Unchiul lui Chirica scapă de amendă, după ce a distrus o banca în parc. Şefii Poliţiei Locale au refuzat să trimită înregistrăile video
“Unchiul Vasile” a semnat procesul verbal de contraventie fara sa faca alte mentiuni, da (...)
citeste totmarti, 05.07.2022
În PSD s-a declanşat competiţia internă pentru funcţiile de conducere care vor fi alese la Congresul partidului programat pentru 19 – 20 aprilie, cea mai aprigă bătălie purtându-se pentru funcţia de vicepreşedinte al partidului.
Fără un competitor direct după ce a dus PSD la guvernare şi a preluat funcţia de prim-ministru, Victor Ponta nu are emoţii în a fi reconfirmat în funcţia de preşedinte al partidului. Singura noutate în ceea ce îl priveşte o constituie faptul că va fi ales pe baza unui sistem de vot electronic, care va fi folosit în premieră la Congresul partidului. De asemenea, surse din PSD au declarat că propunerea făcută de Victor Ponta în 2010 şi introdusă în Statutul din 2011, potrivit căreia preşedintele partidului va fi ales de toţi membri de partid, va fi eliminată din Statut. La Congresul de la Sala Palatului vor participa aproximativ 4.200 de delegaţi din ţară.
O altă noutate la Congresul PSD o constituie funcţia pentru care va candida Liviu Dragnea. Pesediştii nu s-au hotărât dacă acesta va ocupa poziţia de preşedinte executiv sau pe cea de prim-vicepreşedinte. În simularea făcută la partid asupra votului electronic şi prezentată de Liviu Dragnea, a fost prezentată funcţia de preşedinte executiv.
Funcţia de secretar general, deţinută în prezent de Liviu Dragnea, va avea atribuţii mai restrânse, potrivit viitorului Statut al PSD. Astfel, secretarul general nu va mai fi ales la Congres, cum se întâmplă în prezent, ci va fi validat de Comitetul Executiv la propunerea preşedintelui partidului. De asemenea, viitorul secretar general al partidului va fi remunerat pentru munca depusă în Kiseleff. Favorit pentru această funcţie este deputatul PSD, Andrei Dolineaschi.
Două categorii de vicepreşedinţi
Potrivit noului Statut al PSD, care va fi adoptat la Congres, social-democraţii vor avea două categorii de vicepreşedinţi. Prima categorie de vicepreşedinţi îi cuprinde pe cei aleşi de regiuni, existând opt astfel de vicepreşedinţi. În cea de-a doua, lista naţională este deschisă, putând candida oricine, iar primii opt ca număr de voturi vor accede în Biroul Permanent Naţional.
Organizaţia de femei va avea dreptul la patru reprezentante în Biroul Permanent Naţional. Astfel, în viitoarea structură de conducere a PSD vor exista cel puţin patru femei, numărul putându-se mări în funcţie de câte reprezentante ale sexului frumos vor intra în BPN şi de pe lista deschisă. Astfel, dacă Ecaterina Andronescu se va afla între primii opt vicepreşedinţi ca număr de voturi, ea nu se va contabiliza la numărul de locuri rezervat organizaţiei de femei.
Cine sunt favoriţii pentru a câştiga regiunile
Pentru cele opt locuri de vicepreşedinţi pe regiuni s-au detaşat favoriţii care vor câştiga locul în Biroul Permanent Naţional. Votul pentru această categorie de vicepreşedinţi depinde de modul în care sunt percepuţi candidaţii în judeţe, câştigătorii emiţând pretenţii şi pentru a deveni conducătorii viitoarelor regiuni pe care le reprezintă.
Astfel, pentru regiunea de nord – est cele mai mari şanse le are primarul municipiului Iaşi – Gheorghe Nichita.
În regiunea sud-est competiţia se va da între Gheorghe Bunea Stancu şi Nicuşor Constantinescu sau Radu Mazăre, în condiţiile în care Marian Oprişan şi Dan Nica vor intra în competiţia pentru vicepreşedinţi pe lista naţională.
