anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Parţialnaia imperialnaia moghilizaţia

GALERIE
radu parpauta
 • radu parpauta
- +

„Mobilizaţia” rusă putiniană este, de fapt, o „moghilizaţia”, ironizează unii publicişti ruşi - „moghilizaţia” de la „moghila”, adică „mormânt”. Rusia lui Putin şi-a format o nouă ideologie, şi totuşi veche, de pe când bolşevismul, ba încă de pe vremea ţarismului, pe care o foloseşte ca temei pentru acţiuni militare neoimperiale: anexarea Crimeei în 2014, campania din Georgia în 2008, intervenţia în Siria în 2015, precum şi intervenţii mai mult sau mai puţin recunoscute în mai multe state africane. 

Ieri Georgia, azi Ucraina, mâine cine mai ştie cine. Şi se cer drepturi care de care mai aberante: ba drepturile ruşilor din Transnistrie, în coasta moldovenilor, ba, vai, alte drepturi ale ruşilor din ţările baltice şi de peste tot etc. După Putin, ruşii au numai drepturi, nu obligaţii. Conform cu şlagărul: Noi suntem muscali,/ Noi suntem muscali/ Noi suntem aici mortali-mortali.

Iată acum: Parţialnaia mobilizaţia. Din această cauză, Rusia lui Putin este asemenea Rusiei ţarilor sau Rusiei Tătucului Stalin sau celei comico-tragice de pe vremea lui Hruşciov. A fost doar un moment de respiro gorbaciovist, altul hăis-cea şi bahic elţînian şi acum Rusia se întoarce la ce ştie mai bine şi din totdeauna: cnutul şi naganul sau bătutul cu tocul pantofului de la tribuna ONU, cum a făcut la vremea lui Hruşciov.

Dar stau şi mă întreb: oare Germania şi Franţa care s-au prostituat cu Rusia până în ultimul moment nu ştiau ce se „cloceşte” în Rusia? De ce au tăcut când ruşii au luat pe daiboj Crimeea, bunăoară? De ce Macron se suceşte ca peştele numit Macrou şi îl pupa în fund pe Putin, iar acum o întoarce ca la Ploieşti, mă rog, Paris? De ce tac nemţii? Oare herr Olaf Scholz se gândeşte doar la petrol pentru german industry? Vielen Dank, Herr Premierminister! Coadă de topor ca de obicei!

La fel sârbii. Se consideră superiori celor din jurul lor: macedonenilor, croaţilor, slovenilor, bulgarilor sau românilor? Tatăl lui Djokovici, de pildă, Srdjan pre numele său, cam aşa socoate. Ba nu se sfieşte să o şi afirme. Nu ştiu ce crede Novak, dar bănuiesc că tot ca taică-său, căci aşchia sârbească nu sare departe de trunchiul naţionalist, însă îşi ascunde opiniile astea, că „nu dau bine” carierei lui de mare campion. Tărăşenia cu „scutirea medicală” de la Australian Open şi, vai, cu „persecuţiile” la care este supus Novak, dacă se vaccinează, o demonstrează.

Şi în multe case din Balcani cam aşa se socoate până şi în ziua de azi. Ce Uniune Europeană? Lăsaţi drăcăriile astea? Noi suntem sârbi! Noi suntem sârbi! Noi suntem aici în veci stăpâni. Nu? Şi gata! Şi să trăiască noul Tătuc Putin al tuturor slavilor!

La fel, românul de la vlădică până la adidas e ferm convins că este superior bulgarului. Băi, noi suntem rrromâni, nu-i aşa? Iar dacii noştri vorbeau pe lătinie înainte s-o ştie, au inventat artele marţiale, şeptica naţională, coada de mătură, de câine (deşi, se ştie, din coadă de câine sită de mătase nu faci), linguroiul de bătut laptele la stână şi câte şi mai câte. Că altora nu le-a rămas mai nimic de inventat. Eventual căcărezele şi alte bomboane agricole. Ca să nu mai zicem că Neil Armstrong, când a ajuns pe lună, a găsit deja acolo un dac. „De unde ai venit, baciule?” l-a întrebat cosmonautul american, ruşinat de tehnica lui depăşită. „De la Sighii”. „Şi cu ce-ai venit aici?” „Cu brânză”. Iar Ştefan cel Mare i-a bătut pe turci de le-a mers fulgii... de le-au luat-o şalvarii la fugă. Fănică al nostru era cât p-aci să ajungă la Istanbul mai ceva ca Turkish Airlines, s-o ia cadână pe vreo Ayşe în mătăsuri străvezii, ca Ferit din „Inimă rănită”. Vorba ceea: Go Türkiye!

La fel, Macron demonstrează încă o dată că peştele de la cap se-mpute: numai pupături franţuzeşti, numai mu-mu-mu şi ngu-ngu-ngu ca porumbeii când se drăgostesc, dar când colo... Mucles sacanaua, bre, îi spune Putinică, căci brânza bună în putină de câine se ţine. Şi cu mobilizaţia găvăreşte: Doar una parţialnaia. Aşa că adună buriaţii, calmîcii, iakuţii, osetinii (din care a ieşit Stalin), populaţia komi, ciuvaşii etc. Că ruşii-ruşi mobilizabili din Moscova sau Sankt-Petersburg o şparlesc deja în Occident.

În încheiere trebuie să mai spun ceva: Teamă mi-e ca să nu se repete vorbele Eminescului, Drăguţul cu inima mare cât o Românie: Din Hotin şi pân' la mare/ Vin muscalii de-a călare,/ De la mare la Hotin/ Mereu calea ne-o aţin.

Bine-bine, veţi zice, noi suntem integraţi în Uniunea Europeană, ca paprika csárda (unde gustul maghiar este la el acasă, dar mai mult la Moscova) la ceaun. N-avem grijă! Dar când văd minţile roase, la fel ca şi fundurile pe băncile călduţe ale unora din Parla (parla şi parla în van, asta fac) mentul european, mă cam ia cu gheaţă-n spate. Căci în anii următori lumea, spun analiştii, se va reaşeza. Şi asta nu înseamnă neapărat că ne va fi mai moale. Să nu credem că scaunul de azi va fi mâine fotoliu. Mai degrabă mă tem să nu ne aşezăm cu fundul în vreo ţăpuşă a istoriei. Şi doare a dracului!

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.