Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020

GALERIE
Renate Weber
  • Renate Weber
- +

Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, în plenul reunit de marţi, rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020. Pe ordinea de zi figurează şi raportul de activitate al CNA pe anul 2020, care a fost respins în comisiile de cultură ale Parlamentului.

Pe ordinea de zi au figurat şi rapoartele de activitate ale CSAT pe 2019 şi 2020. „Punctul de pe ordinea de zi raportul de activitate a Avocatului Poporului pe anul 2018. Este supus votului raportul comun al comisiilor juridice de respingere şi cei care vor să respingă raportul votează pentru, cei care nu vor să respingă raportul votează împotrivă. Sunt 245 pentru respingere, un vot contra şi un coleg nu a votat”, a afirmat Ludovic Orban, în plenul reunit. 

La raportul de activitate al Avocatului Poporului pe anul 2019 au fost 247 de voturi pentru respingere, 23 „împotrivă”, iar un parlamentar aflat în sală nu şi-a exercitat dreptul de vot, a adăugat Orban. Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a mai anunţat că raportul de activitate al Avocatului Poporului pe anul 2020 au fost 242 pentru respingere, 35 contra şi un parlamentar nu a votat. Liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a a explicat votul PNL din plenul reunit.

„Aş vrea să explic votul de astăzi al grupului PNL. S-a supus dezbaterii raportul de acitivitate al Avocatului Poporului pentru 2018, 2019 şi 2020. E adevărat că acest raport a fost prezentat în plen, dar în comisiile juridice s-au constatat încălcări grave ale Constituţiei şi ale legii în activitatea Avocatului Poporului. Comisiile juridice au prezentat plenului Parlamentului rapoarte în care au evidenţiat aceste încălcări. Comisiile au obligaţia de a face recomandări plenului, printre care funcţia de control asupra instituţiilor aflate în subordinea Parlamentului. În urma dezbaterilor îmn comisii, dacă apar abateri grave, e evident obligaţia Parlamentului să îşi exprime voinţa suverană. Prin votul dumneavoastră de astăzi tocmai aţi constatat, votând pentru respingerea rapoartele, faptul că Av Pop a încălcat grav Constituţia şi legile ţării”, a precizat Gabiel Andronache.

De asemenea, raportul comun asupra Raportului de activitate al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării pe anul 2019, întocmit de comisiile juridice şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptat cu 243 de voturi „pentru” şi 36 „împotrivă”.

„În cadrul Birourilor permanente reunite ale celor două Camere am hotărât convocarea plenului comun pentru ziua de marţi, începând cu orele 15,00. Printre punctele înscrise pe ordinea de zi se află raportul Avocatului Poporului, raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. De asemenea, în cazul în care se va finaliza raportul comisiilor reunite privind Consiliul Naţional al Audiovizualului, pentru care am dat termen până la începerea plenului de mâine, la orele 15,00, vom introduce pe ordinea de zi şi acest raport", a afirmat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite de luni.

Chestionat dacă există în coaliţia de guvernare un acord cu privire la persoana care va prelua conducerea Avocatului Poporului, liderul PNL a răspuns: „Am avut discuţii. Cu siguranţă vom ajunge la o înţelegere. Suntem pe punctul de a ne înţelege. Când vom ajunge la o înţelegere, o vom anunţa”. Pe 25 mai, comisiile juridice ale Parlamentului au decis să propună plenului reunit revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iulie 2019.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Altalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. Du pă cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.