Părinți revoltați: de anul viitor, copiii de clasa a III-a sunt puși să învețe la școală până la ora 18

joi, 13 iunie 2024, 03:00
4 MIN
 Părinți revoltați: de anul viitor, copiii de clasa a III-a sunt puși să învețe la școală până la ora 18

Odată cu încheierea unui an școlar, părinții încep să își facă griji pentru cum va arăta următorul. Părinții elevilor din clasa a III-a, de la Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” din Iași, sunt nemuțumiți de programul de învățare impus de școală, întrucât copiii de doar 9-10 ani ar urma să meargă la cursuri de la ora 14 la 18.

Unul dintre părinți a venit către redacția „Ziarul de Iași” și și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu programul de școală pe care îl va avea copilul său, elev în clasa a III-a, în anul școlar 2024-2025.

„Toate clasele de a III-a vor învăța după-amiaza, după ce vor termina orele cei de clasa a VIII-a. Va fi greu pentru un copil de clasa a III-a să meargă la școală de la 14 la 18. Este greu pentru un copil de 9 ani să se concentreze după-amiaza la ore. Ajunge obosit acasă și ar trebui să își facă temele abia la ora 19, după ce reușește să mănânce și să aiba câteva minute de pauză. Dimineața nu ar avea cum să își facă temele sau, mai bine zis, nu ar avea cine să îl supravegheze, pentru că atât eu, cât și soțul suntem la serviciu. Ar fi foarte greu și să găsim pe cineva care să îl ducă la școală, pentru că amândoi lucrăm. Cu cine ar trebui să las copilul acasă până la ora 14?”, a spus părintele copilului.

Școala neîncăpătoare din cartierul Alexandru cel Bun

Directorul Școlii Gimnaziale „Alexandru cel Bun”, Cristian Popa, contactat de „Ziarul de Iași”, a explicat situația din unitatea de învățământ.

„În anul acesta școlar, toate clasele de a III-a încep programul la ora 13 sau la 14, în funcție de cum reușim să avem sală liberă. La școala noastră avem 50 de colective în 26 de săli de clasă. Dintre cele 26 de săli de clasă, două sunt laboratoare, iar în ele avem permanent clasă. Avem clase de a III-a care schimbă cu clasa a VIII-a, pentru că, conform legii, clasa a VIII-a trebuie să învețe dimineața, iar ei termină orele la 14 și într-o zi la 15. Cei de a VIII-a termină cu educație fizică, iar cei de a III-a încep cu educație fizică, pentru a putea începe mai devreme”, a explicat acesta.

Potrivit directorului, în anul școlar următor, toate cele șapte clase de a III-a vor începe de la ora 13, întrucât încearcă să găsească o „sală de manevră” pentru ca cei de clasa a III-a să poată veni măcar patru din cinci zile de la ora 13, în loc de ora 14. Mai exact, elevii de clasa a VIII-a ar urma să aibă ora de educație fizică la finalul programului în două zile dintr-o săptămână, pentru a elibera sala de clasă, iar cei de a III-a vor începe în alte două zile din săptămână cu educația fizică.

Părinți îngrijorați de programul copiilor

O grijă a părinților este cum va arăta programul copiilor chiar și după terminarea orelor de la școală, întrucât mulți dintre ei vor fi nevoiți să își facă temele noaptea.

„Mă gândesc că nu este recomandat pentru un copil de doar 9 ani să îl prindă ora 22 făcând temele. În plus, temele vor fi făcute la lumină artificială. Am auzit că mulți părinți sunt nemulțumiți. Există și copii care au un singur părinte, iar lor le este și mai greu în astfel de situații. Măcar dacă ar învăța de la 12 la 16, tot ar fi mai bine decât de la ora 14. Soluții cred că s-ar putea găsi. Există și varianta unei școli modulare, pe care au adoptat-o unități de învățământ din alte orașe. Măcar așa ar fi un program de dimineața pentru elevi”, a precizat părintele unui elev care urmează să treacă în clasa a III-a.

Acesta a spus ca a fost înaintată o cerere către directorul unității de învățământ, prin care părinții au cerut identificarea unei soluții pentru elevii din clasa a III-a.

„Înțeleg reclamațiile părinților, însă noi i-am înștiințat de mult timp. Este făcut proiect pentru un nou corp de școală, dar asta depinde mai puțin de noi acum. A fost realizat un studiu de fezabilitate pentru realizarea unui nou corp de școală. Urmează să încercăm să trecem la următoarea fază a proiectului. Vrem să extindem școala pe viitor, dar nu putem face asta până în toamnă”, a transmis directorul școlii.

Sunt probleme și la celelalte clase

La Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” din Iași, numărul elevilor înscriși în clasa pregătitoare, pentru anul școlar următor, a fost depășit. Școala este în așteptarea aprobării suplimentarii numărului elevilor la clasă, întrucât creșterea numărului claselor ar încurca și mai mult programul.

„Și cei de a IV-a învață după-amiaza. Jumătate de an învață dimineața, iar cealaltă jumătate de an învață după-amiaza. Gimnaziul învață în totalitate după-amiaza. Anul acesta sunt câte cinci clase de a V-a, a VI-a și a VII-a care învață după-amiaza. Nu mai avem ce clase să trecem după-amiaza. Înțelegem noile reglementări cu privire la numărul de elevi dintr-o formațiune de studiu și suntem perfect de acord cu ea, dar ar trebui să vină cu niște măsuri suplimentare. Am crescut numărul de formațiuni de studiu datorită faptului că numărul de elevi de la clasă a scăzut”, a completat directorul Școlii Gimnaziale „Alexandru cel Bun”, Cristian Popa.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii