Pasajul peste Bahlui din zona Cicoarei ar putea să mai elibereze traficul din Podu Roş
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pasajul peste Bahlui din zona Cicoarei ar putea să mai elibereze traficul din Podu Roş

Primarul Chirica crede că, astfel, şoferii din Miroslava vor avea o rută alternativă.

GALERIE
pod Bahlui
  • pod Bahlui
- +

Lucrările la un nou pod peste Bahlui vor începe săptămâna viitoare. În acest sens, Primăria a semnat un contract cu Geiger Transilvania SRL, firmă care şi-a adjudecat licitaţia. Firma din judeţul Mureş va construi un pod cu patru benzi carosabile în zona fostului stadion Constructorul, lângă ştrand. Podul va face legătura între str. Sarmisegetuza şi str. Sofia Nădejde. 

Lucrările se vor desfăşura pe parcursul a 12 luni, iar Geiger va încasa 6,5 milioane lei. Podul are 61 metri şi este prima investiţie nouă de acest fel destinată să revitalizeze zona Cicoarei prin asigurarea unei mai bune mobilităţi a persoanelor din acest cartier cu restul oraşului. „Podul va avea patru benzi de circulaţie, câte două pe sens, cu trotuare de o lăţime de 1,5 m, cu accesibilitate pentru persoane cu handicap şi sistem de iluminat. Este o investiţie benefică pentru această zonă şi este un început pentru dezvoltarea acesteia“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

Alte două poduri peste Bahlui pe care le are în vedere Primăria sunt prevăzute în prelungirea bd. Dacia şi între str. Sarmisegetuza şi str. Alexandru Bărbat. În ultimul an, mai mulţi investitori au propus Primăriei proiecte imobiliare pe zona Cicoarei, fiind vorba despre zeci de blocuri care ar urma să se construiască. Primarul a susţinut că noul pod va descongestiona parţial şi traficul prin intersecţia din Podu Roş, în condiţiile în care şoferii din Miroslava vor avea o rută alternativă. Edilul şef al Iaşului a amintit ieri şi de alte proiecte de infrastructură în curs ale Primăriei: refacerea străzilor Semănătorului, Olteniei şi Transilvaniei (contract semnat ieri, în valoare de 3,1 milioane lei, termen de execuţie de 18 luni), Strugurilor (strada şi aleea) şi aleea Tudor Neculai (evaluare oferte, lucrările sunt estimate la 21 milioane lei) şi şos. Iaşi - Voineşti (evaluare oferte, costul estimat al investiţiei se ridică la 9 milioane lei).

Primarul a mai prezentat stadiul unui proiect pe care ieşenii îl aşteaptă de prea mult timp: înfiinţarea unui sistem de e-ticketing în transportul public local, sistem care va cuprinde, printre altele, panouri de informare în staţii de transport cu timpii de aşteptare. Deocamdată, municipalitatea a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate. Proiectarea sistemului va fi făcută de către Urban Scope SRL, firmă ce va încasa 165.000 lei, şi, ulterior, proiectul va fi implementat cu fonduri europene, Primăria având asiguraţi bani în acest sens.

Regele Ferdinand va sta în faţa Palatului Roznovanu

Un alt contract semnat de municipalitate în această săptămână face referire la executarea soclului pe care va fi amplasată statuia Regelui Ferdinand I, locul ales de autorităţi fiind în faţa Palatului Roznovanu. Lucrările vor fi realizate de firma Tar MV, societate ce va încasa aproape 700.000 lei. „Soclul va fi din blocuri de granit masiv după modelul statuii lui Alexandru Ioan Cuza. Înălţimea soclului este de aproximativ 3,5 m, înălţimea to­tală a ansamblului este de aproximativ 6,3 m“, a spus primarul Chirica. Edilul a amintit şi despre o altă investiţie a Primăriei, un contract semnat tot în această săptămână, în valoare de 484.000 lei, pentru furnizarea a 100 de stâlpi ornamentali. Nu în ultimul rând, Mihai Chirica a mai vorbit despre demolarea unui fost bar („Libertatea 1989“), amplasat vizavi de Colegiul Naţional, terenul fiind în proprietatea privată a fostului deputat Constantin Adăscăliţei. În ultimele două zile, lucrătorii Citadin au demolat clădirea de la intersecţia străzilor Muzicescu, Arcu şi Gându.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.