anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Părinţii români arestaţi în Danemarca, eliberaţi, dar nu îşi pot vedea copilul timp de şase luni

GALERIE
parinti-romani-arestati-Danemarca
 • parinti-romani-arestati-Danemarca
- +

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă că părinţii arestaţi în Danemarca sub acuzaţia că şi-ar fi agresat fizic bebeluşul au fost eliberaţi, dar nu îşi pot vedea copilul timp de şase luni. Firea precizează că autorităţile române nu renunţă la demersurile de aducere în ţară a băieţelului şi plasarea acestuia la bunicii materni.

"Noutăţi despre cazul familiei Rotundu, din Danemarca. Tinerii români au fost eliberaţi din arestul preventiv, însă, nu-şi pot vedea copilul în următoarele şase luni. Nu renunţam la demersurile pe care le facem pentru aducerea în ţară a băieţelului M.R. şi plasarea acestuia la familia bunicilor materni", a afirmat Firea, marţi, într-o postare pe Facebook.

Ea a menţionat că a fost informată că autorităţile daneze au decis eliberarea părinţilor, după ce au fost adunate toate probele din acest caz şi nu mai există un motiv întemeiat pentru a-i priva de libertate.

"O concluzie a poliţiştilor nu a fost emisă şi nici nu există un termen limită până când autorităţile daneze se vor pronunţa. Până atunci, s-a decis plasarea copilului, pentru un an, la o familie maternală despre care părinţii nu pot primi vreo informaţie. Îl vor putea vedea pe băiat abia după şase luni şi atunci doar pentru foarte puţin timp. Din informaţiile transmise pe căi oficiale, starea de sănătate a copilului este una stabilă. Suntem în legătură cu autorităţile din Danemarca şi le punem la dispoziţie orice informaţie poate fi de ajutor", a adăugat Gabriela Firea.

În luna februarie, doi români, soţ şi soţie, au fost reţinuţi în Danemarca, la câteva zile după ce şi-au dus copilul de o lună la spital unde a fost internat. Medicii au stabilit că bebeluşul avea hemoragie craniană şi suspectau "sindromul bebeluşului scuturat”.

Părinţii erau în centre de detenţie diferite şi nu au dreptul să vadă copilul care este supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate. Ministerul de Externe a fost sesizat de acest caz, iar Ambasada României a făcut numeroase demersuri.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse Gabriela Firea anunţa că a transmis o scrisoare oficială către Ministerul Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicita o soluţie de comun acord pentru aducerea în ţară a copilului familiei Rotundu.

"În documentul adresat doamnei ministru Astrid Krag, am reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluţie pentru orice copil aflat într-o situaţie dificilă nu este statul, ci familia extinsă. Acest principiu este cuprins şi în Convenţia ONU privind drepturile copilului, iar legislaţia naţională este adaptată în acest sens”, susţinea Firea.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţa că reprezentanţii Ambasadei de la Copenhaga i-au vizitat pe părinţii bebeluşului internat în Danemarca şi i-au informat despre starea de sănătate a copilului. Totodată, bebeluşului i s-a emis certificat de naştere românesc.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, afirma că Direcţia de Protecţie a Copilului Vaslui a făcut o evaluare în cazul bunicilor materni ai bebeluşului internat în Danemarca, stabilind că plasarea în familia extinsă este în interesul superior al copilului. Ea arăta că bunicii materni au disponibilitate şi posibilităţi materiale pentru a creşte acest copil, iar bunicii paterni sunt de acord cu acest lucru.

"Evaluarea realizată de reprezentanţii DGASPC Vaslui în cadrul familiei bunicilor materni a urmărit să stabilească dacă aceştia se pot ocupa de creşterea şi educarea copilului R.M, în eventualitatea repatrierii acestuia. Concluziile evaluării stabilesc că plasarea în familia extinsă este în interesul superior al copilului. Bunicii materni, C.P. şi C.G, prezintă disponibilitate în asigurarea creşterii şi dezvoltării bio-psiho-sociale corespunzătoare a minorului, iar viaţa şi securitatea acestuia vor fi asigurate în cadrul familiei extinse. Nu a fost identificată nicio situaţie de risc care ar putea să influenţeze viaţa sau dezvoltarea copilului în cadrul familiei extinse", afirma Gabriela Firea.

Potrivit sursei citate, bunica maternă este casnică şi desfăşoară ocazional activitate de voluntariat la o asociaţie umanitară. Bunicul este asistent maternal profesionist, cu o experienţă de 10 ani, şi are în prezent în plasament o fetiţă de 14 ani.

"Bunicii paterni sunt de acord cu plasarea copilului în familia extinsă a bunicilor materni, pe care declară că îi vor susţine. Bunicii materni cunosc reţeaua de servicii medicale ce trebuie accesate în vederea respectării dreptului la sănătate a copilului, drept conferit de legislaţia naţională şi nu numai. Imobilul în care locuiesc bunicii permite alocarea unui spaţiu individualizat pentru copil, iar situaţia lor economică asigură premisele satisfacerii nevoilor acestuia", adăuga Firea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.