Pasiune și curiozitate într-un caleidoscop #Classix
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

EVENIMENT

Pasiune și curiozitate într-un caleidoscop #Classix

GALERIE
Classix- Ziua 2-23
  • Classix- Ziua 2-23
- +

Cea de-a doua zi a festivalului Classix a îmbrățișat publicul în aventura clasică contemporană cu două premiere: lansarea online a cărții „Un An Magic. Muzică clasică în fiecare zi”, de Clemency Burton-Hill, tradusă de Ana-Maria Onisei și concertul „Trenduri Caleidoscopice”, desfășurat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași și având drept invitați ansamblul Trio Artio.

Concertul a marcat debutul în România al Trio Artio, ansamblu vienez format din Judith Fliedl (vioară), Johanna Estermann (pian) și Christine Roider (violoncel) și a fost realizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac din București prin programul NASOM - New Austrian Sound of Music. Concertul a fost difuzat live pe paginile organizatorilor și a avut 4400 de vizualizări ale transmisiei, iar în public au participat fizic 30% din capacitatea locurilor Aulei, în conformitate cu reglementările actuale. Materialul poate fi vizionat în continuare pe pagina de Facebook a Classix Festival de către cei care nu au avut posibilitatea să-l urmărească în direct.  

Programul concertului a inclus lucrările: Ludwig van Beethoven: Trio în si bemol major, op. 11 “Gassenhauer”, Kurt Estermann: Fragmente I for Violin, Violoncello and Piano și Antonín Dvořák: Trio Nr. 4 în mi minor, op. 90 “Dumky”. Compoziții vesele, satisfăcătoare ale audienței, evocatoare ale spiritului muzicii populare, peisaje sonore de culori schimbătoare au format caleidoscopul audibil al serii de 15 martie.  

Lansarea cărții „Un an magic. Muzică clasică în fiecare zi” s-a desfășurat online pe paginile de Facebook ale Classix Festival, Cărturești, Editura Vellant, Radio Clasic, Radio România Cultural și Ana-Maria Onisei și a avut 2800 de vizualizări live. Au participat: Cristina Stănciulescu - jurnalist, Berti Barbera - jurnalist și publicist, traducătoarea cărții Ana Maria Onisei - jurnalist și om de comunicare, Dragoș Andrei Cantea, pianist concertist și director artistic al Classix Festival, și a fost moderată de Cătălin Sava. Volumul reprezintă prima lucrare de popularizare a muzicii clasice publicate în România, iar discuția invitaților a fost una deschisă, plină de candoare și prietenoasă cu publicul larg - mai ales cu cel tânăr. 


 
„O carte caldă, plină de umor, și de emoție, dar și de povești necunoscute despre compozitori și despre muzica acestora. Este ușor de citit, umană, și, în același timp riguroasă - pentru că autoarea, Clemency Burton-Hill este la bază ea însăși muzician, violonistă. O carte de care se vor bucura și veteranii într-ale muzicii clasice, pentru că vor avea multe de descoperit, și cei care și-au dorit să se apropie mai mult de muzica clasică și n-au știut de unde să o apuce. Mai mult, este și o carte potrivită pentru cei mici și pentru tineri. A fost o onoare să o pot traduce în limba română și ca evenimentul de lansare al cărții să se petreacă tocmai în timpul unui festival de muzică clasică cum este Classix, care își propune același lucru: să vorbească despre muzica clasică pe limba noastră, a tuturor și să o apropie de public.", a declarat Ana-Maria Onisei, jurnalist și om de comunicare, traducătoarea cărții Un an magic. Muzică clasică pentru fiecare zi în limba română. 

Programul festivalului continuă astăzi cu două evenimente: sesiunea online Classix In Focus: Nordic Cultural Entrepreneurship, de la orele 13:00 și cu concertul Tango Vs. Jazz, în foaierul Palatului Culturii, începând cu orele 19:00. Evenimentele vor fi difuzate live pe paginile de Facebook ale organizatorilor. 

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry

Presenting partner: Kaufland România

Sponsor: Basware

Parteneri diplomatici: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană – Română, Ambasada României în Norvegia, DAC Music Performance

Locații partenere: Episcopia Romano-Catolică Iași, Biblioteca Central Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Palatul Culturii, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași 

Parteneri culturali: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Academia Norvegiană de Muzică, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Fundația Dextra, Steinway & Sons, Act-in-Art

Parteneri de ospitalitate: Aqua Carpatica, Bellaria, Gramma, Time Out

Parteneri de mobilitate: Volvo - Premium Nordic Cars, Travis Tourism  

Parteneri de promovare: Wink, Printco, Ambra Sign

Parteneri de vestimentație: Garage Rent A Dress, Seroussi Iași  

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Clasic, Radio Iași, Viva FM, Radio HIT, AGERPRES, Cațavencii, Wall Street, Spotmedia, Ziarul de Iași, Romania Journal, Zile și Nopți, Iqads, Life.ro, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultură, Kudika, Garbo, PRwave, Bookblog, Fashion Premium Magazine, Un site de muzică 

Parteneri din comunitate: Rotary Iași, Rotaract Curtea Domnească 

***

Website: www.classixfestival.ro 
Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/
Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival

Contact: media@classixfestival.ro 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

va

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.