anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cuplul Ponta-Dragnea îşi oficializează conducerea PSD

GALERIE
psd
 • psd
- +

În PSD s-a declanşat competiţia internă pentru funcţiile de conducere care vor fi alese la Congresul partidului programat pentru 19 – 20 aprilie, cea mai aprigă bătălie purtându-se pentru funcţia de vicepreşedinte al partidului.

Fără un competitor direct după ce a dus PSD la guvernare şi a preluat funcţia de prim-ministru, Victor Ponta nu are emoţii în a fi reconfirmat în funcţia de preşedinte al partidului. Singura noutate în ceea ce îl priveşte o constituie faptul că va fi ales pe baza unui sistem de vot electronic, care va fi folosit în premieră la Congresul partidului. De asemenea, surse din PSD au declarat că propunerea făcută de Victor Ponta în 2010 şi introdusă în Statutul din 2011, potrivit căreia preşedintele partidului va fi ales de toţi membri de partid, va fi eliminată din Statut. La Congresul de la Sala Palatului vor participa aproximativ 4.200 de delegaţi din ţară.

O altă noutate la Congresul PSD o constituie funcţia pentru care va candida Liviu Dragnea. Pesediştii nu s-au hotărât dacă acesta va ocupa poziţia de preşedinte executiv sau pe cea de prim-vicepreşedinte. În simularea făcută la partid asupra votului electronic şi prezentată de Liviu Dragnea, a fost prezentată funcţia de preşedinte executiv.

Funcţia de secretar general, deţinută în prezent de Liviu Dragnea, va avea atribuţii mai restrânse, potrivit viitorului Statut al PSD. Astfel, secretarul general nu va mai fi ales la Congres, cum se întâmplă în prezent, ci va fi validat de Comitetul Executiv la propunerea preşedintelui partidului. De asemenea, viitorul secretar general al partidului va fi remunerat pentru munca depusă în Kiseleff. Favorit pentru această funcţie este deputatul PSD, Andrei Dolineaschi.

Două categorii de vicepreşedinţi

Potrivit noului Statut al PSD, care va fi adoptat la Congres, social-democraţii vor avea două categorii de vicepreşedinţi. Prima categorie de vicepreşedinţi îi cuprinde pe cei aleşi de regiuni, existând opt astfel de vicepreşedinţi. În cea de-a doua, lista naţională este deschisă, putând candida oricine, iar primii opt ca număr de voturi vor accede în Biroul Permanent Naţional.

Organizaţia de femei va avea dreptul la patru reprezentante în Biroul Permanent Naţional. Astfel, în viitoarea structură de conducere a PSD vor exista cel puţin patru femei, numărul putându-se mări în funcţie de câte reprezentante ale sexului frumos vor intra în BPN şi de pe lista deschisă. Astfel, dacă Ecaterina Andronescu se va afla între primii opt vicepreşedinţi ca număr de voturi, ea nu se va contabiliza la numărul de locuri rezervat organizaţiei de femei.

Cine sunt favoriţii pentru a câştiga regiunile

Pentru cele opt locuri de vicepreşedinţi pe regiuni s-au detaşat favoriţii care vor câştiga locul în Biroul Permanent Naţional. Votul pentru această categorie de vicepreşedinţi depinde de modul în care sunt percepuţi candidaţii în judeţe, câştigătorii emiţând pretenţii şi pentru a deveni conducătorii viitoarelor regiuni pe care le reprezintă.

Astfel, pentru regiunea de nord – est cele mai mari şanse le are primarul municipiului Iaşi – Gheorghe Nichita.

În regiunea sud-est competiţia se va da între Gheorghe Bunea Stancu şi Nicuşor Constantinescu sau Radu Mazăre, în condiţiile în care Marian Oprişan şi Dan Nica vor intra în competiţia pentru vicepreşedinţi pe lista naţională.

Competiţia este deschisă şi pentru regiunea Sud între preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma şi preşedintele CJ Ialomiţa Silvian Ciupercă. Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, va candida pe lista deschisă la nivel naţional.