Competiţia este deschisă şi pentru regiunea Sud între preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma şi preşedintele CJ Ialomiţa Silvian Ciupercă. Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, va candida pe lista deschisă la nivel naţional.
Funcţia de vicepreşedinte la nivel regional pentru regiunea sud-vest este vizată de Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, dar şi de preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, susţinut de Liviu Dragnea. De altfel, în zona Olteniei, PSD are cei mai mulţi preşedinţi de CJ, existând pretendenţi şi de la Olt şi Gorj pentru această funcţie.
Preşedintele PSD Gorj, Ion Călinoiu, este un apropiat al lui Victor Ponta şi mizează pe sprjinul preşedintelui PSD pentru a câştiga funcţia de vicepreşedinte în această regiune. Preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, îl are de partea sa pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Bătălia pentru această regiune este cea mai strânsă. Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, susţinută de Victor Ponta, va candida pe lista de vicepreşedinţi la nivel naţional. În aceeaşi regiune se află şi Ion Câlea, preşedintele CJ Vâlcea.
În regiunea de Vest, dacă senatorul Ilie Sârbu nu va dori să candideze pentru o funcţie de vicepreşedinte la nivel regional, în competiţie va intra preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.
Ioan Rus are cele mai mari şanse pentru a câştiga funcţia de vicepreşedinte pentru regiunea Nord – Vest, fiind deja susţinut pentru această poziţie de mai multe organizaţii ale social-democraţilor.
Favorit pentru a câştiga funcţia de vicepreşedinte al regiunii Bucureşti – Ilfov este Robert Negoiţă, actualul primar al Sectorului 3.
Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, are şanse să fie ales vicepreşedinte al regiunii Centru, în condiţiile în care ministrul Energiei, Constantin Niţă, va opta pentru lista deschisă la nivel naţional.
Lista naţională naţională de vicepreşedinţi
Pe lista naţională un rol important în stabilirea vicepreşedinţilor îl va avea cuplul Ponta – Dragnea, ambii dorind ca favoriţii lor să se regăsească în conducerea partidului.
Deşi votul este secret, Victor Ponta şi Liviu Dragnea nu au evitat să spună deschis că au o listă cu nume care vor să ajungă în viitorul Birou Politic Naţional.
Astfel, miniştrii Nicolae Bănicioiu, Dan Şova, Titus Corlăţean şi Mircea Duşa vor fi sprijiniţi pentru a deveni vicepreşedinţi ai partidului, chiar dacă nu au în spate filiale puternice.
Şi-au mai exprimat intenţia de a candida pentru un post de vicepreşedinte: Marian Oprişan, Constantin Nicolescu, Dan Nica, Silvian Ciupercă, Gheorghe Bunea Stancu, Marian Vanghelie, Ion Câlea, Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb, Lia Olguţa Vasilescu, Corina Creţu şi Constantin Niţă. De aceea, este posibil, ca în funcţie de conjunctură, unele nume să se reorienteze pentru lista de vicepreşedinţi pe regiuni, dacă vor considera că nu au şanse să se impună pe lista naţională. Pe aceasta, primii opt, după criteriul număr de voturi, sunt aleşi vicepreşedinţi ai PSD.
Vicepreşedintele PSD, Ioan Chelaru, este favorit ca după Congres să conducă Comsia de Integritate Morală şi Arbitraj a partidului.
Problema Adrian Năstase şi Consiliul Naţional
Congresul PSD va alege membrii Consiliului Naţional, dar ulterior nu se vor organiza alegeri pentru funcţia de preşedinte al acestui for. Funcţia îi este rezervată lui Adrian Năstase, care până nu va da undă liberă la alegeri, menţine blocată această poziţie.
Liderii social-democraţi au declarat că Adrian Năstase a fost invitat la Congresul PSD unde la prezidiu au fost invitaţi să stea foştii preşedinţi ai partidului.
