anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Comunicat de presă

Parlamentul European: Fondul pentru Reconstrucția Ucrainei (P)

GALERIE
Vlad Gheorghe PE
 • Vlad Gheorghe PE
- +

Invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina a generat nu doar numeroase victime în rândul militarilor și civililor, ci și un val fără precedent de pagube materiale. Consecințele economice și la nivelul infrastructurii din țara vecină se vor agrava pe măsură ce atacul trupelor rusești se intensifică.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a solicitat Comisiei Europene constituirea unui Fond de Reconstrucție pentru Ucraina, care să fie alimentat în principal de activele rusești înghețate prin sancțiunile aplicate Rusiei de către comunitatea europeană.

Perspectivele de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei nu sunt de ajuns să garanteze un viitor prosper cetățenilor care acum își văd țara distrusă de război. Avem datoria să facem tot ce intră în atribuțiile UE să sprijinim Ucraina să-și revină după atacul dezastruos al liderului de la Kremlin care a readus Războiul în Europa în 2022”, explică europarlamentarul USR.

Vlad Gheorghe ar vrea ca la nivelul Comisiei Europene să se centralizeze resursele provenite din sancțiunile aplicate Rusiei și alături de fonduri provenite din alte linii de finanțare comunitare să fie puse la dispoziția Ucrainei, care să le folosească exclusiv în scopul reconstrucției infrastructurii de transport, energetice, medicale și administrative distruse de bombardamentele rusești.

Am văzut cu toții că trupele rusești atacă fără niciun discernământ orice clădire, de la grădinițe până la spitale, de la blocuri de locuințe până la centrale nucleare. O țară de mărimea Ucrainei care suferă astfel de pierderi generează fără îndoială un impact asupra economiei comunitare, deci ajutând Ucraina, ne ajutăm și pe noi și economiile statelor membre”  insistă europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru distrugerea economiei ucrainene, prin urmare ar trebui să suporte și costul total al redresării acesteia, se menționează în solicitarea adresată Comisiei Europene de către Vlad Gheorghe, membru al grupului europarlamentar Renew Europe.

Bunurile înghețate ale celor care au sprijinit în mod activ regimul lui Vladimir Putin sunt soluția de compensare eficientă și rapidă a pierderilor economice suferite de Ucraina în urma invaziei rusești, consideră europarlamentarul USR care a creat cel mai mare grup public pentru sprijinirea ucrainenilor ajunși în țara noastră.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, granițele României sunt pline de persoane care fug din fața războiului, iar românii nu au ezitat să le sară în ajutor. Pe grupul UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine sunt în prezent peste 255 000 de membri și mai mult de 15 000 de oferte de cazare, transport, donații de alimente etc., iar numărul lor crește constant.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.