De Sănătate

Punem punctul pe știi

Pași importanți în urmărirea unei sarcini: când trebuie să ne facem griji și când trebuie să mergem la medic

miercuri, 17 aprilie 2024, 02:55
4 MIN
 Pași importanți în urmărirea unei sarcini: când trebuie să ne facem griji și când trebuie să mergem la medic

Prof.dr. Bogdan Doroftei a detaliat, pentru „Ziarul de Iași” că primul pas pe care trebuie să îl facă o viitoare mamă atunci când află că este însărcinată este vină la medic pentru o ecografie. Primul semn va fi întârzierea menstruaţiei, apoi testul de sarcină pozitiv, iar medicul va realiza o ecografie pentru a localiza sarcina, dacă este în uter sau dacă este vorba de o sarcină extra-uterină.

„Ulterior trebuie să ajungă la medicul de familie şi să fie luată în evidenţă, ca să aibă totodată un parcurs definitiv pentru cele 9 luni vizavi de analize, examene specifice şi eventual monitorizarea unor patologii care pot fi asociate sarcinii. Un prim moment foarte important este ecografia de 14 săptămâni, din primul trimestru, când pacienta trebuie să fie evaluată ecografic de un medic obstetrician cu competenţe în medicina materno-fetală. Se va efectua acel dublu test pentru a descoperi riscurile de sindrom Down, Edwards sau Patau”, a declarat prof.dr. Bogdan Doroftei.

Citește aici ediția integrală Ziarul de Sănătate nr. 3

Dublu-test sau examinare NIPT pot arăta riscul de a dezvolta sindroame precum Down

Momentul este unul foarte important: gravida trebuie să realizeze acest examen ecografic şi să fie coroborat cu efectuarea dublului-test. Dacă vârsta viitoarei mămici este mai mare de 36 de ani, atunci dublul-test trebuie să fie înlocuit cu un test mult mai precis, NIPT – Non Invasive Prenatal Testing, în care sunt izolate celulele fetale din sângele mamei şi se determină, printre altele, dacă fătul va avea sau nu sindrom Down cu o precizie de până la 99%.

„După 36 de ani, statistic vorbind, posibilitatea ca o femeie să aibă riscul acesta este mai mare de 1/1000 şi protocoalele internaţionale spun faptul că dacă riscul este mai mare, se recomandă efectuarea testului NIPT. După acest moment, este important ca pacienta să ţină permanent legătura cu medicul de familie”, a punctat directorul medical.

Medicul de familie o poate sfătui pe gravidă cu privire la dietă, riscuri, monitorizarea patologiilor deja existente şi îi poate atrage atenţia că trebuie să viziteze medicul specialist, dacă apar anumite simptome pe care femeia le-ar putea considera normale. Prof.dr. Bogdan Doroftei spune că protocoalele la nivel naţional vorbesc de o monitorizare lunară, pe tot parcursul sarcinii, până în ultimul trimestru. După 32 de săptămâni de sarcini se trece la o monitorizare de două ori pe lună, iar după 35 de săptămâni recomandarea este ca gravida să fie văzută săptămânal de un specialist.

Un nou concept: „pregnancy team”

„Un alt moment important este morfologia de al doilea trimestru, între 22 şi 24 de săptămâni, când se efectuează o analiză şi o ecografie amplă, care are în vedere monitorizarea evoluţiei creşterii fătului. Se observă şi toate organele, poziţionarea corectă a acestora pe fiecare sistem şi aparat. În paralel, lunar ar trebui efectuate analizele uzuale, iar în cazul în care există incompatibilitate în sistem RH, atunci se impune dozarea de anticorpi RH care trebuie făcută de cel puţin trei ori pe perioada sarcinii”, a spus prof.dr. Bogdan Doroftei.

O îngrijorare suplimentară o prezintă eventualele patologii preexistente ale viitoarelor mame, şi care trebuie ţinute sub o mai strânsă monitorizare pe parcursul sarcinii. Directorul medical vorbeşte despre un nou concept care ar trebui introdus în România şi care presupune supravegherea gravidei de către o întreagă echipă de specialişti – „pregnancy team”. Dincolo de medicul specialist obstetrician şi medicul de familie, în „echipa sarcinii” sunt cooptaţi şi specialişti endocrinologi, cardiologi, urologi, pneumologi, în funcţie de diferitele afecţiuni pre-existente.

Spre exemplu, dacă în trimestrul întâi gravida are o patologie asociată, medicul care o tratează în mod curent se alătură echipei. „Practic și cardiologul, spre exemplu, trebuie să își ajusteze managementul cazului în cazul pacientei gravide și constatăm o creștere a incidenței hipertensiunii induse de sarcină, mai ales cu creșterea vârstei la care femeia rămâne gravidă – după 35 de ani. Sau avem creșterea diabetului gestațional, corelat tot cu vârsta gravidei, unde este imperios necesar să fie intervenția diabetologului, fie prin management expectativ, fie activ, prin tratament sau dietă”, a punctat prof.dr. Bogdan Doroftei.

„Al treilea moment important în sarcină este morfologia de al treilea trimestru, care se face cu ajutorul examenului ultra-sonografic la 32 – 33 de săptămâni. După acest moment încep vizitele bilunare la obstetrician, în această manieră se pot acoperi în mare parte toate posibilităţile pe care le avem la momentul de faţă pentru decelarea unor patologii asociate sarcinii sau o monitorizare corectă pentru a preveni suferinţa fetală şi evenimentul neplăcut al pierderii sarcinii”, a mai explicat prof.dr. Bogdan Doroftei.

Care sunt cei mai importanți pași în urmărirea unei sarcini, explicați de prof.dr. Bogdan Doroftei, director medical al Maternității „Cuza Vodă” din Iași.

Trimestru I

  • Localizarea sarcinii
  • Detectarea sindroamelor genetice
  • Patologii asociate trimestru 1
  • Profilul TORCH
  • Consultații lunare

Trimestru II

  • Morfologia fetală
  • Screeningul pentru diabetul zaharat
  • Aprecierea riscului pentru naștere prematură
  • Aprecierea riscului de hipertensiune arterială și preeclampsie
  • Localizarea și anomaliile placentare
  • Detectarea de patologii care pot afecta/împiedica nașterea naturală
  • Consultații lunare

Trimestru III

  • Aprecierea riscului de naștere prematură
  • Aprecierea stării de bine fetale
  • Detectare portaj streptococ de grup B
  • Aprecierea riscului de creștere fetală
  • Stabilire prognosticului de naștere
  • Consultații bilunare
  • De la 35 de săptămâni: consultații săptămânale

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii