anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Particula lui Dumnezeu şi sistema diavolului

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Cum se explică transferul pronunţat de materie din buzunarul statului în cel al conducătorilor săi politici? Ce undă trebuie să ne afecteze pentru a deveni mai toleranţi cu cei pe care nu-i putem suferi? Când s-a terminat trecutul şi cum putem să ne împăcăm cu el?

Am primit cu emoţie vestea descoperirii particulei lui Dumnezeu, înţelegând că ea ne va ajuta să înţelegem, în sfârşit, cum s-a format Universul. Apoi, ştiind cum s-a format lumea, n-ar trebui să avem mari probleme cu fragmentele ei. Vom afla mai multe şi despre România, despre cum s-au format, cum au dispărut sau cum de n-au apus legi,  instituţii şi moravuri. Am putea discuta într-o manieră mai riguroasă, ştiinţifică, despre cum o vrea Dumnezeu şi despre cum nu-i vede Dumnezeu.

Oprit pe stradă de echipa TV şi întrebat ce făcea pe 17 sau pe 21 decembrie 1989, niciun român nu va răspunde: „Trăgeam, domnişoară, trăgeam!”. Totuşi, trebuie să fi fost şi unii care au făcut-o, pentru că e neştiinţific să presupui că glonţul pleacă singur de pe ţeava puştii. Noile direcţii deschise de particula lui Dumnezeu vor lămuri, probabil, această chestiune. În ceea ce priveşte ziua de 22 şi cele care au urmat, ştiinţa contemporană poate explica, parţial, evenimentele bizare prin intermediul noţiunii de coincidenţă. Spre exemplu, apariţia şi compoziţia Consiliului FSN. Ştiinţa convenţională nu poate, însă, ieşi din grila învechită potrivit căreia, dacă împarţi arme populaţiei, va muri multă lume. Poate că este o eroare pe care noile abordări o vor dezvălui.

Nu am reuşit să progresăm prea mult nici în chestiunea mai vastă a regimului comunist. Indiferent dacă a fost materie, undă sau altceva, comunismul a fost durabil şi ne-a lăsat moştenire oameni, instituţii şi idei. Oare cum de au dispărut, pentru a apărea abia după douăzeci şi ceva de ani, paznicii zeloşi din închisorile anilor ’50? Particula ne-ar putea spune de ce în timpul vechiului regim au apărut atât de mulţi lucrători şi informatori ai Securităţii la mia de locuitori. Am putea dobândi şi noi intuiţii care să ne sugereze de ce, după 1989, foştii lucrători şi informatori nu tind deloc să o ducă rău, aşa cum ar fi raţional să se întâmple - potrivit vechii ştiinţe - după o revoluţie violentă. În fine, dar nu în cele din urmă, cu certitudine că noile direcţii de cercetare vor explica în mod absolut convingător că e cât se poate de normal ca vechiul regim să fie intens regretat de oameni ale căror convingeri sunt, altfel, declarate anticomuniste.

Particula lui Dumnezeu va contribui, probabil, şi la aprofundarea investigaţiilor pe teme mai actuale. E posibil să apară întâi democraţia şi apoi democraţii, ori ar trebui să fie invers? Democraţia urmată de capitalism sau invers? Cum se explică transferul pronunţat de materie din buzunarul statului în cel al conducătorilor săi politici? Ce undă trebuie să ne afecteze pentru a deveni mai toleranţi cu cei pe care nu-i putem suferi? Când s-a terminat trecutul şi cum putem să ne împăcăm cu el? Când începe viitorul şi oare e adevărat că putem şi noi interveni?

 
Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.