
Primăria Iași a lansat o licitație în vederea amenajării de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Valoarea contractului se ridică la 1,6 milioane lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată prin intermediul unui program al Administrației Fondului pentru Mediu.
Programul AFM, intitulat „e-Move”, are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluat din punct de vedere energetic.
„Pentru automobile electrice, statistica indică 58 de autovehicule electrice și 594 hibride”, se arată în caietul de sarcini aferent licitației, cu toate că în oraș sunt înmatriculate câteva sute de mașini electrice și câteva mii hibride. O statistică făcută publică de Primăria Iași în urmă cu aproape doi ani indica circa 500 de mașini electrice și în jur de 2.500 hibride.
Stațiile electrice vor fi amenajate în special în parcări publice: TVR (bd. Independenței), „Piramida lui Dubeț” (șos. Națională), str. Bărboi și Mitocul Maicilor (bd. Independenței). De asemenea, alte stații de încărcare vor fi în curtea a două unități spitalicești (Spitalul de Recuperare și Spitalul „C.I. Parhon”) și una la baza sportivă Ciric (str. Moara de Vânt).
Citiți și: Vânzările de mașini cu motoare convenționale ar putea accelera în 2024
„Stațiile de reîncărcare vor fi formate din minimum 2 puncte de reîncărcare, alimentate de același punct de livrare din rețeaua publică de distribuție, din care un punct de reîncărcare va permite încărcarea multistandard în curent continuu și un punct va permite încărcare în curent alternativ. Stația de reîncărcare va permite încărcarea simultană la puterile declarate”, se mai precizează în documentația de atribuire.
Reprezentanții Primăriei spun că montarea stațiilor va sprijini dezvoltarea unei infrastructuri la nivelul municipiului care să încurajeze transportul electric, lucru care va determina și o reducere a poluării. „Obiectivele urmărite sunt de a crește numărul utilizatorilor de automobile electrice și hybrid în următorii ani și de a dezvolta infrastructura necesară alimentării acestor automobile”, se arată în caietul de sarcini.
Alte măsuri pe care municipalitatea le are în plan pentru încurajarea transportului rutier electric vizează: reducerea (sau chiar eliminarea) impozitelor, instalarea de stații de încărcare în toate parcările publice, permiterea accesului automobilelor electrice pe benzile de autobuze și parcarea gratuită în locurile gestionate de Primărie.
Publicitate și alte recomandări video