Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pas important in lupta impotriva evaziunii fiscale: 80 de tari vor crea un sistem automat de informatii financiare

GALERIE
seif banca Foto foreignpolicy.com
  • seif banca Foto foreignpolicy.com
- +

Peste optzeci de tari s-au angajat miercuri, la Berlin, sa puna in practica un sistem automat de informatii financiare pana in 2017-2018, o masura care da o lovitura grea secretului bancar si constituie un progres notabil impotriva fraudei fiscale, scrie AFP.

Un acord multilateral a fost incheiat la capatul Forumului mondial pentru transparenta si schimbul de informatii, care a gazduit o suta de delegatii, marti si miercuri, in capitala germana.

51 de tari semnatare se angajeaza sa inceapa schimbul de informatii din septembrie 2017. Obiectivul: fiecare administratie fiscala sa stie averile financiare plasate in strainatate de contribuabilii sai.

Semnatarii includ membri ai Uniunii Europene precum si principate care pretuiau secretul bancar, precum Liechtenstein, sau paradisuri fiscale precum insulele Caiman sau insulele Virgine Britanice.

Alte 30 de tari s-au angajat, intr-un acord separat, sa puna in practica sistemul incepand cu 2018. Printre ele, Austria, dar si Elvetia, alaturi de importante piete financiare precum Bahamas sau Emiratele Arabe Unite.

Aproximativ 5.800 de miliarde de euro ar fi ascunsi in paradisuri fiscale, respectiv o lipsa de castig de 130 miliarde anual pentru administratiile fiscale din intreaga lume, potrivit economistului Gabriel Zucman, specialist in frauda fiscala.

"Secretul bancar in forma sa veche si-a trait traiul", a spus ministrul german al Finantelor Wolfgang Schauble, gazda conferintei, in cotidianul Bild.

Acordul de miercuri se bazeaza pe o norma internationala (CRS) conceputa de Orgnizatia de cooperare si dezvoltare economica (OCDE).

Statele Unite si legea lor Facta, care obliga bancile straine sa declare sistematic fiscului american conturile si depozitele clientilor americani, a fost declansatorul acestei actiuni.

De atunci, cinci tari europene, cu Franta si Germania in frunte, si sprijinite ulterior de UE si G20, au cerut generalizarea schimbului automat de informtii pe baza normelor OCDE.

Un pas important, dar nu si sfarsitul secretului bancar

"Cu cat vor fi mai multe tari care se angajeaza, cu atat mai dificil va fi pentru altii sa atraga investitori", a explicat Pascal Saint-Amans, seful luptei impotriva paradisurilor fiscale din OCDE.

Anumite piete financiare ramans insa "surse de ingrijorare", recunoaste acesta. Panama, spre exemplu, nu a definit o data pentru schimbul concret de informatii iar Singapore nu face parte din proces.

Tarile care nu recurg la schimbul automat de informatii vor face obiectul unei liste oficiale a OCDE, susceptibila de a afecta increderea unor organizatii internationale si a unor fonduri de investitii.

O amenintare considerata 'slaba' de anumiti experti in frauda fiscala, precum Andres Knobel de la Tax Justice Network. Legea americana Fatca, intrata in vigoare in 2014, prevede taxarea la sursa a bancilor care nu coopereaza, prin retinerea a 30% din veniturile realizare in Statele Unite, reaminteste acesta.

Acordul semnat la Berlin reprezinta insa "o prima etapa importanta", dar nu inseamna "sfarsitul secretului bancar", adauga analistul.

Norma conceputa de OCDE pentru schimbul automat contine mai multe portite de scapare, potrivit unui recent raport al Tax Justice Network.

Pentru a transmite informatiile in 2017, bancile vor colecta informatiile din 2016, pentru conturile mai mari de 250.000 de dolari. Un interval care permite persoanelor care recurg la frauda sa-si imparta averile in mai multe conturi sub aceasta limita.

In ciuda acordului multilateral, tarile vor putea alege dupa caz cu cine vor face schimb automat de informatii.

Elvetia a anuntat spre exemplu ca nu va face schimb de informatii decat cu tarile "considerate importante (...) pentru industria financiara" elvetiana. Cu alte cuvinte, eventualele depozite ale unor cetateni proveniti din tari sarace nu vor fi comunicate.

Persoanele care recurg la frauda fiscala vor putea in continuare sa se ascunda in spatele unor societati-paravan sau a fundatiilor, in conditiile in care bancile nu vor fi obligate sa dezvaluie identitatea beneficiarilor decat pentru veniturile provenite din investitii, excluzand activitatile comerciale.

In fine, un principiu solicitat de Elvetia nu permite utilizarea informatiilor decat pentru scopuri fiscale, astfel incat cazurile de coruptie si spalare de bani necesita autorizatii speciale. (Hotnews.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri