anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Pasajul aerian care va înlocui rondul DN 28 cu Centura Iaşului, de la Dedeman: CNAIR are doi concurenţi pentru proiectare

GALERIE
pasaj aerian, dedeman, centura iasi
 • pasaj aerian, dedeman, centura iasi
- +

Două asocieri de firme s-au înscris în licitaţia de atribuire a contractelor pentru servicii de proiectare a şase pasaje rutiere, unul dintre acestea fiind cel de la intersecţia DN 28/ E583 cu Centura Iaşi Sud (DN 28D). Este vorba de asocierea condusă de TQM Management, cu sediul în Boureni-Balş, şi cea al cărei lider este Mega Mühendislik Müşavirlik A.Ş., o firmă din Ankara - Turcia. Ambele oferte vizează toate cele şase pasaje, procedura fiind împărţită în şase loturi.

Citiți și: Două licitații, luna aceasta: Pasaje rutiere supraterane, peste calea ferată, la Lețcani și la Podu Iloaiei

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat pe 21 decembrie în licitaţie atribuirea contractelor pentru realizarea elaborarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor pentru autorizarea lucrărilor de construire a unor pasaje supraterane pe câteva artere cu trafic intens din ţară. Cel de la Iaşi ar urma să fie construit pe DN 28 la ieşirea din Valea Lupului spre Leţcani, la intersecţia cu DN 28D.

Proiectul pentru fiecare pasaj are o valoare estimată de 795 de mii de lei, finanţarea fiind asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. După atribuire, durata contractului va fi de 6 luni. Criteriile de departajare a ofertelor ţin în mare parte de experienţa profesională, în total 60 la sută din punctaj) şi în mai mică măsură de componenta financiară (40 la sută).

Pe zona amplasamentului propus, DN 28 are trei benzi de circulaţie, iar DN 28D, două benzi de circulaţie şi benzi de încadrare. „În prezent, în zona intersecţiei există un sens giratoriu provizoriu. Circulaţia rutieră în zona intersecţiei se realizează prin sensul giratoriu şi prin intermediul semnalizării rutiere verticale şi orizontale şi se desfăşoară cu dificultate datorită valorilor mari de trafic înregistrate zilnic în zona intersecţiei”, precizează Caietul de sarcini.

Câştigătorul licitaţiei va trebui să ţină cont de denivelările de pe fiecare drum, având în vedere că Centura Sud începe cu un pasaj peste calea ferată, şi să propună cel puţin două variante constructive de pasaj rutier.

Alte două pasaje ar urma să fie construite pe acelaşi DN 28, unul la ieşirea din Leţcani spre Podu Iloaiei, peste calea ferată, iar celălalt, la intrarea în Podu dinspre Leţcani. Din acest ultim punct ar trebui să înceapă şi centura Podu Iloaiei, pentru care DRDP are deja în derulare licitaţia pentru atribuirea unui studiu de fezabilitate. Dacă va exista un câştigător, acesta va avea la dispoziţie cinci luni pentru realizarea SF.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.