Fuziunea cu UNPR
La Congresul PSD se va adopta şi o rezoluţie privind fuziunea prin absorbţie cu UNPR. După ce fuziunea se va realiza, cei de la UNPR vor primi două funcţii de vicepreşedinte la nivel naţional, cele mai mari şanse avându-le Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Djokovic s-a calificat în semifinale la Wimbledon. Meciul a durat 3,5 ore
Ionuţ Stroe (PNL): Mai devrem sau mai târziu, trebuie să eliminăm pensiile speciale
Trebuie impozitaţi profesorii care dau meditaţii? Ce spune preşedintele Klaus Iohannis?
Euro s-a prăbușit la un minim istoric față de dolar. Cum este în comparație cu francul elvețian
Noua subvariantă a coronavirusului vine din India și este de 5 ori mai infecțioasă
VIDEO Rechin alungat cu mopul. Panica a cuprins turiștii ce se relaxau pe o plajă din Turcia
Vânător de trofee, care a ucis lei și elefanți, găsit împușcat lângă mașina sa
VIDEO Tatjana Maria, mamă a doi copii, prima semifinalistă de la Wimbledon 2022
Un pasager care venea din Norvegia a murit în microbuz, la Moțca
COVID revine la Iași. Numărul pacienților, triplat într-o săptămână
CE Înot Juniori: David Popovici, în finala de la 200 m liber
Statul împarte inegal: David Popovici - 100.000 € pentru aur mondial. Un aur olimpic - 70.000 €
VIDEO Accident terifiant: Un elicopter se prăbușește pe nava USS Green Bay. Trei morți
VIDEO Noua rachetă cu microunde de mare putere a SUA. Stinge „lumina” în aparatele inamice
VIDEO ”Cadavru” transportat pe capota mașinii în Timișoara. Secretul trupului
Incendiu puternic de vegetație, pus intenționat dintr-un motiv penibil!
De ce începe un nou val de Covid-19, deşi mulţi sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală
Tras în țeapă în propria poartă. Bărbat străpuns de o țepușă sărind gardul
Incendiu la Războieni. Un bărbat rănit în timp ce își salva animalele
FOTO Iată de ce Clujul este mult înaintea Iașului. Ce face Boc în loc de plantat panseluțe
Sincope în furnizarea cu apă în județul Iași. Seceta își arată colții
Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei Române
Stoltenberg: NATO a lansat procesul de ratificare pentru aderarea Suediei şi Finlandei
O căţeluşă fără stăpân, călcată intenţionat cu maşina, a fost salvată de poliţişti
Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Un nou val de căldură din 18 iulie
Pompierii români intervin azi pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie izbucnit la nord de Atena
Doi nou-născuţi în stare gravă, preluaţi de la Iaşi şi duşi la Pisa de o aeronavă C-27 J Spartan
Puteți primi 600 de euro pentru un zbor anulat, anunță ANPC. Care sunt pașii
Prima veste buna pe care o vei primi in cadrul unui curs de public speaking! (P)
Profesoară hărțuită 10 ani pentru că a avertizat despre mafia de la olimpiadele şcolare
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Mexic: Şapte membri ai aceleiaşi familii asasinaţi în estul ţării
Cui i-e frică de recensământ? Iaşul, sub media pe ţară. Când vei fi vizitat acasă
Meseria cu salariu de 3.000 euro pentru care nu e nevoie de Bac sau experienţă
O furtună geomagnetică va lovi miercuri Pământul. Ce fenomene periculoase se pot întâmpla
Apă potabilă, cu program la Pietrărie şi Păun. Urmează Iaşul?
Domnul Goe. Chirica, eternul repetent al fondurilor europene (P)
Corpurile de iluminat din lemn și modul în care acestea transformă designul interior al casei (P)
Trupul sucevencei ucise de rechin, găsit la două zile după ce fusese dată dispărută de la hotel
Deputatul Marius Ostaficiuc: Stop abuzurilor împotriva jurnalismului! (P)
Cătălin ONOFREIDe ţinut minte |
Briscan ZARACine mai vrea să fie liber |
Cristina DANILOVCurcubeul deasupra unei lumi intolerante |
Nichita DANILOVUzul raţiunii |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.