Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.12.2023

Eveniment

Parteneriat educaţional România - Finlanda la Colegiul National ”Costache Negruzzi”

GALERIE
foto-negruz
  • foto-negruz
- +

În perioada 8-14 octombrie 2018, Colegiul din dealul Copoului este gazda  unei delegaţii formate din opt elevi şi doi profesori de la liceul SotunkiLukio, Vantaa, Finlanda, în cadrul schimbului cultural ”Building Bridges, Sharing Cultures”.


Aflat la prima ediţie, parteneriatul educaţional România - Finlanda își propune să clădească o nouă tradiție în cadrul proiectelor internaționale de promovare a valorilor negruzziste și de deschidere către valorile culturale din afara graniţelor ţării. Astfel, în perioada 8-14 octombrie 2018, Colegiul din dealul Copoului este gazda  unei delegaţii formate din opt elevi şi doi profesori de la liceul SotunkiLukio, Vantaa, Finlanda, în cadrul schimbului cultural ”Building Bridges, Sharing Cultures”.

Acest dialog al culturilor va prilejui participanților deschiderea de noi perspective de a privi și a întelege lumea în vederea formării unei atitudini de toleranță, a  dezvoltării unei preocupări de cunoaștere mai profundă a valorilor unui alt spațiu european, de îndepărtare a stereotipurilor culturale și sociale și de asumare a unui rol activ în vederea formării unei comunităţi a tinerilor de excepţie, responsabili și conştienţi de rolul lor în promovarea valorilor autentice.

Elevii implicați în acest proiect vor comunica în limba engleză, dezvoltându-şi astfel competenţele de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, își vor îmbunătăți abilitățile de a învăța și, în cazul profesorilor, de a preda, prin schimbul de bune practici educaționale, modelul finlandez având un renume de necontestat în domeniu. În decursul acestei săptămâni oaspeții finlandezi, găzduiți de colegii lor negruzziști, vor cunoaște sistemul educational, tradițiile, obiceiurile, stilul de viață românesc prin intermediul vizitelor, prezentărilor, expozițiilor, atelierelor de lucru pentru realizarea unui calendar cultural româno - finlandez, partipării la lecții de limba engleză, matematică, activități sportive.

Pe agenda mobilității se regăsesc vizite la principalele obiective turistice din Iaşi ( Palatul Culturii, Teatrul Național, Biserica Trei Ierarhi, Mitropolia, Biblioteca Univ. ”Gh. Asachi”, Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza”, Grădina Botanică ) şi din zona Bucovinei ( Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Sucevița, Muzeul Ouălor Încondeiate de la Vama, Atelierul de ceramică neagră de la Marginea, plimbarea cu Mocănița Huțulcă ). Cele mai reprezentative momentele de pe parcursul acestei săptămâni de lucru vor fi surprinse într-un colaj de fotografii, într-o prezentare video și un jurnal al întâlnirii.

Acest parteneriat educaţional a fost posibil datorită unei lungi colaborări, de 19 ani, dintre cele două instituții membre în cadrul programului internațional de mare anvergură, WORLD SCHOOL, program care a devenit puntea de lansare a multor altor schimburi culturale bilaterale inițiate de profesorii și elevii negruzziști. Inițiativa acestei mobilități aparține d-nei prof. Gianina Artenie, care, alături de directorul școlii, prof. dr. Elvira Rotundu, prof. Dalia Mațoschi și cei opt elevi negruzziști formează echipa de proiect a primei ediţii a parteneriatului bilateral, România - Finlanda 2018.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească

Un caz şcoală despre cât preţ pune primarul Mihai Chirica pe interesul Iaşului şi al ieşenilor şi cât contează pentru el sintagma Iaşul – Capitala Culturală a României, de care, de altfel, abuzează în discursuri publice până la saţietate. E vorba de cazul Baia Turcească.

opinii

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Alexandru CĂLINESCU

Prima carte a lui Andrei Pleșu

Fapt este că tânărul Pleșu se mișca dezinvolt nu numai în zona artelor plastice. dar și în teritoriul literaturii sau în acela al filosofiei. Teoretiza reușind să evite ariditatea conceptuală, era erudit fără pedanterie, scria de pe atunci admirabil, în egală măsură nuanțat și precis. Sunt pagini pe care, dacă îmi este permis să fac o supoziție, cred că le-ar semna și astăzi.

Jurnalul lui Asachi (7)

Neculai SEGHEDIN

Jurnalul lui Asachi (7)

Puțină lume poate reproduce un vers din Asachi, sau un titlu din opera acestuia. Puțini dintre noi știm ce a făcut, de fapt, Asachi în cultura română. Cu toate acestea, Asachi are o mare valoare simbolică, este un bun național, un blazon al culturii noastre, fiind, pur și simplu, …Asachi!

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

pr. Constantin STURZU

Propovăduirea Evangheliei în patru timpi (II)

Următoarea „mişcare”, cea de a treia, este cea mai delicată şi necesită multă îndrăzneală. Vedem că Hristos nu-l cruţă deloc pe acel tânăr evlavios şi râvnitor, ci îi pune în faţă o alegere mai mult decât incomodă: aceea de a-şi vinde averea, de a împărţi totul săracilor şi de a urma cu totul Fiului lui Dumnezeu. 

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri