anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Partidul şpăgar electoral

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

S-a tot vorbit şi scris despre şpaga electorală. De-a lungul scurselor decenii de „democraţie” românească, postceauşistă. 

Care „democraţie”, nu ştiu cât de „originală”, dar falsă cu certitudine, cel mai adesea doar… mimată şi, în fond, ca rezultate sfruntat batjocorită, îşi trăda impostura chiar aşa, începând de la „cadoul” - pungă cu ceva de-ale gurii împărţit „în campanie” pe la uşile votanţilor, cu înţelesul implicit şi străveziu al dispreţului mărinimos „filantropic” faţă de un electorat socotit drept unul cu o mentalitate de cerşetori şi tocmai de aceea tratat astfel, adică la fel de jignitor şi înainte de vot („preţul” cu care voiau asemenea candidaţi şi partidul lor să-şi cumpere „mandatul”), şi după ce-şi vedeau sacii în căruţă. Dar toate „progresează”, inclusiv şpaga electorală, nu? Şi aşa s-a ajuns ca PSD-ul, cu strategi ca, mai ales, Dragnea şi Vâlcov, să ridice „ştiinţific” stacheta linguşirii neobrăzate a „buzunarelor” românilor, cu mult, cu foarte mult deasupra acelor începuturi modeste şi diletante în domeniu, ei promiţând celor uşor de îmbrobodit o Românie paradisiacă (cea visată de conu’ Leonida al lui Caragiale), curată Pays de Cocagne, toată numai „lapte şi miere”: lefuri şi pensii gata să dea pe dinafară, impetuousă „cură de slăbire”, la taxe şi impozite, ba până şi lege de „murături” (moratoriu), scutire de datorii. Acadeaua a plăcut atât de mult, încât mai să rămână parlamentul (votat atunci, „euforic”) fără opoziţie, aşa de dornică era majoritatea alegătorilor să se înfrupte cât mai repede din dărnicia şi abundenţa „raiului” făgăduit de liderii pesedişti şi acoliţii lor. Că după scrutin s-a văzut tot mai limpede escrocheria „programului (de guvernare)” - colosală şpagă fumistă, e de la sine înţeles. „Băieţii” erau şi mult prea ocupaţi, fiecare cu câte altceva: Dragnea şi Tăriceanu cu „DNA-da” lor (încheiată răcoritor pentru „măreţul” fiu al Alexandriei), Vâlcov îşi burduşea „artistic” pereţii. Iordache clocea OUG-uri nocturne... Noroc de isteaţa obrăznicătură craioveană Olguţa şi de egg-head-ul Codrin, mereu ocupaţi cu calcule la tablă şi tonice mesaje TV, menite să ţină „în priză” aşteptările de La vie en rose, dar fără Piaf, ci cu cei deja pomeniţi. Şi în trena lor, şi cu Dăncilă, Teodorovici, de pe vremea cărora i-a rămas şi lui Ciolacu mai noua acadea: mărirea cu 40% a pensiilor.

Au spus-o deja destui alţii: şi de n-ar fi dat buzna Covidul made in China, (aşadar fără belelele şi urmările lui, de tot felul), aşa o mărire „miraculoasă” nu i-ar fi stat nimănui în putinţă. E aceeaşi „strategie” dragnist-vâlcoviană: cu cât e mai gogonată nada electorală, cu atât e mai orbitor şi prostitor efectul ei. Aşa că, sigur, promite-le orice şi oricât, că doar nu tu, PSD-ul, mai eşti la guvernare! Descurcă-se cum or şti Iohannis, Orban, Cîţu şi ceilalţi! Avem (cu acoliţi cu tot) maşina de vot parlamentară, le punem în braţe legea-ghiulea pentru buget guvernanţilor care nu le-au dat decât 14% mărire a punctului de pensie şi pensionarii ne vor iubi la urne mai mult decât oricând-recto, verso: PNL va fi văzut, de către acelaşi masiv „detaşament” electoral, ca un partid fără suflet, groaznic de antipatic, spre avantajul nostru. Aşa gândesc şi speră Ciolacu, Firea şi alţii de-ai lor. E uşor să promiţi ceea ce (orice!) le rămâne altora de rezolvat. Şi asta, simulând grija şi „dragostea” de oameni. Nici dacă România ar tăia, cum ar fi drept, toate pensile nesimţite şi nesimţit protejate de CCR-Dorneanu a PSD, toate sinecurele gras plătite, dacă nu ar suferi de inflaţia de generali de care suferă şi de „ajustările” de buget aşa de… generoase cu Serviciile, în fine, de-ar impozita, normal, băncile şi comerţul corporaţiilor multinaţionale, nici atunci nu e sigur că astronomica mărire, peste noapte, impusă de PSD în parlament şi exploatată propagandistic, cu ţintă electorală, ar fi realizabilă (de orice guvern al oricărui partid), dacă vrem, cum e firesc, şi investiţii, deci locuri de muncă, şi să nu îndatorăm peste măsură ţara. Ce speră cei care pun o astfel de presiune pe guvernare, să împingă ţara la faliment? Se bizuie pe demagogia lor de doi bani ca să-şi facă din pensionar un aliat iresponsabil şi egoist, căruia nu-i pasă decât de „ziua de azi”? Sunt mulţi oameni inteligenţi printre aceşti bătrâni ai ţării, vulnerabili social, dar să sperăm, nedispuşi să lase pe mâna PSD soarta noastră, a tuturor, de toate vârstele, inclusiv a strănepoţilor pensionarilor de acum. Fără vorbe mari (interesul naţional) să le-o arate sobru, dar neiertător, la urne!

Nu vrem, nici la locale, nici la parlamentare, ventriloci, şpăgari şi partide ca PSD-ul „ademenitor” cu 40% al său la putere. Retro, PSD! Alegerile vor fi un test al demnităţii alegătorilor.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.