anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Eveniment

Parteneriat educaţional România - Finlanda la Colegiul National ”Costache Negruzzi”

GALERIE
foto-negruz
 • foto-negruz
- +

În perioada 8-14 octombrie 2018, Colegiul din dealul Copoului este gazda  unei delegaţii formate din opt elevi şi doi profesori de la liceul SotunkiLukio, Vantaa, Finlanda, în cadrul schimbului cultural ”Building Bridges, Sharing Cultures”.


Aflat la prima ediţie, parteneriatul educaţional România - Finlanda își propune să clădească o nouă tradiție în cadrul proiectelor internaționale de promovare a valorilor negruzziste și de deschidere către valorile culturale din afara graniţelor ţării. Astfel, în perioada 8-14 octombrie 2018, Colegiul din dealul Copoului este gazda  unei delegaţii formate din opt elevi şi doi profesori de la liceul SotunkiLukio, Vantaa, Finlanda, în cadrul schimbului cultural ”Building Bridges, Sharing Cultures”.

Acest dialog al culturilor va prilejui participanților deschiderea de noi perspective de a privi și a întelege lumea în vederea formării unei atitudini de toleranță, a  dezvoltării unei preocupări de cunoaștere mai profundă a valorilor unui alt spațiu european, de îndepărtare a stereotipurilor culturale și sociale și de asumare a unui rol activ în vederea formării unei comunităţi a tinerilor de excepţie, responsabili și conştienţi de rolul lor în promovarea valorilor autentice.

Elevii implicați în acest proiect vor comunica în limba engleză, dezvoltându-şi astfel competenţele de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, își vor îmbunătăți abilitățile de a învăța și, în cazul profesorilor, de a preda, prin schimbul de bune practici educaționale, modelul finlandez având un renume de necontestat în domeniu. În decursul acestei săptămâni oaspeții finlandezi, găzduiți de colegii lor negruzziști, vor cunoaște sistemul educational, tradițiile, obiceiurile, stilul de viață românesc prin intermediul vizitelor, prezentărilor, expozițiilor, atelierelor de lucru pentru realizarea unui calendar cultural româno - finlandez, partipării la lecții de limba engleză, matematică, activități sportive.

Pe agenda mobilității se regăsesc vizite la principalele obiective turistice din Iaşi ( Palatul Culturii, Teatrul Național, Biserica Trei Ierarhi, Mitropolia, Biblioteca Univ. ”Gh. Asachi”, Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza”, Grădina Botanică ) şi din zona Bucovinei ( Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Sucevița, Muzeul Ouălor Încondeiate de la Vama, Atelierul de ceramică neagră de la Marginea, plimbarea cu Mocănița Huțulcă ). Cele mai reprezentative momentele de pe parcursul acestei săptămâni de lucru vor fi surprinse într-un colaj de fotografii, într-o prezentare video și un jurnal al întâlnirii.

Acest parteneriat educaţional a fost posibil datorită unei lungi colaborări, de 19 ani, dintre cele două instituții membre în cadrul programului internațional de mare anvergură, WORLD SCHOOL, program care a devenit puntea de lansare a multor altor schimburi culturale bilaterale inițiate de profesorii și elevii negruzziști. Inițiativa acestei mobilități aparține d-nei prof. Gianina Artenie, care, alături de directorul școlii, prof. dr. Elvira Rotundu, prof. Dalia Mațoschi și cei opt elevi negruzziști formează echipa de proiect a primei ediţii a parteneriatului bilateral, România - Finlanda 2018.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X