Partidul Social Democrat doreşte reinstaurarea principiului legalităţii în România! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial

Partidul Social Democrat doreşte reinstaurarea principiului legalităţii în România! (P)

GALERIE
vasile citea nov
  • vasile citea nov
- +

Contextul social - politic pe care îl trăim zilele acestea este unul extrem de dificil. În primul rând, după căderea Guvernului Cîţu, nu avem un Guvern legitim şi acest lucru înseamnă criză politică de lungă durată.În al doilea rând, după declaraţiile iresponsabile din vara aceasta în care se anunţa, într-un mod triumfalist, că am învins pandemia, România s-a găsit total nepregătită în faţa acestui val patru de îmbolnăviri, extrem de agresiv.

În al treilea rând, contextul pandemic a favorizat luarea unor măsuri de către clasa politică, măsuri care pun sub semnul întrebării exercitarea unor drepturi fundamentale recunoscute de Constituţia României ca fiind inviolabilităţi.

Nu în ultimul rând, în pragul sezonului rece, România se găseşte într-o situaţie extrem de dificilă, situaţie determinată de creşterea facturilor la energie electrică şi gaze.

Acesta este contextul social - politic care a impus practic necesitatea venirii PSD la guvernare, scopul urgent fiind salvarea României de la colaps.

Evident, în contextul participării la guvernare, PSD a venit cu o serie de măsuri care sunt considerate  obligatorii, măsuri pe care unii le-ar numi măsuri cu caracter social, dar pe care noi le considerăm măsuri de reinstaurare a statului de drept şi a principiului legalităţii.

Pentru început, vorbim despre respectarea efectelor actului normativ care avea ca obiect dublarea alocaţiilor de stat, un act normativ neabrogat dar paralizat în efectele sale de către o guvernare incompetentă şi iresponsabilă.

Astfel, PSD propune, de urgenţă, mărirea la 300 de lei a alocaţiilor copiilor între 2 şi 18 ani şi mărirea la 600 de lei a alocaţiilor pentru copii mai mici de 2 ani sau cu dizabilităţi.

Mărirea punctului de pensie este o măsură votată de legislativul ţării şi paralizată de Guvernul care a şi fost demis prin moţiune de cenzură. Creşterea cu un procent între 8 şi 11% ar fi o măsură care ar aduce, din nou, în discuţie, respectarea principiului legalităţii.

Creşterea salariului minim de la 2300 de lei la 2550 de lei, alături de creşterea pensiei minim garantate la suma de 1000 de lei ar fi măsuri care ar compensa, alături de efectele legii consumatorului vulnerabil căt şi de efectele legii privind plafonarea facturilor la gaze şi energie, mărirea, în mod unilateral, a costurilor facturilor pentru consumatorii casnici.

Și nu în ultimul rând, acordarea, din nou, pentru sectorul de stat, a voucherelor de vacanţă ar însemna o măsură compensatorie şi pentru sectorul HORECA, în această perioadă marcată de multiple privaţiuni, ca urmare a manifestării contextului pandemic.

În concluzie, Partidul Social Democrat a fost de acord cu participarea la guvernare având ca obiectiv direct implementarea unor măsuri prin care să se salveze ţara aflată în prag de colaps atât social, economic, cât şi sanitar.

Vasile CÎTEA

Deputat de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.