anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Comunicat de presa

Parlamentarii USRPLUS elimină votul la două mâini (P)

GALERIE
IMG-20210316-WA0005
 • IMG-20210316-WA0005
- +

Unele dintre practicile consacrate, precum votul la mai multe mâini, existente în Parlament denotă o mentalitate duală, care încurajează fentarea sistemului și care trădează încrederea și spiritul onestității care definesc funcția de parlamentar.  Această meteahnă a fost evidentă ani de zile și, am putea presupune, chiar încurajată tacit de unele partide politice. 

O altă perspectivă asupra acestui gest, de a vota legi în numele altor colegi parlamentari, ar putea explica lipsa asumării, de principiu. În țara lui s-a stricat și a lui să se facă nimeni nu consideră că este responsabil pentru acțiunile sale; vina aparținând de regulă celor de dinainte. Și probabil că această mentalitate este oarecum justificată, dacă ținem cont de faptul că o parte dintre cei care redactează și aprobă legile acestei țări votează și în locul altor persoane.

Alianța USRPLUS a luat atitudine împotriva acestor practici și a propus măsuri coercitive drastice prin care parlamentarii să fie penalizați pentru acest gest în ziua de salariu. Practic, parlamentarii vor ridica salariul minim brut pe economie - 2300 de lei - pentru luna respectivă, diferența de bani până la veniturile aferente funcției de demnitar. 

“Este inadmisibil să acceptăm votul la mai multe mâine. Parlamentarii trebuie să fie un exemplu de integritate și să nu renunțe la această calitate în niciun context. Votul dublu trebuie sancționat și anulat pentru că nu reprezintă realitatea și nici responsabilitatea legiuitorului.

Am văzut cu toții cum parlamentarii PSD și AUR au votat și în locul colegilor de bancă absenți, atunci când a fost votat bugetul României. Vă dați seama că dacă sunt în stare de așa ceva când este vorba de banii pentru salariile și pensiile românilor, sunt capabili de orice, numai să respecte regulamentele nu sunt în stare. În spatele tot circului pe care îl fac aceștia, rămâne un joc duplicitar, în care afirmă public că sunt cei mai corecți dintre toți, când de fapt se întind să voteze și în locul vecinului parlamentar”, a precizat Cristi Berea, senator URSPLUS.

Grupurile parlamentare ale Alianței USRPLUS din Senat și Camera Deputaților au depus un amendament prin care solicită modificarea statutului aleșilor din Parlament pentru sancționarea parlamentarilor care votează la mai multe mâini (în locul colegilor absenți) precum și anularea voturilor duble sau multiple realizate de către aceștia. 

Conform inițiativei legislative, amendarea parlamentarilor presupune penalizarea salarială a acestora, prin reținerea diferenței dintre salariul minim brut pe economie și cea a salariului aferent statutului de demnitar ales în forul legislativ. Cu alte cuvinte, un parlamentar care va vota la mai multe mâini, va primi un salariu de 2.300 de lei, cât este în prezent minimul brut pe economie. 

Procesul pentru a valida această abatere presupune sesizarea comisiilor juridice ale celor 2 camere de către președintele de ședință, un grup parlamentar sau la reclamația formulată de un deputat sau senator. Cu alte cuvinte, orice parlamentar va putea face această sesizare în nume propriu sau asumată și de către grupul parlamentar din care face parte. Inițiativa USRPLUS este o consecință a votului la mai multe mâini pentru amendamentele la bugetul statului exercitate de parlamentarii PSD și AUR la începutul lunii martie.

Cristi Berea, senator URSPLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.