anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

România mereu surprinzătoare!

Parcuri de joacă, dotate cu 32 de panouri solare, care au înghiţit 1,5 milioane lei stau în paragină

GALERIE
gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (1)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (2)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (3)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (4)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (5)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (6)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (7)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (8)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (9)gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (16)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (1)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (2)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (3)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (4)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (5)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (6)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (7)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (8)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (9)
 • gropnita, parcuri fotovoltaice in paragina (16)
- +

Unii primari nu au nici un respect pentru banul public u o dovedeşte din plin un proiect controversat finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în comuna Gropniţa. Acolo au fost amenajate două parcuri, au fost dotate cu panouri solare, dar la patru ani de la inaugurare au ajuns simple ruine. In acest timp, uliţele satului sunt tot din pământ, iar de alte utilităţi nici nu poate fi vorba.

Dacă în 2014, copiii din satele comunei Gropniţa se jucau seara la lumina unor felinare aprinse de la 32 de panouri solare, astăzi  parcurile stau în beznă şi sunt năpădite de buruieni. Un proiect de 1,5 milioane de lei, cu finanţare de la bugetul de stat şi-a găsit sfârşitul în nepăsarea autorităţilor locale la doar câţiva ani de la inaugurarea cu surle şi trâmbiţe. În parcurile cu panouri fotovoltaice de la Gropniţa nu mai funcţionează niciun bec nu se mai aprinde după lăsarea serii, deoarece 99% dintre ele sunt sparte, iar cele care încă mai atârnă de stâlpi sunt pline cu apă de ploaie, cum bine se poate vedea din fotografiile pe care reporterii noştri le-au făcut recent la faţa locului. Parcurile din Forăşti şi Gropniţa s-au dorit a fi o revelaţie pentru comună, însă după patru ani de zile, primăria nu a investit niciun ban în întreţinerea lui, nimeni nu a mai venit să repare panourile stricate sau să înlocuiască becurile arse ori sparte. Au rămas doar băncile de lemn şi buruienile, deoarece în aceste parcuri nu mai intră nimeni. Scopul acestui proiect a fost ca iluminatul public să se facă în zonă fără costuri din partea primăriei cu ajutorul acestor panouri solare. Oamenii din sat spun că la o scurtă perioadă după ce s-au deschis, parcurile au stat cu lacătele pe poartă. Primarul spunea la vremea respectivă că nu a lăsat copii să intre să se joace în ele, pe motiv că făceau stricăciuni, distrugeau panourile, mai exact, dădeau cu picioarele în ele. Acum când parcul este într-o stare jalnică, fiind plin de buruieni şi luminile nu se mai aprind, porţile sunt larg deschise.

Un alt proiect controversat

Investiţia de 1,5 milioane de lei a fost concretizată în 2014 prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Cele două parcuri au o suprafaţă 4.000 de metri pătraţi şi au fost dotate cu bănci, mese, alei amenajate, leagăne, tobogane şi pomi. La acea vreme, primarul spunea că intenţionează să construiască un nou parc de joacă şi satul Bulbucani, însă nu a obţinut finanţare până în prezent. Pe sinteza de investiţii prioritare în comunele ieşene, în 2014 se aflau un număr de şase parcuri de joacă, finanţate din diferite surse. Un alt proiect care a scandalizat locuitorii a fost o pistă de biciclete, în condiţiile în care nu există asfalt în comună, drumul fiind pavat cu pietriş. Este vorba de un proiect de 200.000 de lei, tot din bani europeni, implementat cam în aceeaşi perioadă. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că malul de pământ a fost supraînălţat, iar apa de ploaie curge direct în curţi. O parte dintre săteni au fost nevoiţi să-şi schimbe porţile, deaorece le aveau cu deschiderea în exterior, iar pista le bloca deschiderea. În prezent, pista de biciclişti are totuşi o utilitate, rolul de trotuar.

Primarul tace ca un peşte

Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat în cursul zilei de ieri să vorbească cu primarul comunei, Ionel Oneagă, însă acesta nu a răspuns la telefon şi nici la mesajul prin care i s-a cerut o reacţie. Ulterior Oneagă a închis telefonul. De asemenea, am încercat să obţinem şi un punct de vedere de la preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, însă acesta nu a răspuns la nici un apel şi nici la mesajul nostru. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Eliza Chirica a declarat că acesta este prea ocupat. „Domnul Popa este chiar acum pe aeroport cu preşedintele Iohannis, nu cred că va răspunde la telefon”, a precizat aceasta. Precizăm faptul că preşedintele României, Klaus Iohannis a participat ieri la deschiderea anului universitar la Iaşi. (Paula TROFIN)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.