Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Parţialnaia imperialnaia moghilizaţia

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

„Mobilizaţia” rusă putiniană este, de fapt, o „moghilizaţia”, ironizează unii publicişti ruşi - „moghilizaţia” de la „moghila”, adică „mormânt”. Rusia lui Putin şi-a format o nouă ideologie, şi totuşi veche, de pe când bolşevismul, ba încă de pe vremea ţarismului, pe care o foloseşte ca temei pentru acţiuni militare neoimperiale: anexarea Crimeei în 2014, campania din Georgia în 2008, intervenţia în Siria în 2015, precum şi intervenţii mai mult sau mai puţin recunoscute în mai multe state africane. 

Ieri Georgia, azi Ucraina, mâine cine mai ştie cine. Şi se cer drepturi care de care mai aberante: ba drepturile ruşilor din Transnistrie, în coasta moldovenilor, ba, vai, alte drepturi ale ruşilor din ţările baltice şi de peste tot etc. După Putin, ruşii au numai drepturi, nu obligaţii. Conform cu şlagărul: Noi suntem muscali,/ Noi suntem muscali/ Noi suntem aici mortali-mortali.

Iată acum: Parţialnaia mobilizaţia. Din această cauză, Rusia lui Putin este asemenea Rusiei ţarilor sau Rusiei Tătucului Stalin sau celei comico-tragice de pe vremea lui Hruşciov. A fost doar un moment de respiro gorbaciovist, altul hăis-cea şi bahic elţînian şi acum Rusia se întoarce la ce ştie mai bine şi din totdeauna: cnutul şi naganul sau bătutul cu tocul pantofului de la tribuna ONU, cum a făcut la vremea lui Hruşciov.

Dar stau şi mă întreb: oare Germania şi Franţa care s-au prostituat cu Rusia până în ultimul moment nu ştiau ce se „cloceşte” în Rusia? De ce au tăcut când ruşii au luat pe daiboj Crimeea, bunăoară? De ce Macron se suceşte ca peştele numit Macrou şi îl pupa în fund pe Putin, iar acum o întoarce ca la Ploieşti, mă rog, Paris? De ce tac nemţii? Oare herr Olaf Scholz se gândeşte doar la petrol pentru german industry? Vielen Dank, Herr Premierminister! Coadă de topor ca de obicei!

La fel sârbii. Se consideră superiori celor din jurul lor: macedonenilor, croaţilor, slovenilor, bulgarilor sau românilor? Tatăl lui Djokovici, de pildă, Srdjan pre numele său, cam aşa socoate. Ba nu se sfieşte să o şi afirme. Nu ştiu ce crede Novak, dar bănuiesc că tot ca taică-său, căci aşchia sârbească nu sare departe de trunchiul naţionalist, însă îşi ascunde opiniile astea, că „nu dau bine” carierei lui de mare campion. Tărăşenia cu „scutirea medicală” de la Australian Open şi, vai, cu „persecuţiile” la care este supus Novak, dacă se vaccinează, o demonstrează.

Şi în multe case din Balcani cam aşa se socoate până şi în ziua de azi. Ce Uniune Europeană? Lăsaţi drăcăriile astea? Noi suntem sârbi! Noi suntem sârbi! Noi suntem aici în veci stăpâni. Nu? Şi gata! Şi să trăiască noul Tătuc Putin al tuturor slavilor!

La fel, românul de la vlădică până la adidas e ferm convins că este superior bulgarului. Băi, noi suntem rrromâni, nu-i aşa? Iar dacii noştri vorbeau pe lătinie înainte s-o ştie, au inventat artele marţiale, şeptica naţională, coada de mătură, de câine (deşi, se ştie, din coadă de câine sită de mătase nu faci), linguroiul de bătut laptele la stână şi câte şi mai câte. Că altora nu le-a rămas mai nimic de inventat. Eventual căcărezele şi alte bomboane agricole. Ca să nu mai zicem că Neil Armstrong, când a ajuns pe lună, a găsit deja acolo un dac. „De unde ai venit, baciule?” l-a întrebat cosmonautul american, ruşinat de tehnica lui depăşită. „De la Sighii”. „Şi cu ce-ai venit aici?” „Cu brânză”. Iar Ştefan cel Mare i-a bătut pe turci de le-a mers fulgii... de le-au luat-o şalvarii la fugă. Fănică al nostru era cât p-aci să ajungă la Istanbul mai ceva ca Turkish Airlines, s-o ia cadână pe vreo Ayşe în mătăsuri străvezii, ca Ferit din „Inimă rănită”. Vorba ceea: Go Türkiye!

La fel, Macron demonstrează încă o dată că peştele de la cap se-mpute: numai pupături franţuzeşti, numai mu-mu-mu şi ngu-ngu-ngu ca porumbeii când se drăgostesc, dar când colo... Mucles sacanaua, bre, îi spune Putinică, căci brânza bună în putină de câine se ţine. Şi cu mobilizaţia găvăreşte: Doar una parţialnaia. Aşa că adună buriaţii, calmîcii, iakuţii, osetinii (din care a ieşit Stalin), populaţia komi, ciuvaşii etc. Că ruşii-ruşi mobilizabili din Moscova sau Sankt-Petersburg o şparlesc deja în Occident.

În încheiere trebuie să mai spun ceva: Teamă mi-e ca să nu se repete vorbele Eminescului, Drăguţul cu inima mare cât o Românie: Din Hotin şi pân' la mare/ Vin muscalii de-a călare,/ De la mare la Hotin/ Mereu calea ne-o aţin.

Bine-bine, veţi zice, noi suntem integraţi în Uniunea Europeană, ca paprika csárda (unde gustul maghiar este la el acasă, dar mai mult la Moscova) la ceaun. N-avem grijă! Dar când văd minţile roase, la fel ca şi fundurile pe băncile călduţe ale unora din Parla (parla şi parla în van, asta fac) mentul european, mă cam ia cu gheaţă-n spate. Căci în anii următori lumea, spun analiştii, se va reaşeza. Şi asta nu înseamnă neapărat că ne va fi mai moale. Să nu credem că scaunul de azi va fi mâine fotoliu. Mai degrabă mă tem să nu ne aşezăm cu fundul în vreo ţăpuşă a istoriei. Şi doare a dracului!

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri