anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Comunicat de presa

Parlamentarii USRPLUS continuă reformele și îmbunătățesc protecția socială (P)

GALERIE
Berescu_nou
 • Berescu_nou
- +

În septembrie a început cea de-a doua sesiune legislativă a Parlamentului, sesiune în care grupul parlamentar USRPLUS continuă să lucreze pe proiectele și modificările legislative propuse în campanie. 

Ieri am adoptat în unanimitate, în Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților, un Raport de admitere cu amendamente pentru Legea de aprobare a OUG nr.26/2021 care viza acordarea stimulentului de inserție pentru creșterea copilului în situația în care persoana îndreptățită să beneficieze de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului realizează venituri supuse impozitului, măsura fiind aplicată începând cu data de 17 mai 2021. Astfel, prin amendamentele depuse de USRPLUS am dublat perioada în care poți cere suplimentul de reintegrare în muncă de 1500 de ron/lună, de la primele 6 luni la primele 12 luni de viață ale copilului.

În ședințele de lucru ale Comisiei de Muncă și Protecție Socială al cărei membru sunt, am dezbătut proiecte precum Legea consumatorului vulnerabil, unde, prin amendamentele depuse de USRPLUS la Senat, mărim numărul de beneficiari de la 427.592 la 524.355 (familii și/sau persoane singure) și dublăm cuantumul pentru costul lunar de referință pentru lemn sau cărbune de la 80 de lei la 160 de lei.
Tot în sfera protecției sociale este și proiectul prin care tinerele din medii defavorizate și persoanele fără adăpost de sex feminin vor primi tichete sociale pentru procurarea produselor de igienă intimă. Acest proiect va fi votat în perioada următoare și va contribui la rezolvarea unei probleme delicate, pe care autoritățile au ignorat-o până acum. 
Ne-am îndreptat atenția și către persoanele cu dizabilități, parlamentarii USRPLUS având o inițiativă legislativă care le va permite persoanelor cu handicap ireversibil să primească certificate cu  valabilitate nelimitată, eliminându-se astfel drumurile inutile pe care erau nevoite să le facă aceste persoane. La nivelul județului Iași sunt 13.429 de persoane încadrate în gradul I de handicap, conform informațiilor pe care le-am primit de la direcțiile de asistență socială.  

Românii își vor putea cumpăra ani de vechime la pensie până în data de 1 septembrie 2023, datorită deputaților USRPLUS care au votat prelungirea termenului prevăzut de lege. În acest fel, românii care au lucrat cel puțin 9 ani vor putea să-și rotunjească stagiul de cotizare pentru a atinge pragul minim de 15 ani și a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. În acest an, 240 de ieșeni și-au cumpărat vechime la pensie, iar 94 de persoane s-au pensionat la limita de vârstă, așa cum rezultă din informațiile pe care le-am solicitat de la Casa de Pensii Iași.  Posibilitatea cumpărării de ani vechime este de un real folos inclusiv pentru românii din Diaspora.
Sprijin pentru familiile monoparentale în timpul pandemiei 
De la preluarea mandatului, parlamentarii USRPLUS din Comisia de muncă a Camerei Deputaților au primit numeroase sesizări de la cetățeni, în care li se reclamau probleme legate de aplicarea măsurilor privind acordarea de zile libere în cazul suspendării cursurilor cu prezență fizică. Unele scrisori au venit de la doamne doctor care lucrau în spitale COVID-19 și care, deși aveau copii mici, al căror unic întreținător erau, mergeau la muncă zilnic, pentru că era nevoie de ele pe secțiile unde lucrau. Acestea erau excluse de la bonusul de 75% primit toți colegii și colegele lor, deoarece OUG 147/2020, așa cum a fost ea modificată de OUG 182/2020, prevedea doar posibilitatea zilelor libere. Plecând de la sesizările cetățenilor, s-au formulat o serie de amendamente care oferă familiilor monoparentale dreptul la zile libere suplimentare în timpul pandemiei sau posibilitatea de a alege între zilele libere și majorarea salarială aferentă acestora. La nivelul județului Iași sunt peste 1.400 de copii din sistemul de protecție proveniți din familii monoparentale, aflați în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Protecție socială și muncă legală în domeniul serviciilor
Un alt proiect depus de parlamentarii USR PLUS repară o mare nedreptate și anume activitatea desfășurată ca PFA va constitui vechime în muncă și va fi luată în calcul la pensie. Doar în județul Iași sunt peste 8.600 de PFA-uri active, conform datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, care, în medie, au peste 7,5 ani de funcționare. Dacă luăm în calcul și celelalte entități precum întreprinderile familiale sau cele individuale, atunci avem peste 15.500 de beneficiari ai acestei legi doar în județul Iași.  Inițiativa repară o inechitate față de românii care muncesc pe contracte de tip PFA, își plătesc toate taxele și impozitele legale, dar activitatea lor nu este considerată vechime în muncă.
În sesiunea parlamentară din această toamnă continui munca pentru îmbunătățirea sprijinului acordat mamelor minore și modificarea legislației aferente. 

Monica Berescu, 
Deputată Alianța USRPLUS 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.