Funcţia de vicepreşedinte la nivel regional pentru regiunea sud-vest este vizată de Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, dar şi de preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, susţinut de Liviu Dragnea. De altfel, în zona Olteniei, PSD are cei mai mulţi preşedinţi de CJ, existând pretendenţi şi de la Olt şi Gorj pentru această funcţie.

Preşedintele PSD Gorj, Ion Călinoiu, este un apropiat al lui Victor Ponta şi mizează pe sprjinul preşedintelui PSD pentru a câştiga funcţia de vicepreşedinte în această regiune. Preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, îl are de partea sa pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Bătălia pentru această regiune este cea mai strânsă. Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, susţinută de Victor Ponta, va candida pe lista de vicepreşedinţi la nivel naţional. În aceeaşi regiune se află şi Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea.

În regiunea de Vest, dacă senatorul Ilie Sârbu nu va dori să candideze pentru o funcţie de vicepreşedinte la nivel regional, în competiţie va intra preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.

Ioan Rus are cele mai mari şanse pentru a câştiga funcţia de vicepreşedinte pentru regiunea Nord – Vest, fiind deja susţinut pentru această poziţie de mai multe organizaţii ale social-democraţilor.

Favorit pentru a câştiga funcţia de vicepreşedinte al regiunii Bucureşti – Ilfov este Robert Negoiţă, actualul primar al Sectorului 3.

Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea,  are şanse să fie ales vicepreşedinte al regiunii Centru, în condiţiile în care ministrul Energiei, Constantin Niţă, va opta pentru lista deschisă la nivel naţional.

Lista naţională naţională de vicepreşedinţi

Pe lista naţională un rol important în stabilirea vicepreşedinţilor îl va avea cuplul  Ponta – Dragnea, ambii dorind ca favoriţii lor să se regăsească în conducerea partidului.

Deşi votul este secret, Victor Ponta şi Liviu Dragnea nu au evitat să spună deschis că au o listă cu nume care vor să ajungă în viitorul Birou Politic Naţional.

Astfel, miniştrii Nicolae Bănicioiu, Dan Şova, Titus Corlăţean şi Mircea Duşa vor fi sprijiniţi pentru a deveni vicepreşedinţi ai partidului, chiar dacă nu au în spate filiale puternice.

Şi-au mai exprimat intenţia de a candida pentru un post de vicepreşedinte: Marian Oprişan, Constantin Nicolescu, Dan Nica, Silvian Ciupercă, Gheorghe Bunea Stancu, Marian Vanghelie, Ion Câlea, Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb, Lia Olguţa Vasilescu, Corina Creţu şi Constantin Niţă. De aceea, este posibil, ca în funcţie de conjunctură, unele nume să se reorienteze pentru lista de vicepreşedinţi pe regiuni, dacă vor considera că nu au şanse să se impună pe lista naţională. Pe aceasta, primii opt, după criteriul număr de voturi, sunt aleşi vicepreşedinţi ai PSD.

Vicepreşedintele PSD, Ioan Chelaru, este favorit ca după Congres să conducă Comsia de Integritate Morală şi Arbitraj a partidului.

Problema Adrian Năstase şi Consiliul Naţional

Congresul PSD va alege membrii Consiliului Naţional, dar ulterior nu se vor organiza alegeri pentru funcţia de preşedinte al acestui for. Funcţia îi este rezervată lui Adrian Năstase, care până nu va da undă liberă la alegeri, menţine blocată această poziţie.

Liderii social-democraţi au declarat că Adrian Năstase a fost invitat la Congresul PSD unde la prezidiu au fost invitaţi să stea foştii preşedinţi ai partidului.

Fuziunea cu UNPR

La Congresul PSD se va adopta şi o rezoluţie privind fuziunea prin absorbţie cu UNPR. După ce fuziunea se va realiza, cei de la UNPR vor primi două funcţii de vicepreşedinte la nivel naţional, cele mai mari şanse avându-le Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu.

gandul.info

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.