Jocurile Olimpice Paris 2024

Punem punctul pe știi

Paris-olimpiada scandalurilor?

marți, 06 august 2024, 22:23
4 MIN
 Paris-olimpiada scandalurilor?

Marile erori de arbitraj din finala feminină de sol, au fost urmate, de o descalificare și o repunere în drepturi a atletei kenyene Faith Kipyegon (FOTO). Între timp, scandalul fetelor cu sex incert de la box și cel al înotătorilor chinezi nu contenește.

Drama gimnastei române Sabrina Voinea-Maneca nu a rămas fără urmări  cel puțin la nivelul românesc. În seara de după finala de la sol, în care delegației române i s-a respins contestația la o depunctare a Sabrinei pentru o pretinsă depășire a spațiului de concurs, gimnasta a suferit enorm, ceea ce a făcut-o pe mama și antrenoarea ei să ia o decizie stupefiantă, de a-și retrage fiica din gimnastică. A doua zi, a apărut în spațiul virtual o înregstrare care dovedește limpede că Sabrina nu a pășit cu niciun micron covorul de la sol. Reacția autorităților sportive române a fost lăudabilă. COSR, ANS, Federația de gimnastică, catalizate de admirabila reacție a Nadiei Comănești au cerut imperios rejudecarea cazului, iar Federația a avut promisiuni de la forul internațional că situația va fi reanalizată. Respingerea (dovedită ca  nefondată)  a contestației depusă de România la depunctarea Sabrinei este și motivul unui protest la TAS care are un biroul în incinta Jocurilor. Chiar dacă unii confundă eroarea gravă cu hoția, s-a dovedit acum că forurile sportive române nu sunt obediente celor internaționale, că pot acționa cu hotărâre la nevoie. Poate tocmai aceasta este vestea bună, dat fiind că mama sportivei, fosta gimnastă olimpică de valoare Camelia Voinea a dat clar de înțeles că declarația privitoare la retragere a fost una spusă la disperare generată de starea Sabrinei.

Scandalurile sunt la ordinea zilei la Paris. Finala probei feminine de 5000 m a fost dominată de kenyence. A câștigat Beatrice Chebet, secondată de compatrioata ei Faith Kipyegon (campioana de la Tokyo și triplă campioană mondială pe locul III clasându-se olandeza Sifan Hassan, care nu mai poate realize tripla râvnită: 5000-10000-maraton. La final, Kipyegon a fost descalificată, pentru că a jenat-o vizibil pe  etiopianca Gudaf Tsegay. Astfel, Hassan a progresat pe locul II, iar italianca Nadia Battocletti a intrat în posesia unei neașteptate medalii de bronz. Însă bucuria italiencei a fost exact cât a gimnastei Ana-Maria Bărbosu, fiindcă kenyenii au făcut contestație, iar juriul a decis că ciocnirea a fost fără intenție din partea lui Faith, care a fost repusă în dreptul.

Nici scandalul cu boxerițele prea dotate cu testosteron nu s-a stins. E vorba de algerianca Imane Kelif și taiwaneza Lin Yu Ting. Reamintim că ele au fost admise la Jocurile Olimpice, deși IBA (Federația Internațională neagreată de CIO) le-a exclus pe cele două de la CM de anul trecut de la New Delhi. Imane și Yu Ting au concurat bine mersi la Paris și s-au calificat în semifinale.

În cadrul unei conferinţe de presă pe care IBA a organizat-o la Paris şi la care preşedintele său, omul de afaceri rus Umar Kremlev, a participat prin videoconferinţă, fostul director al comisiei sale medicale, Ioannis Filippatos, a susţinut că analizele de sânge care le-au fost efectuate celor două pugiliste în 2022 au dezvăluit ”anomalii”.Conform medicului grec, cele două sportive au făcut câte două teste, câte unul pentru testosteron, şi un cariotip, examen care permite studierea cromozomilor. „Rezultatele medicale ale analizelor de sânge – şi laboratoarele sunt cele care spun asta – arată că aceste două pugiliste sunt bărbaţi„, a spus Ioannis Filippatos.  Această concluzie a fost negată cu fermitate de Comitetul Olimpic Algerian, care a respins „afirmaţiile nefondate” într-un comunicat.

În fine, nici scandalul înotătorilor chinezi nu s-a stins, marele star britanic Adam Peaty anunțându-și intenția de retragere, după dezamăgirea trăită în proba de ştafetă 4×100 m mixt, câștigată de China. După ce el şi echipa britanică de ştafetă din care au mai făcut parte Matt Richards, Duncan Scott şi Ollie Morgan au terminat pe locul patru în proba de 4×100 m mixt, Peaty, în vârstă de 29 de ani, a spus că ”ar putea fi nevoit să se îndepărteze de acest sport” pentru că ”doare prea mult”. Doi dintre componenţii cvartetului chinez care a câştigat aurul, Qin Haiyang şi Sun Jiajun, s-au numărat printre cei 11 înotători cărora li s-a permis să concureze la aceste Jocuri, chiar şi după ce s-a dovedit că anterior au fost testaţi pozitiv pentru urme de medicamente interzise, menite să îmbunătăţească performanţele sportive. Testele pozitive au fost puse pe seama contaminării alimentelor, iar înotătorii nu au fost sancţionaţi. Din ştafeta chineză de 4×100 m mixt a făcut parte şi Pan Zhanle, câştigătorul probei olimpice de 100 m liber, cu un nou record mondial.  În 2021, la Tokyo, Adam Peaty a câştigat două medalii de aur, la 100 m bras şi 4×100 m mixt, după ce în 2016, la Rio, obţinuse primul său titlu olimpic, la 100 m bras.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii