Parlamentarii USRPLUS elimină votul la două mâini (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Comunicat de presa

Parlamentarii USRPLUS elimină votul la două mâini (P)

GALERIE
IMG-20210316-WA0005
 • IMG-20210316-WA0005
- +

Unele dintre practicile consacrate, precum votul la mai multe mâini, existente în Parlament denotă o mentalitate duală, care încurajează fentarea sistemului și care trădează încrederea și spiritul onestității care definesc funcția de parlamentar.  Această meteahnă a fost evidentă ani de zile și, am putea presupune, chiar încurajată tacit de unele partide politice. 

O altă perspectivă asupra acestui gest, de a vota legi în numele altor colegi parlamentari, ar putea explica lipsa asumării, de principiu. În țara lui s-a stricat și a lui să se facă nimeni nu consideră că este responsabil pentru acțiunile sale; vina aparținând de regulă celor de dinainte. Și probabil că această mentalitate este oarecum justificată, dacă ținem cont de faptul că o parte dintre cei care redactează și aprobă legile acestei țări votează și în locul altor persoane.

Alianța USRPLUS a luat atitudine împotriva acestor practici și a propus măsuri coercitive drastice prin care parlamentarii să fie penalizați pentru acest gest în ziua de salariu. Practic, parlamentarii vor ridica salariul minim brut pe economie - 2300 de lei - pentru luna respectivă, diferența de bani până la veniturile aferente funcției de demnitar. 

“Este inadmisibil să acceptăm votul la mai multe mâine. Parlamentarii trebuie să fie un exemplu de integritate și să nu renunțe la această calitate în niciun context. Votul dublu trebuie sancționat și anulat pentru că nu reprezintă realitatea și nici responsabilitatea legiuitorului.

Am văzut cu toții cum parlamentarii PSD și AUR au votat și în locul colegilor de bancă absenți, atunci când a fost votat bugetul României. Vă dați seama că dacă sunt în stare de așa ceva când este vorba de banii pentru salariile și pensiile românilor, sunt capabili de orice, numai să respecte regulamentele nu sunt în stare. În spatele tot circului pe care îl fac aceștia, rămâne un joc duplicitar, în care afirmă public că sunt cei mai corecți dintre toți, când de fapt se întind să voteze și în locul vecinului parlamentar”, a precizat Cristi Berea, senator URSPLUS.

Grupurile parlamentare ale Alianței USRPLUS din Senat și Camera Deputaților au depus un amendament prin care solicită modificarea statutului aleșilor din Parlament pentru sancționarea parlamentarilor care votează la mai multe mâini (în locul colegilor absenți) precum și anularea voturilor duble sau multiple realizate de către aceștia. 

Conform inițiativei legislative, amendarea parlamentarilor presupune penalizarea salarială a acestora, prin reținerea diferenței dintre salariul minim brut pe economie și cea a salariului aferent statutului de demnitar ales în forul legislativ. Cu alte cuvinte, un parlamentar care va vota la mai multe mâini, va primi un salariu de 2.300 de lei, cât este în prezent minimul brut pe economie. 

Procesul pentru a valida această abatere presupune sesizarea comisiilor juridice ale celor 2 camere de către președintele de ședință, un grup parlamentar sau la reclamația formulată de un deputat sau senator. Cu alte cuvinte, orice parlamentar va putea face această sesizare în nume propriu sau asumată și de către grupul parlamentar din care face parte. Inițiativa USRPLUS este o consecință a votului la mai multe mâini pentru amendamentele la bugetul statului exercitate de parlamentarii PSD și AUR la începutul lunii martie.

Cristi Berea, senator URSPLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X