Părinți, ați auzit de „Traista cu sănătate”? Îi învață pe copii cum să fie sănătoși. Iată-i secretele!
Învățarea comportamentelor alimentare corecte încă din copilărie și abordarea echilibrată a alimentației pot duce la rezultate mai bune de sănătate pe termen lung. Aceasta este opinia prof.univ.dr.habil. Veronica Mocanu, coordonatorul Programului Național ”Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși”.
Apărut în vara anului 2012, programul și-a propus educarea adecvată a copilului, pe teme de alimentație și de petrecere a timpului liber, în scopul formării unui stil de viață sănătos și al prevenirii obezităţii la vârsta copilăriei. Pentru a face alimentația sănătoasă cât mai atractivă pentru copii, coordonatorii programului au ilustrat și o traista fermecată de sănătate.
Culoarea traistei este albastră pentru a sublinia importanța apei
„Uitați-vă în Traista cu sănătate! Conține apă. Este importantă ca să fiți sănătoși. Culoarea traistei este albastră pentru a sublinia importanța apei pentru organism. Avem apoi în traistă alimente diverse pe grupe de culori.
Galbenul este reprezentat de cereale, cartofi şi legume uscate precum fasole, mazăre, năut. Sunt bogate în amidonul care furnizează multă energie. Verdele înseamnă legume și fructe, alimente vegetale ce conțin fibre, vitamine şi minerale. Albul sunt lactatele bogate în calciu și care întăresc oasele, roșu e reprezentat de carne, pește și ouă bogate în proteine și importante pentru dezvoltarea musculaturii. Culoarea violet înseamnă zahăr, grăsimi și sare care se adaugă altor alimente”, a explicat desenul profesoara Veronica Mocanu. Aceasta a mai punctat faptul că recomandarea pentru o alimentație sănătoasă la copii este ca aceștia să consume mai mult din alimentele reprezentate de dunga lată din desen (cereale, legume, fructe, lactate, carne) și mai puțin din alimentele reprezentate de dunga îngustă (zahăr, grăsimi, sare).
„Păstrați-vă sănătatea punând în traistă apă, mâncare și obiecte pentru jocurile active precum pantofii de sport, costumul de baie, mingea ori rachetele de tenis, atât cât puteți duce! Tot ce este prea puțin sau prea mult este nesănătos. Sănătatea înseamnă echilibru”, a punctat Veronica Mocanu.
Disciplina opțională „Traista cu sănătate. Educație pentru un stil de viață sănătos”
Prof.univ.dr. habil.Veronica Mocanu (FOTO) a povestit că în anul 2018, sub forma unui proiect pilot, a fost introdusă în școli disciplina opțională care folosește manualul ”Traista cu sănătate”, o disciplină unică în țară, iar din 2019 programele scolare pentru această disciplină au fost avizate de Inspectoratul Școlar Județean Iași. De asemenea proiectul educațional inițiat de orașul Iași pentru formarea unui stil de viață sănătos pe baza manualului „Traista cu sănătate” a fost premiat cu cel mai mare premiu oferit de Uniunea Europeană pentru un program de prevenție a obezității în rândul copiilor și anume 2020 EU Health Award – Healthy Lifestyle Cities.
Programul ar fi condus la o scădere a obezității
”Traista cu sănătate. Tradiţii sănătoase pentru copii sănătoşi” a folosit de-a lungul timpului numeroase strategii educaționale precum crearea de materiale de informare, organizarea de campanii de comunicare, cursuri pentru profesori, ateliere pentru părinți și elevi, cercetări nutriționale.
„Cercetările realizate de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași au dovedit că educația pentru un stil de viață sănătos a copiilor participanți la Programul național ”Traista cu sănătate. Tradiţii sănătoase pentru copii sănătoşi” a condus la o scădere a obezității. Educația temeinică în cadrul disciplinei opționale ”Traista cu sănătate – Educație pentru un stil de viață sănătos”, la care s-au înscris peste 25.000 copii începînd cu anul 2019, dar și instruirea a peste 300 de cadre didactice pentru a utiliza pachetului educațional ”Traista cu sănătate” în scopul formării comportamentelor sănătoase la elevi, au contribuit la aceasta”, a concluzionat Veronica Mocanu.
Publicitate și alte recomandări video