Pârjol în tot județul: apă și mai puțină de la ApaVital. Managerii de aici strâng și mai tare robinetele
În pragul perioadei de cod roșu de caniculă, care s-ar putea prelungi până spre jumătatea săptămânii viitoare, ApaVital strânge și mai mult robinetele.
Programul de furnizare a apei restricționat în mai multe localități din județ luna trecută a fost extins. Dacă, în jurul municipiului Iași, localitățile Hlincea (Ciurea) și Vișan (Bârnova) rămân fără apă doar pe parcursul nopții, între orele 22 și 6, cele șapte sate ale comunei Victoria vor avea program și mai scurt: 5-10, apoi 15-22. La fel și satul Cotu Morii (Popricani).
Măsura este valabilă până pe 18 iulie, ApaVital motivând restricțiile impuse prin nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite, ceea ce a determinat ca debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare să înregistrează limite deosebit de scăzute.
Consumul de apă crește vara de trei ori
„Pe parcursul anului, alimentarea cu apă a localităților se realizează în parametri normali, însă în perioadele caniculare, consumul de apă crește de aproximativ trei ori. Această creștere este din cauza unui tip de consum caracteristic zonelor periurbane, și anume a folosirii improprii a apei pentru grădinărit și întreținere vegetație”, invocă ApaVital încă un motiv serios.
Așa cum am relatat, Hârlăul a devenit primul oraș din județ ai cărui locuitori primesc apă „cu porția”, între orele 6-9 și 18-21, iar în localitatea vecină Pârcovaci, doar între orele 6 și 9 dimineața. Lacul de acumulare Pârcovaci, sursa de apă din apropierea Hârlăului, are un grad de umplere sub 30 la sută, explică cei de la ApaVital situația gravă din zonă. De data asta, restricțiile sunt impuse până la sfârșitul verii.
Program de două-trei ore de apă pe zi la robinete
Tot până pe 31 august rămân în vigoare restricțiile impuse deja de câteva săptămâni pentru comunele Focuri, Ceplenița, Todirești, Lespezi, Tătăruși, Hărmănești, Bivolari, Andrieșeni, Coarnele Caprei, Scobinți, Cotnari, Belcești, Deleni, precum și în Blăgești (suburbie a municipiului Pașcani).
Programul de furnizare a apei variază. De exemplu, în cinci din cele șase sate ale comunei Deleni, apa curge la robinete tot doar trei ore pe zi, de la 6 la 9 dimineața. La fel și în șapte sate (din 11) ale comunei Cotnari, la Ceplenița și în toată comuna Scobinți. Se poate și mai rău de atât: două sate din Andrieșeni au apă doar de la 7 la 9 dimineața, iar celelalte cinci localități din comună, de la 9 la 11. Comuna Bivolari e împărțită la fel.
„Din păcate, până la dispariția consumurilor improprii, vom fi în continuare în neplăcuta situație de a furniza apă după un program prestabilit în zonele menționate, doar în anumite intervale orare”, mai spun cei de la ApaVital.
Măsuri în vreme de caniculă. Unde vă puteți adăposti și în ce locuri nu e voie cu flacără deschisă
În așteptarea unui vârf de caniculă care ar putea să ducă temperaturile peste 40 de grade la Iași în acest sfârșit de săptămână, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus câteva măsuri, printre care:
- asigurarea operativităţii tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi prim ajutor calificat, pentru stingerea incendiilor sau intervenţiei la accidentele pe căile rutiere sau feroviare;
- acces pentru adăpostire și apă în instituții oricăror persoane care au nevoie de ajutor în condiții de caniculă;
- reducerea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber, în situaţia depăşirii pragului critic de 80 de unităţi (ITU);
- interdicția folosirii focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept.
Nu în ultimul rând, „comitetele locale pentru situații de urgență, respectiv primăriile municipiilor și orașelor, vor lua măsuri urgente pentru amenajarea de puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţiei, semnalizate corespunzător astfel încât să fie identificate cu uşurinţă, dotate cu aer condiţionat şi apă potabilă care să fie distribuită gratuit populației”, se mai arată în hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Publicitate și alte recomandări video