Partea bună a pandemiei: Emisiile globale de CO2 au scăzut cu 7% în 2020
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Partea bună a pandemiei: Emisiile globale de CO2 au scăzut cu 7% în 2020

GALERIE
emisii CO
  • emisii CO
- +

Restricţiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus au dus la o scădere record de 7% a emisiilor globale de dioxid de carbon în 2020, însă această scădere ar putea fi de scurtă durată dacă eforturile ce vizează renunţarea la combustibilii fosili nu vor fi intensificate, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change, informează Reuters.

Studiul, realizat de cercetători de la instituţii din Australia, Marea Britanie, Franţa, Norvegia şi Statele Unite, a confirmat estimările preliminare din mai 2020, potrivit cărora emisiile globale de CO2 provenite din combustibili fosili urmau să scadă cu 7%, mai exact cu 2,6 miliarde de tone, şi să ajungă la 34 de miliarde de tone.

Marţi, Agenţia Internaţională de Energie anunţase că emisiile globale de CO2 au scăzut cu 5,8% în 2020. Studiul din Nature Climate Change a analizat emisiile zilnice de CO2 din 71 de ţări şi care provin din şase sectoare economice, folosind date furnizate de consumul zilnic de electricitate şi de serviciile de monitorizare a mobilităţii bunurilor şi persoanelor.

Pentru a respecta creşterea temperaturii globale cu cel mult 1,5-2 grade Celsius în acest secol, emisiile de CO2 trebuie să scadă cu 1 miliard - 2 miliarde de tone pe an, potrivit experţilor de la ONU. "Atunci când infrastructura bazată pe combustibili fosili va fi repornită, există riscul unei creşteri masive a emisiilor în 2021, aşa cum s-a vazut şi după criza financiară globală din 2009", a declarat Glen Peters, directorul Centrului pentru Cercetări Internaţionale în domeniul Climei şi Mediului (CICERO) din Norvegia, care a participat la realizarea studiului.

Deşi o revenire completă la nivelurile din 2019 pare improbabilă în acest an, întrucât pandemia de COVID-19 continuă să se manifeste, viitoarele emisii de CO2 vor depinde în mare parte de alinierea planurilor de redresare economică a ţărilor cu obiectivele de mediu şi cu creşterea "sectorului verde", a adăugat acelaşi expert.

Pentru a atinge obiectivele trasate prin Acordul pentru climă de la Paris din 2015, acţiunile post-COVID-19 trebuie să producă o scădere de 10 ori a emisiilor în comparaţie cu perioada 2016-2019, alături de renunţarea la infrastructura bazată pe combustibili fosili la nivel mondial. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.