Parcul Copou, neglijat de autorități și asediat de ciori
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Comunicat de presă (P)

Parcul Copou, neglijat de autorități și asediat de ciori

GALERIE
monument-unumonument-doiCabinet Parlamentar - Dan LunguFoto1_Parc
 • monument-unu
 • monument-doi
 • Cabinet Parlamentar - Dan Lungu
 • Foto1_Parc
- +

Senatorul USR Dan Lungu revine cu un semnal de alarmă privitor la felul în care autoritățile locale ieșene tratează unul dintre cele mai importante monumente istorice ale României, anume Monumentul Regulamentului Organic, aflat în Parcul Copou. Totodată, atrage atenția și asupra lipsei de acțiune a acestora în fața multiplelor sesizări legate de starea mobilierului urban din parc și de murdăria provocată de porumbei și de colonia de ciori care populează zona.

Ambele probleme, deși semnalate și preluate de către presa locală, nu reușesc să mobilizeze și determine reprezentanții autorităților competente să ia nicio măsură pentru rezolvarea lor. Monumentul Regulamentului Organic, cunoscut și sub numele de „Obeliscul Leilor”, datează încă din perioada anilor 1834 – 1849 și este, în continuare, complet neglijat. Ba mai mult, în ciuda sesizărilor Senatorului USR, printre cei patru lei sculptați încă sunt amplasate difuzoarele mari ale unui sistem audio, de monument atârnând în continuare o rețea de cabluri, care încalcă prevederile legale specificate în Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

În urma semnalării anterioare a acestei nereguli, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au răspuns numai prin intermediul unei rețele de socializare, menționând că „monumentul prezintă semne de degradare, dar nu se află într-un pericol imediat” și făcând completă abstracție de problema reală adusă în spațiul public, anume prezența de sistemului audio.

În răspunsul primit – nu la cabinet sau printr-o adresă, ci numai pe Facebook – reprezentanții autorităților au menționat că monumentul nu se află în pericol și apoi au amintit monumentele istorice emblematice din oraș, în care au investit în ultimii trei ani – și acestea mult prea puține, dacă ținem cont de numărul lor real și de răspândirea lor în județ. Boxele uriașe printre lei și cablurile care atârnă de statuie au rămas invizibile pentru ei – și în comunicatul nostru, și în viața reală, întrucât ele încă se află în parc. Nu așa trebuie să se poarte autoritățile cu un monument istoric. Apoi, este păcat că în Parcul Copou, atât de important pentru noi, ieșenii, există bănci atât de murdare încât oamenii nici măcar nu se pot  așeza. Celebrul romantismu al Copoului dispare odată cu croncănitul ciorilor și ploaia de găinaț - fotografiile colegului meu sunt relevante”, a declarat Dan Lungu, Senator USR.

Problema mizeriei din parc a fost semnalată în repetate rânduri de către Andrei Chiper, membru al echipei USR Iași. „Este o chestiune alarmantă, nu doar din punct de vedere estetic, ci și igienic. Excrementele păsărilor transmit micoze și bacterii și pot provoca reacții alergice, în special copiilor. Trebuie găsită o soluție pentru îndepărtarea acestei colonii mari de ciori din Parcul Copou, care pare a fi în creștere de la an la an”, a menționat membrul USR.

Andrei Chiper a mai adăugat și faptul că există multiple variante pentru mutarea coloniei de ciori, printre acestea numărându-se și adoptarea unei metode deja aplicate în Târgu Mureș, care presupune desemnarea unui pâlc de copaci într-o zonă periferică, arbori înalți, în care ciorile să fie atrase prin intermediul chemătoarelor și materialelor pentru cuibărit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.