anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Partidul Național Liberal și Guvernul condus de premier liberal susțin educația și stimulează performanța elevilor (P)

GALERIE
alexandru-muraru
 • alexandru-muraru
- +

Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ionel Ciucă a aprobat în ședința de ieri un proiect de hotărâre care vizează majorarea sumelor acordate sub formă de stimulente financiare elevilor premiați la competițiile internaționale organizate în țară sau la care participarea echipelor care reprezintă România este finanțată de Ministerul Educației. Astfel, după indexarea semnificativă, în medie cu +70%, a premiilor acordate la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, Ministerul Educației continuă demersurile de stimulare a performanței şcolare înalte din învățământul preuniversitar și propune majorări de peste 70% față de nivelul existent actualmente.

“Recunoașterea și stimularea înaltei performanțe obținute de elevi la competițiile școlare naționale și internaționale prin stimulente financiare majorate va spori interesul pentru educație, cultură, cercetare și va contribui la păstrarea resursei umane de valoare în țară. Am subliniat acest lucru și la Iași, când am organizat Forumul Educației, bucurându-ne de prezența ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Partidul Național Liberal încurajează performanța în educație și va căuta mereu soluții pentru îmbunătățirea calității învățământului românesc”, a declarat Alexandru Muraru, președintele PNL Iași.

Cuantumurile stimulentelor financiare, acordate individual, sunt următoarele:

a) la etapa națională se acordă de către Ministerul Educației, din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator al acestei etape a competițiilor:

- premiul I - 1.000 lei;

- premiul II - 700 lei;

- premiul III - 500 lei;

- mențiune - 300 lei.

b) la etapa internaţională a competițiilor școlare, categoria I, desfășurate la nivel mondial, se acordă stimulente în valoare de:

- premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut - 20.000 lei;

- premiul I/medalie de aur - 15.000 lei;

- premiul II/medalie de argint - 12.500 lei;

- premiul III/medalie de bronz - 10.000 lei;

- mențiune - 6.000 lei.

c) la etapa internaţională a competițiilor școlare, categoria a II-a, desfășurate la nivel european sau regional, se acordă stimulente în valoare de:

- premiul I/medalie de aur - 7.500 lei;

- premiul II/medalie de argint - 6.000 lei;

- premiul III/medalie de bronz - 4.500 lei;

- mențiune - 3.500 lei.

d) pentru şcoala unde frecventează elevul/elevii premiat/premiați la competițiile școlare internaționale categoria I și respectiv a II-a, se acordă aceleași stimulente în același cuantum. Stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.

Cuantumurile stimulentelor financiare acordate fiecărui elev care face parte din echipa/formația de elevi premiată la etapa națională a competiției școlare sunt următoarele:

- premiul I - 600 lei;

- premiul II - 400 lei;

- premiul III - 200 lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.