Părinții, puși la plată dacă ai lor copii strică tabletele primite de la stat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Părinții, puși la plată dacă ai lor copii strică tabletele primite de la stat

GALERIE
tablete, copii
  • tablete, copii
- +

Achiziția de tablete pentru noul an școlar a fost prevăzută într-o ordonanță de urgență a guvernului, aprobată în ședința de luni. Executivul a prevăzut fonduri pentru dispozitivele necesare procesului de învățare online în contextul pandemiei.

Echipamentul IT mobil prevăzut în OUG 14 este „tableta pentru uz școlar” care poate fi achiziționată și de unitățile de învățământ în parteneriat cu autoritățile locale, în limita sumei de 200 de euro per bucată, sumă care să includă și contravaloarea abonamentului la internet, se arată în OUG.

„Finanțarea achiziției echipamentelor IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar, prevăzute la alin. (1) se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 200 euro/tabletă pentru uz școlar, echivalentul în lei la data efectuării achizițiilor. În valoarea de achiziție a tabletelor pentru uz școlar vor fi incluse și cheltuieli cu abonamentul lunar la internet dacă prin procedura de achiziție publică este prevăzută această condiție” prevede ordonanța de urgență.

Fondurile pentru achiziționarea de tablete pentru uz școlar cu acces la internet „precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line” sunt în limita de 100 de milioane de euro, echivalent în lei la cursul din luna august 2020. Din acești bani, fondurile de la Uniunea Europeană reprezintă 75% iar restul este contribuția Guvernului.

„Echipamentele IT mobile precum și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line, prevăzute la alin. (1) vor fi rambursate din fonduri externe nerambursabile alocate României în perioada de programare 2014-2020 prin Programul Operațional Competitivitate, Axa Prioritară 2 - Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Acțiunea 2.3.3. Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-sănătate și e-cultură - Secțiunea e-educație.” precizează OUG 14.

Banii ajung pentru 500.000 de tablete

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în anul școlar 209-2020 erau înscriși 2.824.594 elevi în sistemul de învățământ de stat preuniversitar, însumând ciclurile primar și gimnazial.
În condițiile în care achiziția se va face la prețul maxim admis de Guvern, aceasta înseamnă 500.000 de tablete.

Acestea trebuie împărțite, potrivit hotărârii de guvern, numai elevilor de gimnaziu, iar cererile de finanțare vor fi aprobate pe principiul „primul venit, primul servit”.

Potrivit hotărârii de Guvern, tabletele sunt destinate doar „unităților de învățământ preuniversitar de stat din ciclul gimnazial care desfășoară activități didactice pentru elevi” iar achiziția se poate face de acestea dacă au personalitate juridică, sau prin primăria de care aparțin, ori prin parteneriatul autorității locale cu instituția de învățământ.

După ședința de guvern, șeful cancelarului premierului, Ionel Dancă, a precizat că cererile de decontare pentru sumele plătite pe tabletele deja cumpărate de  autoritățile locale se pot depune din luna octombrie. Pot fi decontate tabletele achiziționate de la data de 1 august, a precizat Dancă.

Părinții iau tabletele pe semnătură și răspund financiar dacă se strică
Proiectul de ordonanță cu privire la achiziționarea de tablete prevede și faptul că acestea sunt încredințate elevilor, respectiv, părinților, reprezentanților legali și tutorilor, pe bază de proces-verbal de predare primire. Articolul 7 precizează că deteriorarea echipamentului va fi imputată acestora, fără însă a fi precizată modalitatea concretă în care se va putea recupera suma plătită pe tabletă.

 „Deteriorarea sau sustragerea echipamentelor/dispozitivelor electronice înainte de expirarea duratei normale de utilizare atrage după sine responsabilitatea reprezentanților legali/tutorilor. Unitățile de învățământ preuniversitar de stat din ciclul gimnazial sau după caz autoritățile publice locale dispun măsuri legale de recuperare a prejudiciilor create.”

Sursa: StirilePROTV

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.