta nu mai are voie să intre în contract cu noi, iar noi ne aflăm în acea perioadă. În al doilea rând, există un temei serios să nu mai încheiem un contract cu farmacia aceasta cât timp ancheta nu e gata. Noi nu ştim dacă treaba a fost intenţionată sau o greşeală. Am încheiat în schimb un contract cu ea pentru medicamente compensate şi gratuite, dar numai după ce le-am trimis un control. Am cerut un inventar şi a reieşit că la medicamente compensate şi gratuite totul e în regulă", a spus Ilişuan.

În Bistriţa-Năsăud sunt 71 de farmacii, dar medicamente prin programe naţionale au dreptul să distribuie 70.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.