Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Parteneriatul public-privat în sport

GALERIE
gin
  • gin
- +

Pentru mulţi, acesta reprezintă cheia succesului, dar la Iaşi se arată a fi doar cheia de la cavou.

Trebuie să recunosc, cinstit şi lăutăreşte, că puţine texte de sport de la această rubrică au nimerit cu nuca în perete precum editorialul de săptămâna trecută. Un text ca multe altele despre starea sportului ieşean, în special al celor de echipă, fiindcă asta interesează cel mai mult pe Măria-sa cititorul-suporter. Şi începea textul acela (zic pentru cei care nu l-au citit, dar şi pentru cei care l-au uitat) consemnând debutul echipei Penicilina în noul sezon voleibalistic, menţionând caracterul singular al acestei excepţii în peisajul jocurilor sportive din dulcele târg, continuând prin a lăuda eforturile sponsorului vechi ca vremurile pentru menţinerea în zona fruntaşă a acestei echipe de tradiţie şi încheind cu concluzia că, dacă voleiul feminin, ar fi fost, de exemplu, o secţie a CS Politehnica, ar fi încheiat treaba la fel ca baschetul, handbalul, rugbiul ş.a.m.d.

Toate bune şi frumoase, numai că orice ziar care are o ediţie tipărită încheie cel mai devreme pagina de opinii, mai puţin dependentă de evenimentele cotidiene. Vestea care a făcut praf şi pulbere bietul meu editorial a venit în fapt de seară: Penicilina nu s-a prezentat la meciul de Cupa României de la Galaţi, iar concluzia Ei, bravos urbe şi bravos, jupâne sponsor! Nu e nicio problemă, retragerile din sportul românesc se adună, întreţinerea unei echipe este din ce în ce mai problematică, viaţa-i grea peste tot şi, în definitiv, orice agent economic ştie mai bine ca oricine cât îl (mai) ţin curelele. De altfel, încercarea de retragere de anul trecut poate fi privită acum cu alţi ochi, fiind cu mult mai onorabilă decât pantomima de deunăzi. Mai exact, retragerea din A1, renunţarea la jucătoarele profesioniste costisitoare şi înscrierea într-un eşalon inferior cu jucătoare de pepinieră. Pepinieră pentru alţii, ca de obicei, fie vorba între noi şi tot Iaşul, dar era speranţa unor zile mai bune! Nu ne interesează prosperitatea verificabilă a firmei respective, dintr-un motiv de bun simţ: fiecare ştie mai bine ca oricine, ce are în curte şi ce are în ceaşcă. Să mai amintim că s-a renunţat la idee, la dorinţa poporului, cu condiţia ca performanţa să fie vizibilă pe plan naţional. Dar, cu 6-7 străine în lot, cu o sală pe jumătate goală (a se compara cu baschetul), într-un campionat cu miză chioară, locul penultim, care nu putea mulţumi pe finanţator, este cât de cât explicabil.

Însă isprava de la Galaţi, are elemente de „X-Files“, fără Mulder şi Scully. Deci, opt jucătoare, cu antrenor şi conducător de delegaţie, au cheltuit bani de drum până la Galaţi, s-au cazat o noapte la hotel şi a doua zi au plecat englezeşte de acolo, fără a da vreo explicaţie presei şi mai ales gazdelor. Cu telefoanele închise! Şi dacă informaţie nu este, au început speculaţiile. S-a tot vorbit prin unghere de neobţinerea vizelor pentru jucătoarel străine, dar îndeobşte probleme de acest gen au venit doar dinspre fraţii noştri transpruteni. Totul e posibil şi în spaţiul iugoslav, fiindcă de la Rîm ne tragem, iar Bizanţul balcanic se numea Roma Răsăritului. Problema putea fi rezolvată, în ultimă instanţă chiar prin amânare, sau prin trimiterea unor junioare. S-ar fi pierdut un meci, nu şi războiul şi s-ar fi evitat o deplasare inutilă, aşteptându-se un înger din ceruri cu vizele între aripi. Însă liniştea macabră (fiind vorba de decesul unei echipe, expresia este scuzabilă) s-a prelungit şi, după peste o săptămână de opacitate comunicativă, se anunţă, pentru cândva, o conferinţă de presă. Ce concluzie poate trage chiar şi un neofit în ale comunicării cu presa decât că se caută redactarea unei explicaţii rezonabile a unui fapt doar aparent inexplicabil? Şi că acest act de transparenţă tardivă este complet inutil? Poate că unora li s-ar părea că şi aceste rânduri sunt speculaţii, sau fabulaţii, însă la ce te poţi aştepta când cei care deţin adevărul stau cu capetele în nisip?

Ceea ce este trist, cu adevărat, este devoalarea unui adevăr nou în sportul ieşean. Iată că nici finanţarea privată nu este o soluţie în sportul ieşean. Penicilina nu a cerut niciodată vreun sfanţ de la conducerea oraşului şi judeţului, dar nici autorităţile n-au spus altceva decât „bogdaproste, de ăştia am scăpat!“. Toate grupările sportive, inclusiv cele de juniori, se plâng de chiriile exorbitante solicitate de MTS via DJST, pentru antrenamente la nenorocita aia de sală care de-abia se mai ţine.

Toată lumea consideră că parteneriatul public-privat este cheia succesului, la Bucureşti, Cluj şi în alte părţi se obţin astfel rezultate excepţionale pe plan intern, extern, însă la noi, parteneriatul acesta este doar cheia de la cavou. Iar echipele şi secţiile sportive cad ca nişte spice, lovite din toate părţile!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri