Părinţii care îşi îngrijesc copiii în străinătate îşi vor putea lua concediu mai uşor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Părinţii care îşi îngrijesc copiii în străinătate îşi vor putea lua concediu mai uşor

GALERIE
concediu ingrijire copii
  • concediu ingrijire copii
- +

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că vor fi reduse cerinţele pentru acordarea concediilor medicale pentru părinţii care îşi îngrijesc copiii în străinătate, precizând că a propus creşterea vârstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde vârsta depăşeşte 16 ani, copiii vor intra pe zona de asistenţă specială de tip handicap.

”Împreună cu preşedintele CNAS, cu consultarea tuturor actorilor implicaţi, am depus la cabinetul Secretarului General al Guvernului propunerile, cu calendare şi cu termene foarte clare în ceea ce priveşte debirocratizarea actului medical. Practic, în ceea ce priveşte recunoaşterea concediilor medicale  acordate în străinătate pentru părinţii care îşi îngrijesc copiii, am propus creşterea vârstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde vârsta depăşeşte 16 ani ei vor intra pe zona de asistenţă specială de tip handicap, cu precizarea că diagnosticele vor fi stabilite prin ordin comun al celor două entităţi - Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în aşa fel încât dacă există probleme de preluare a unor diagnostice, acestea să poată fi corectate fioarte uşor”, a declarat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Florian Bodog a precizat că urmăreşte şi debirocratizarea activităţii medicilor de familie. „Desfiinţăm o serie de acte, pe care le considerăm inutile şi studiem posibilitatea ca, în ceea ce priveşte eliberarea concediilor medicale, aceasta să se facă electronic, pentru a scădea birocraţia şi în acest domeniu. Toate actele legislative care vor fi modificate vor respecta procedura de transparenţă decizională şi de consultare cu toti cei implicaţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
 
Deciziile ministrului Sănătăţii au fost luate după ce prezentatoarea TV Magda Vasiliu a reclamat, pe 26 iulie, într-o postare pe Facebook, că pentru a beneficia de concediul medical necesar îngrijirii fiului său, bolnav de cancer şi aflat la tratament în Italia, legislaţia românească o obligă să se prezinte personal la medicul de familie, lucru imposibil în situaţia sa, ca are nevoie şi de un aviz al direcţiei sanitare, unde din nou este necesar să se prezinte, precum şi de un aviz al unui oncolog din România, copilul având documente medicale emise de medicii din străinătate. Toate acestea în condiţiile în care la spitalul din Italia în care este internat fiul său i s-a început tratamentul în absenţa cardului european de sănătate, replica funcţionarilor fiind că acesta nu este condiţionat de chestiuni birocratice.
"20 de ani în care am cotizat zdravăn la sistemul de asigurări de sănătate. 20 de ani in care am avut concediu medical o singură dată, 5 zile, pentru că mi-am rupt piciorul. În rest, analize facute la particular, plătite, şi o singură naştere. Atât. Azi mă văd în situaţia incredibilă de a găsi o soluţie pentru a beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului. Vlad, băieţelul meu, a fost diagnosticat cu cancer acum 3 luni. De atunci sunt cu el la tratament în italia, o ţară care l-a primit instant", îşi începe postarea Magda Vasiliu, precizând că "internarea de urgenţă a copilului nu a fost condiţionată de niciun act". Ea relatează că fiul ei a fost internat, diagnosticat şi a început chimioterapia fără să aibă iniţial niciun document, abia apoi fiind întrebată de cardul european de sănătate.
 
"Le-am spus că nu-l am, dar îl voi avea şi că îi rog să nu oprească investigaţiile...Funcţionarul de la ghişeu mi-a răspuns simplu: «Doamnă, copilul e tratat oricum. Nu condiţionăm tratamentul de chestiuni birocratice! Staţi liniştită!». Şi, am stat liniştită, gândidu-mă că şi în ţara mea există soluţii decente pentru astfel de situaţii în care nu doresc nimănui să se afle", scrie Magda Vasiliu. Ea povesteşte însă ce dificultăţi a avut când a venit momentul în care a solicitat un concediu medical pentru că altfel nu are cum să îşi însoţească fiul la analize, nu se poate interna cu el din trei în trei săptămâni, nu îl poate îngriji după chimioterapie, când "suferinţa lui este cumplită".
 
"Medicul meu de familie, căruia nu i-am cerut niciodată nici măcar o adeverinţă, a ridicat din umeri - legea noastră zice că trebuie să vin personal la cabinet. Deci, nu mă poate ajuta... Aflu apoi ca e nevoie de un aviz al direcţiei sanitare din Bucureşti, unde ar trebui să mă prezint tot personal. Deci, nu se poate... Legea noastră este făcută de nişte cretini, pentru nişte idioţi ca mine, care speră în dreptate, înţelegere şi bun simţ!", relatează prezentatoarea TV. "În timp ce italienii ii fac copilului meu analize din trei în trei zile ca să se asigure ca e totul în regulă, România, ţara mea, îmi cere acte peste acte, avize şi documente traduse, legalizate etc. Există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul cumplit, toate parafate de somităţi în oncologie pediatrică. Statul român, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din România!!!", remarcă Magda Vasiliu, spunând că acest aviz nu poate fi decât unul formal, pentru că acel oncolog nu are cum să vadă copilul, a cărui stare, "una la limită", nu i-ar permite călătoria în România.
    

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.