anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Pasajul Socola, lărgit la 5 benzi: se pregăteşte licitaţia

Întreaga reabilitare a podului ar urma să conste 38 milioane lei.

GALERIE
Pasarela-Bucium
 • Pasarela-Bucium
- +

Primăria pregăteşte lansarea licitaţiei pentru modernizarea pasajului Socola. Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga, procedura va fi organizată în cursul acestui an. Până atunci, Primăria a emis o autorizaţie de construire pentru reparaţii capitale la infrastructura pasajului. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului au fost aprobaţi vara trecută în Consiliul Local (CL), investiţia fiind estimată la 38 milioane lei. 

„Proiectul este depus spre finanţare în cadrul Programului Anghel Saligny. În principal, este vorba despre lărgirea la 5 benzi a pasajului superior Socola”, a declarat ieri Sebastian Buraga. El a adăugat că licitaţia de lucrări va fi lansată în acest an. Potrivit hotărârii CL de anul trecut, indicatorii tehnici ai proiectului vizează reabilitarea pasajului în lungime totală de 451 metri, montarea unei suprastructuri noi (220 m), modernizarea carosabilului (10.560 mp), refacerea trotuarelor (1.750 mp), montarea unor parapeţi de siguranţă, consolidarea suprastructurii cu placă de suprabetonare, consolidarea infrastructurii şi lărgirea rampei de acces.

Odată ce va fi semnat un contract de execuţie, lucrările trebuie finalizate în 18 luni. „Realizarea de benzi suplimentare de circulaţie dedicate exclusiv circulaţiei pe sensul Centru - Socola se face în gabaritul existent al pasajului pentru a nu fi necesare expropieri de teren”, se precizează în proiectul tehnic avizat anul trecut de către consilierii locali. Potrivit sursei citate, pasajul va avea 5 benzi (3 pe sensul Centru - Socola şi 2 în sens invers) pe toată lungimea lui, din capătul zidurilor de sprijin şi până la intersecţia cu bld. Poitiers.

Dintre cele trei benzi de circulaţie pe sensul Centru - Socola, banda I va fi destinată circulaţiei la dreapta (pe bld. Poitiers), banda II va fi dedicată exclusiv circulaţiei pe direcţia Socola, iar banda III va fi destinată atât direcţiei înainte, cât şi continuarea drumului pe strada Trei Fântâni. Pe pasaj va fi amenajată şi o pistă pentru biciclişti. Pasajul Socola a fost construit în anul 1960 şi a mai fost reabilitat 25 de ani mai târziu. Lucrările propuse să înceapă în acest an au la bază un proiect de modernizare întocmit în anul 2019 de către firma Pod-Proiect. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.