Parteneriat educaţional România - Finlanda la Colegiul National ”Costache Negruzzi”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eveniment

Parteneriat educaţional România - Finlanda la Colegiul National ”Costache Negruzzi”

GALERIE
foto-negruz
  • foto-negruz
- +

În perioada 8-14 octombrie 2018, Colegiul din dealul Copoului este gazda  unei delegaţii formate din opt elevi şi doi profesori de la liceul SotunkiLukio, Vantaa, Finlanda, în cadrul schimbului cultural ”Building Bridges, Sharing Cultures”.


Aflat la prima ediţie, parteneriatul educaţional România - Finlanda își propune să clădească o nouă tradiție în cadrul proiectelor internaționale de promovare a valorilor negruzziste și de deschidere către valorile culturale din afara graniţelor ţării. Astfel, în perioada 8-14 octombrie 2018, Colegiul din dealul Copoului este gazda  unei delegaţii formate din opt elevi şi doi profesori de la liceul SotunkiLukio, Vantaa, Finlanda, în cadrul schimbului cultural ”Building Bridges, Sharing Cultures”.

Acest dialog al culturilor va prilejui participanților deschiderea de noi perspective de a privi și a întelege lumea în vederea formării unei atitudini de toleranță, a  dezvoltării unei preocupări de cunoaștere mai profundă a valorilor unui alt spațiu european, de îndepărtare a stereotipurilor culturale și sociale și de asumare a unui rol activ în vederea formării unei comunităţi a tinerilor de excepţie, responsabili și conştienţi de rolul lor în promovarea valorilor autentice.

Elevii implicați în acest proiect vor comunica în limba engleză, dezvoltându-şi astfel competenţele de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, își vor îmbunătăți abilitățile de a învăța și, în cazul profesorilor, de a preda, prin schimbul de bune practici educaționale, modelul finlandez având un renume de necontestat în domeniu. În decursul acestei săptămâni oaspeții finlandezi, găzduiți de colegii lor negruzziști, vor cunoaște sistemul educational, tradițiile, obiceiurile, stilul de viață românesc prin intermediul vizitelor, prezentărilor, expozițiilor, atelierelor de lucru pentru realizarea unui calendar cultural româno - finlandez, partipării la lecții de limba engleză, matematică, activități sportive.

Pe agenda mobilității se regăsesc vizite la principalele obiective turistice din Iaşi ( Palatul Culturii, Teatrul Național, Biserica Trei Ierarhi, Mitropolia, Biblioteca Univ. ”Gh. Asachi”, Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza”, Grădina Botanică ) şi din zona Bucovinei ( Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Sucevița, Muzeul Ouălor Încondeiate de la Vama, Atelierul de ceramică neagră de la Marginea, plimbarea cu Mocănița Huțulcă ). Cele mai reprezentative momentele de pe parcursul acestei săptămâni de lucru vor fi surprinse într-un colaj de fotografii, într-o prezentare video și un jurnal al întâlnirii.

Acest parteneriat educaţional a fost posibil datorită unei lungi colaborări, de 19 ani, dintre cele două instituții membre în cadrul programului internațional de mare anvergură, WORLD SCHOOL, program care a devenit puntea de lansare a multor altor schimburi culturale bilaterale inițiate de profesorii și elevii negruzziști. Inițiativa acestei mobilități aparține d-nei prof. Gianina Artenie, care, alături de directorul școlii, prof. dr. Elvira Rotundu, prof. Dalia Mațoschi și cei opt elevi negruzziști formează echipa de proiect a primei ediţii a parteneriatului bilateral, România - Finlanda 2018.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.