Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de presă

Parcul Natural „Codrii Iașilor”, o moștenire minunată pentru copiii și nepoții noștri! (P)

GALERIE
maricel popa
  • maricel popa
- +

Senatorul ieșean Maricel Popa a avut o intervenție în Parlamentul României cu privire la stoparea defrișărilor necontrolate din zona protejată - pădurea Dobrovăț-Bârnova. 

Președintele PSD Iași susține demersul civic promovat de grupul de inițiativă „Codrii Iașilor”. Scopul final al acestui parteneriat este promovarea unui proiect legislativ prin care să fie înființat Parcul Natural „Codrii Iașilor”

„Intervenția mea de astăzi a avut în prim plan o acțiune civică extrem de importantă: salvarea și protejarea unei păduri de la sud de Iași. Vitală pentru ieșeni, vitală pentru faună și floră, vitală prin ea însăși, această pădure, adevărat monument al naturii, poate fi considerată un plămân al Iașului. 

Am avut și voi mai avea, curând, întâlniri cu grupul de inițiativă „Codrii Iașilor - Cunoaștem, Prețuim, Păstrăm”.

Din postura în care mă aflu, de senator al Iașului, dar și din cea de președinte al PSD Iași, organizație care are un secretar de stat, Bogdan Balanișcu, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, voi face toate demersurile necesare pentru a susține proiectele grupului de inițiativă. 

Așa cum a reieșit din discuțiile cu reprezentanții acestuia, trei ar fi obiectivele pe termen scurt și mediu în această chestiune: 

1) În ultimii ani, organizațiile civice și presa locală au semnalat mai multe tăieri de arbori în această zonă împădurită, Bârnova – Dobrovăț.

De multe ori, s-a vorbit despre defrișări și acțiuni la limita legii. Din punctul meu de vedere, stoparea tăierilor ilegale sau a celor care poartă doar o aparență de legalitate reprezintă prioritatea numărul 1.

De aceea, voi solicita o situație exactă, o analiză rapidă a tot ceea ce înseamnă tăieri de abori în pădurea de lângă Iași și, în cazul în care va fi nevoie, luarea de măsuri urgente pentru punerea în siguranță a acestui fond forestier atât de prețios;

2) Promovarea în Parlament a unui proiect de lege care va conduce la stoparea tăierilor celor mai valoroase exemplare.

Acest act normativ ar urma să protejeze „pădurile seculare”, sintagmă prin care se înțelege securizarea parcelelor cu arbori care au o vârstă medie de 140 de ani (unii pot avea chiar și 250 de ani). A fost dezbaterea publică, asociațiile de mediu au amendat proiectul. Înainte de a intra la vot, voi propune o analiză clară, limpede, pe fiecare amendament în parte în așa fel încât forma finală să fie cât mai aproape de ceea ce ne dorim cu toții: o protecție cât mai eficientă a acestor parcele;

3) Înființarea Parcului Natural „Codrii Iașilor”, inițiativă care a întrunit sufragiile a zeci de mii de ieșeni.

Acesta ar urma să cuprindă pădurile aflate la sud de municipiul Iași, pe raza localităților Bârnova, Poieni, Comarna, Dobrovăț și Pădureni. Prin realizarea acestui obiectiv, protecția Codrilor Iașilor va trece de la cuvânt la faptă. Un aer mai curat, conservarea biodiversității, cu specii protejate și unice, dar și realizarea de activități recreative, responsabile cu mediul, sunt beneficiile indubitabile.

Pe scurt, o moștenire minunată pentru copiii și nepoții noștri.

Pentru aceste trei deziderate, zilele următoare voi demara o serie de întruniri atât cu factori de răspundere de la nivel local (ONG-uri, prefect, primarii localităților pe raza cărora se află pădurea, Direcția Silvică) cât și cu actori de la nivel național (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, miniștri, secretari de stat, parlamentari).” a declarat senatorul ieșean Maricel Popa, liderul PSD Iași. 

Departamentul de comunicare al PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri