Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PĂTRĂŢELUL ROŞU CU TRICOLOR

Paşte fericit!

GALERIE
Cip Iesean
  • Cip Iesean
- +

* Am ajuns, încet sau repede (asta depinde de cum simte fiecare, e ceva personal, ca periuţa de dinţi), în Vinerea Mare, zi încărcată de semnificaţii spirituale, a gândurilor şi purtărilor curate, dar şi a postului negru. Deşi e post negru, casele multor români sunt pline de pete roşii: oamenii au vopsit ouă, iar unii au mai dat şi câş, că doar nu-s utilaje. Alţii şi-au înroşit nasul şi ochii, dar nu de la vopsea; vinul pentru Paşti trebuia degustat: dacă taman pe fundul bidonului se găseşte un soi mai prost, nu-i ruşine să bea musafirii aşa ceva?

Au rămas puţine ceasuri până mâine seară, când creştinii ortodocşi se vor îndrepta spre biserici pentru a participa la slujbă şi a lua Lumină. Ştim că în fiecare an sute de credincioşi ajung acasă cu părul pârlit la ceafă din cauza lumânărilor celor din spatele lor sau / şi se pomenesc cu pete de ceară pe hainele bune. Oare riscurile de mâine sunt aceleaşi?

Stăm de vorbă cu patronul unui magazin care oferă seturi pentru noaptea de Înviere:

- Aţi avut o idee excelentă: cum e setul, ce conţine şi cum aţi pornit?

- Am pornit de la concret, din experienţă: anual ajungeam acasă cu părul pârlit la spate; mai demult am purtat barbă, dar mi-a luat foc tot de Înviere, când m-am aplecat, să mă feresc de lumânarea din ceafă...
- Şi se pot evita problemele astea folosind setul dumneavoastră?
- Nu e un set, ci mai multe, pentru toate veniturile. Ca să nu ia foc părul şi să nu curgă ceară avem varianta lux, pelerină cu glugă şi cu cristale Swarovski, ignifugă, elegantă, pentru domnii politicieni, plus lumânări speciale care nu picură, cu arome exotice...
- Pentru păturile defavorizate aveţi ceva ieftin, să nu ia foc părul?
- Seturile economice conţin şi câte un aparat de ras de unică folosinţă!
- Ce fac oamenii cu aparatele astea?
- Înainte de a pleca la biserică se rad pe cap. Aţi văzut vreodată să ia foc o chelie?
- În seturile pentru un nivel mediu de trai ce se află?
- Ele sunt mai puţine, că nu prea mai există clasă medie, şi conţin lumânări chinezeşti de pom, cu baterie şi leduri. Am avut şi cu laser, dar am renunţat: le luau copiii şi băgau razele în ochii preotului...
- Pe lângă aparat de ras, setul defavorizat are şi un ou roşu, din lemn: la ce foloseşte?
- Să ciocnească bugetarii şi pensionarii, la masa de Paşti, să spargă ouăle la ceilalţi, să se sature şi ei măcar o dată pe an. Mai conţine şi pastile...
- Pastile pentru ce?
- Pentru digestie! E nevoie, după ce mănânci o sută de ouă! În acelaşi set se mai află şi sacoşe pliante, dacă omul e invitat de Paşti la masă la cineva, să aibă în ce lua acasă, când gazdele nu-s atente!
 
* După cum am spus, mâine noapte ortodocşii vor sărbători Învierea Domnului, apoi vor goni cu lumânările aprinse spre case, spre mesele sărbătoreşti pline. Oare ce se va afla pe masa dumneavoastră? V-aţi pregătit cum se cuvine? Aflaţi din testul nostru:
 
1) Cum aţi făcut ouăle roşii?
 
a) Le-am fiert bine şi le-am vopsit.
b) Le-am lăsat crude şi le-am vopsit, să râd de cei care ciocnesc.
c) N-am voie ouă fierte, deci am vopsit omletă şi ochiuri.
 
2) Ce aţi făcut din miel?
 
a) Ce se face: borş, drob, friptură.
b) Ce se face: cârnaţi, tobă, kaiser.
c) Ce se face: compot, prăjitură, îngheţată.
 
3) Ce veţi pune pe masa festivă de Paşti?
 
a) Ce se pune: caş, urdă, ceapă verde, ridichi.
b) Ce se pune: ţuică, vin, bere.
c) Ce se pune: tacâmuri, şerveţele, solniţă.

4) Când vă aşezaţi la masă cu ce începeţi?
 
a) Cu ce se începe: ciocnim ouă!
b) Cu ce se începe: ciocnim pahare!
c) Cu ce se începe: tragem scaunele, să ne aşezăm!

5) Petele de ceară de pe haine cu ce se duc?
 
a) Cu fierul de călcat pe hârtie de ziar pusă peste pată.
b) Nu-i treaba mea, ci a celor pe care i-am picurat!
c) Cu foarfecele, apoi cos cu aţă.
 
* Acum nu mai contează ce aţi încercuit: noi vă dorim un Paşte cât mai fericit; cu toţi cei dragi la masă să fie minunat şi să mâncaţi friptură şi drob sau chiar stufat. Trei zile să petreceţi (precum făceau strămoşii), în care să ciocniţi gustoase ouă roşii. Dacă vă va fi sete măcar aşa, puţin, puteţi ciocni cu toţii şi un pahar cu vin. Să nu faceţi excese, că aţi ieşit din Post, pentru că, după aia, vă veţi simţi cam prost. Să vă petreceţi timpul nu doar înfulecând; astea toate fiind zise, vă spunem "Pe curând!".

 

 
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri