Parcuri de joacă, dotate cu 32 de panouri solare, care au înghiţit 1,5 milioane lei stau în paragină
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

România mereu surprinzătoare!

Parcuri de joacă, dotate cu 32 de panouri solare, care au înghiţit 1,5 milioane lei stau în paragină

GALERIE
gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (1)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (2)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (3)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (4)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (5)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (6)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (7)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (8)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (9)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (16)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (1)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (2)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (3)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (4)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (5)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (6)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (7)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (8)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (9)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (16)
- +

Unii primari nu au nici un respect pentru banul public u o dovedeşte din plin un proiect controversat finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în comuna Gropniţa. Acolo au fost amenajate două parcuri, au fost dotate cu panouri solare, dar la patru ani de la inaugurare au ajuns simple ruine. In acest timp, uliţele satului sunt tot din pământ, iar de alte utilităţi nici nu poate fi vorba.

Dacă în 2014, copiii din satele comunei Gropniţa se jucau seara la lumina unor felinare aprinse de la 32 de panouri solare, astăzi  parcurile stau în beznă şi sunt năpădite de buruieni. Un proiect de 1,5 milioane de lei, cu finanţare de la bugetul de stat şi-a găsit sfârşitul în nepăsarea autorităţilor locale la doar câţiva ani de la inaugurarea cu surle şi trâmbiţe. În parcurile cu panouri fotovoltaice de la Gropniţa nu mai funcţionează niciun bec nu se mai aprinde după lăsarea serii, deoarece 99% dintre ele sunt sparte, iar cele care încă mai atârnă de stâlpi sunt pline cu apă de ploaie, cum bine se poate vedea din fotografiile pe care reporterii noştri le-au făcut recent la faţa locului. Parcurile din Forăşti şi Gropniţa s-au dorit a fi o revelaţie pentru comună, însă după patru ani de zile, primăria nu a investit niciun ban în întreţinerea lui, nimeni nu a mai venit să repare panourile stricate sau să înlocuiască becurile arse ori sparte. Au rămas doar băncile de lemn şi buruienile, deoarece în aceste parcuri nu mai intră nimeni. Scopul acestui proiect a fost ca iluminatul public să se facă în zonă fără costuri din partea primăriei cu ajutorul acestor panouri solare. Oamenii din sat spun că la o scurtă perioadă după ce s-au deschis, parcurile au stat cu lacătele pe poartă. Primarul spunea la vremea respectivă că nu a lăsat copii să intre să se joace în ele, pe motiv că făceau stricăciuni, distrugeau panourile, mai exact, dădeau cu picioarele în ele. Acum când parcul este într-o stare jalnică, fiind plin de buruieni şi luminile nu se mai aprind, porţile sunt larg deschise.

Un alt proiect controversat

Investiţia de 1,5 milioane de lei a fost concretizată în 2014 prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Cele două parcuri au o suprafaţă 4.000 de metri pătraţi şi au fost dotate cu bănci, mese, alei amenajate, leagăne, tobogane şi pomi. La acea vreme, primarul spunea că intenţionează să construiască un nou parc de joacă şi satul Bulbucani, însă nu a obţinut finanţare până în prezent. Pe sinteza de investiţii prioritare în comunele ieşene, în 2014 se aflau un număr de şase parcuri de joacă, finanţate din diferite surse. Un alt proiect care a scandalizat locuitorii a fost o pistă de biciclete, în condiţiile în care nu există asfalt în comună, drumul fiind pavat cu pietriş. Este vorba de un proiect de 200.000 de lei, tot din bani europeni, implementat cam în aceeaşi perioadă. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că malul de pământ a fost supraînălţat, iar apa de ploaie curge direct în curţi. O parte dintre săteni au fost nevoiţi să-şi schimbe porţile, deaorece le aveau cu deschiderea în exterior, iar pista le bloca deschiderea. În prezent, pista de biciclişti are totuşi o utilitate, rolul de trotuar.

Primarul tace ca un peşte

Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat în cursul zilei de ieri să vorbească cu primarul comunei, Ionel Oneagă, însă acesta nu a răspuns la telefon şi nici la mesajul prin care i s-a cerut o reacţie. Ulterior Oneagă a închis telefonul. De asemenea, am încercat să obţinem şi un punct de vedere de la preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, însă acesta nu a răspuns la nici un apel şi nici la mesajul nostru. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Eliza Chirica a declarat că acesta este prea ocupat. „Domnul Popa este chiar acum pe aeroport cu preşedintele Iohannis, nu cred că va răspunde la telefon”, a precizat aceasta. Precizăm faptul că preşedintele României, Klaus Iohannis a participat ieri la deschiderea anului universitar la Iaşi. (Paula TROFIN)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.