anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Parintii care nu-si duc copiii la scoala pot fi sanctionati cu inchisoare sau amenda penala (avocat)

GALERIE
parinti, copii, scoala
  • parinti, copii, scoala
- +

“Am primit sute de intrebari din partea parintilor cu privire la variantele legale pe care le au la indemana pentru a-si proteja copiii fara insa a le afecta accesul la invatamant. Fiecare parinte face tot ce crede ca este mai bine pentru copilul lui, insa ii avertizam pe toti ca din punct de vedere legal doar inghetarea anului scolar este o varianta admisa de tinere a copilului departe de scoala sau gradinita. Mai precis, in Romania, multe absente nemotivate si nejustificate pot duce la exmatricularea copilului, invatamantul online se poate face doar acolo unde institutia permite acest tip de invatare, iar sistemul homeschool-ing nu este unul recunoscut la noi in tara”, explica avocatul Alina Rosca care aduce insa in discutie o bresa legala pe care invatamantul la distanta o poate avea in Romania.

Dublu licentiata in Drept, atat in Romania, cat si in Anglia, Alina Rosca, transmite parintilor copiilor prescolari si scolari din Romania ca pot raspunde cu inchisoare sau amenda penala in cazul in care aleg nejustificat sa nu-si duca copiii la unitatile de invatamant la care sunt inscrisi.

“In articolul 16 din Legea Educatiei se specifica faptul ca invatamantul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial. Acelasi articol din legislatie specifica si faptul ca grupa mare, din cadrul instituției pentru educarea copiilor intre 3 si 6 ani, este obligatorie din acest an, grupa mijlocie va fi obligatorie din 2023 si grupa mica va fi si ea obligatorie din anul 2030. Astfel, atragem atentia faptului ca retragerea copilului din invatamantul general obligatoriu (incluzand grupa mare din cadrul instituției pentru educarea copiilor intre 3 si 6 ani) poate atrage dupa sine sanctiuni de ordin penal pentru savarsirea infractiunii de impiedicare a accesului la invatamantul general obligatoriu, prevazuta de art. 380 din Codul Penal si sanctionata cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau amenda penala”, subliniaza avocatul Alina Rosca, de la Rosca Law Office in urma multor intrebari primite de la parinti in perioada premergatoare inceperii anului scolar. “Exceptie de la aceste prevederi sunt cazurile prevazute expres in Ordinul pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatatmant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2.”, adauga avocatul.

Continuarea, pe hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.