Parţial adevărat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Parţial adevărat

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Adevăratele iubiri politice nu se uită niciodată!

Recentele alegeri parţiale pentru câteva primării din ţară au dezvăluit o sumă de informaţii incomplete, dar instructive. La prima vedere, analizând rezultatele finale (17 victorii pentru pesedişti, 15 pentru penelişti şi două fotolii de primari adjudecate de independenţi), rezultă că jocul politic mai posedă în momentul actual doar doi protagonişti - PSD şi PNL -, în vreme ce restul combatanţilor nu mai contează deloc în opţiunile alegătorilor.

Vestea este una foarte proastă mai ales pentru USRPLUS, care culege ce a semănat în anii trecuţi. Dacă în 2016 useriştii au invitat în partid oameni de calitate, pentru a impresiona electoratul, în 2020 alianţa Barna-Cioloş a procedat taman pe dos. I-a eliminat pe cei mai buni, ce puteau pune în pericol poziţiile liderilor din teritoriu, şi a umplut listele electorale cu o armată de neica nimeni. Adăugând la această eroare asumată, slaba prestaţie a miniştrilor USRPLUS din Cabinetul Cîţu (unde doar Cătălin Drulă performează), lentoarea cu care acţionează Fritz la Timişoara ori Coliban la Braşov, başca subţirimea structurilor comunale, aura de partid antisistem, doldora de specialişti şcoliţi în străinătate, a pălit până aproape de dispariţie. Avertismentul transmis de electorat pare lipsit de echivoc. Dacă formaţiunea nu-şi îmbunătăţeşte radical resursa umană, comunicarea cu alegătorii şi programul politic, alegerile din 2024 îi vor scoate pe oamenii lui Barna şi Cioloş pe linie moartă.   

Cât priveşte scorurile insignifiante obţinute de AUR la scrutinul din urmă cu câteva zile, două ar fi explicaţiile rezonabile. Prima: diminuarea pericolului pandemiei de Covid-19 (vom vedea mai încolo, în toamnă, dacă vorbim de o situaţie provizorie ori de una permanentă) le-a furat auriştilor pâinea de la gură. A doua: fanii AUR s-au reîntors la prima iubire, PSD, pentru a fi siguri că banii serviciilor din ţară şi din străinătate sunt investiţi aşa cum trebuie, în propăşirea comunităţilor locale, evident. Oricum, teama unora că acest partid e o altă Gardă de Fier, în care popii, intelectualii şi ţăranii se regăsesc într-o stranie şi efervescentă uniune de spirit cu damf naţionalist se dovedeşte, cel puţin în clipa de faţă, nu doar complet nefondată, ci chiar ridicolă. Gaşca lui George Simion pare alcătuită mai degrabă din huligani pescuiţi direct de pe stadioane, cu grad de inteligenţă scăzut, dar cu tupeu maxim.

Revenind la PSD şi PNL, ceea ce trebuie urmărit în viitorul foarte apropiat este modul în care va evolua relaţia dintre cele două partide principale. Este clar că Ciolacu şi pesediştii au dezvoltat o anumită slăbiciune pentru Ludovic Orban, pe care-l asimilează în multe privinţe cu unul de-al lor. Nu se înşală foarte tare: actualul preşedinte al galbenilor se străduieşte să păstreze vie moştenirea PSDragnea, mai ales în ceea ce priveşte blocarea justiţiei.

Viitoarele alegeri interne din PNL vor arată dacă partidul, sub noua conducere, va avea puterea de a se rupe de trecutul său ruşinos, infectat de pesedism, ori dacă USL încă trăieşte în minţile ori pe agendele roz-bombon ale diferitelor personaje dubioase. Cică adevăratele iubiri politice nu se uită niciodată! 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.