anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Printre atâtea nenorociri, avem parte şi de aşa ceva

Partea bună a pandemiei Covid la Iaşi. Ce spun specialiştii?

GALERIE
pandemie_distantare_masca
  • pandemie_distantare_masca
- +

Purtarea măştii şi măsurile de distanţare au făcut ca numeroase boli infecţioase să cunoască o restrângere istorică, fără precedent. Dacă despre numărul mic de viroze şi gripe s-a scris deja pe larg, astăzi vă oferim în premieră cifre şi despre alte boli contagioase, mai grave. De la sute de cazuri în anii anteriori, s-a ajuns ca în 2020 să fie înregistrate doar 6 cazuri de rujeolă, de exemplu. Dacă cifra este în sine o veste bună, având în vedere că în 2018, de exemplu, erau 438 de cazuri la Iaşi, medicii cred că va urma totuşi o creştere a numărului de cazuri, odată cu măsurile de relaxare. În privinţa infecţiei HIV, numărul cazurilor noi a scăzut cu 75%.

În acest caz, medicii cred că o contribuţie o are şi prezentarea la testări, mult diminuată. Restrângerea bolilor infecţioase pe perioada pendemiei, în cifre, face obiectul unei interesante conferinţe naţionale ce are loc în aceste zile la Iaşi.

Pandemia a dus inevitabil pentru sistemul medical la scăderea adresabilităţii pacienţilor cronici, care suferă de alte patologii infecţioase decât infecţia cu SARS CoV-2, dar şi la o limitare, în unele cazuri extrem de mare, a altor boli infecţioase. Aceasta este concluzia unor studii prezentate în cadrul Conferinţei Naţionale de Patologie Infecţioasă, ediţia a XI-a, care se desfăşoară în aceste zile la Iaşi, şi care este organizată de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva”, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”, Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA şi Asociaţia Institutul Pan-European de Cercetare “Prof. Dr. Vasile Luca”. Cifrele despre care s-a vorbit aici, legate direct sau indirect de pandemie, sunt care de care mai interesante şi surprinzătoare.

Rujeole - medicii avertizează: va veni un val de îmbolnăviri

Medicii au mai constat că măsurile de prevenire a răspândirii virusului, respectiv purtatul măştii de protecţie dar şi altele, au dus la o scădere masivă a numărului de viroze, gripe, pneumonii şi nu numai. Potrivit unui studiu semnat de mai mulţi medici specialişti de la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, anul trecut, de exemplu, doar şase pacienţi internaţi au fost diagnosticaţi cu rujeolă. Constatările au fost realizate pe perioada ianuarie 2018 - decembrie 2020, iar pacienţii care nu au avut diagnostic confirmat prin teste serologice cu evidenţierea anticorpilor anti-rujeolici au fost excluşi din studiu.

“În perioada menţionată, în clinica noastră au fost spitalizaţi 490 de pacienţi diagnosticaţi pozitiv cu rujeolă. Dintre aceştia, 438 (89,38%) au fost admişi în 2018, 46 pacienţi (9,38%) în 2019, şi doar 6 pacienţi (1,24%) în 2020. Distribuţia pe genuri a fost relativ egală, cu un număr de 266 de bărbaţi (54,2%), iar vârsta pacienţilor spitalizaţi a variat de la 20 până la 49 de ani", se precizează în articolul publicat. Majoritatea cazurilor (338, adică 68,97%) au fost reprezentate de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani, din care 308 (62,85%) nu au fost vaccinaţi, şi, de asemenea, au provenit preponderent din mediul rural 298 (60,81%). Pacienţii internaţi au prezentat diferite forme ale bolii, variind de la cele uşoare (erupţie cu caracter descendent, febră de scurtă durată) până la forme complicate. 399 (81,42%) cazuri de rujeolă s-au complicat cu otite, bronhopneumonii, pneumonii, fenomene de deshidratare, unele necesitând asistenţă medicală de terapie intensivă.

“Rujeola este o realitate a bolilor infecţioase din patologia pediatrică. Datorită măsurilor de protecţie luate pe perioada pandemiei COVID-19 împotriva bolilor cu transmitere aerogenă, cazurile de rujeolă au scăzut dramatic, oprind recircularea virusului. Însă trebuie să ţinem cont că rujeola este o boală prioritară, inclusă şi în sistemul de alertă, şi orice relaxare în programul naţional de vaccinare duce la scăderea imunitătii colective. Schemele de vaccinare au fost neglijate, fiind orientate către imunizarea în masă a populaţiei împotriva virusului SARS COV2, însă, odată cu reducerea măsurilor de distanţare socială şi revenirea în colectivitate, ne asteptăm la o creştere masivă a cazurilor de rujeolă”, consluzionează medicii.

Bolnavii de HIV: cu 75% mai puţine cazuri. Nu s-a mai venit la testări?

Un alt studiu prezentat la conferinţă se referă la impactul pandemiei COVID-19 asupra managementului pacientului cu infecţie HIV/SIDA în Regiunea de Nord Est. Privind acest aspect, la nivelul Centrului Regional Iaşi, comparând anul 2019 vs 2020, s-a observat o diminuare a nivelului de testare, dar şi reducerea numărului de cazuri noi depistate până la jumătate. În Centrul Regional Iaşi, la finalul anului 2019 se raporta că din 1.604 pacienţi aflaţi în evidenţa activă, 1.505 erau sub tratament antiretroviral, iar la 68% dintre pacienţi s-a obţinut supresie viro-imunologică.

”Pandemia COVID-19 a provocat perturbări semnificative în aproape fiecare aspect al acestei bătălii, împiedicând accesul fie la testare, respectiv diagnostic, fie la tratament şi evaluare ulterioară, prin reducerea bruscă a numărul de teste şi reorientând personalul specializat în sectoare suport COVID-19, cu pressing pe laboratoarele de biologie moleculară şi centrele medicale. Impactul actualei pandemii a presupus modificări în prioritizarea accesului la sistemul sanitar la nivel naţional/mondial, iar întârzierile în testare şi tratament reprezintă riscuri deosebit de grave, fără a dori să ne gândim la o eventuală «criză HIV»“, se arată în studiul semnat de un grup de medici de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Potrivit datelor raportate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof Dr. Matei Balş“, Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA, în România la 31 decembrie 2020 se observa că rata de testare HIV la grupele de risc raportată în anul 2020 faţă de 2019 a scăzut cu 30%. Întrucât nivelul de testare s-a redus, consecutiv şi numărul de cazuri noi de infecţie HIV/SIDA depistate s-a redus aproape la jumătate în anul 2020 comparativ cu anul 2019. Începând cu luna martie 2020, nivelul de adresabilitate al pacienţilor cu infecţie HIV/SIDA s-a redus, înregistrându-se cu 75% mai puţine internări în anul trecut faţă de anul 2019, dat fiind condiţiile stricte impuse la nivel naţional de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al României, în Starea de Alertă.

Impactul Pandemiei COVID-19 la nivelul Centrului Regional HIV/SIDA Iaşi a presupus o scădere marcată a evaluărilor viro-imunologice periodice. Astfel, dacă anterior perioadei pandemice se efectuau 150 de teste lunar de CD4 şi încărcătură virală, în perioada COVID-19 s-au efectuat 327 de teste în 7 luni. Totodată, evaluarea psihologică care avea un ritm de 30 de evaluări pe lună s-a redus la 19 evaluări în cele 7 luni. Numărul pacienţilor nou-diagnosticaţi în 2020 vs 2019 la nivel de Centru Regional HIV/SIDA Iaşi, raportat în martie 2021, a fost de 55 cazuri.

“Dat fiind contextul pandemic actual, a fost necesară reorientarea fortuită spre patologia COVID-19, cu suprasolicitarea laboratoarelor de biologie moleculară - 400 teste RT-PCR - SARS-CoV-2/zi. Iar îngrădirea circulaţiei libere a pacienţilor (nu doar cei HIV) s-a soldat cu scăderea prezentărilor la evaluările obişnuite de 6 luni”, se menţionează în studiu. Pentru a eficientiza evaluarea pacienţilor cu infecţie HIV/SIDA, căutând să respecte circuitele speciale impuse într-un spital COVID, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase a optat pentru programarea anterioară telefonică şi stabilirea unui număr fix de pacienţi evaluaţi pe zi (7/zi) asigurând evaluarea în spaţii special amenajate, realizându-se în acest sens un circuit separat.

Conferinţa naţională continuă şi în următoarele zile, cu alte prezentări, de unde “Ziarul de Iaşi” va relata în continuare tot ce este relevant. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.