anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Pasul Rotunda (Rodna), unul din ultimele drumuri naţionale de pământ din ţară, va fi modernizat

GALERIE
Pasul-Rotunda
 • Pasul-Rotunda
- +

Sunt peste 30 de ani de când un drum naţional care leagă Bucovina de Rodna este închis iarna. DN 17D – căci despre acesta este vorba – este impracticabilă în condiţii de iarnă. Asta deşi nu este la o altitudine cum este la Transfăgărăşan şi/sau la Transalpina. Deşi o rută cu indicativ de drum naţional, şoseaua situată dincolo de Valea Mare spre Cârlibaba şi care trece prin pasul Rotunda (Rodna) este un drum neasfaltat. 

Valea Mare este un sat care aparţine de comuna bistriţeană Şanţ şi probabil că în „şanţ” au rămas şi intenţiile anunţate, periodic, de modernizare a drumului DN 17D pe porţiunea de după km 86 până la km 103, adică pe raza comunei sucevene Cârlibaba. O pitorească zonă care are marele dezavantaj că nu este foarte populată.

Prin urmare, nici nu este o presiune „electorală” foarte mare pe autorităţile care, mai ales după modernizarea DN 18 care face legătura între Bucovina şi Maramureş parcă şi-au luat de-o grijă. Din nou, în primăvara acestui an, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, anunţa că vor demara lucrările pentru modernizarea unor importante rute, inclusiv acest drum naţional. Lăsăm la aprecierea cititorilor dacă din aprilie până în septembrie este o perioadă îndelungată sau nu. Asta pentru că în septembrie – pe final – a avut loc o licitaţie. Cei optimişti ar putea spune – mai ales comparând cu cei peste 30 de ani de aşteptare şi de promisiuni – că este bine.

Rămâne însă de văzut pentru că nu este o licitaţie pentru proiectare şi execuţie, ci este una doar pentru documentaţia premergătoare studiului de fezabilitate. Anume întocmirea unei expertize tehnice pentru parametrii A 4 (rezistenţa şi stabilitatea căilor de deplasare), B2 (siguranţa în exploatare a căilor de deplasare), D (igienă, sănătate şi mediu pentru căi de deplasare), Af (rezistenţă şi stabilitatea pământului şi terenului de fundare), Studiu Geotehnic, Întocmire Analiza Cost-Beneficiu, Studiu Hidrologic, Obţinere Acord Mediu pentru Obiectivul: „Modernizare DN 17D km 86+000 – km 103+632 Valea Mare – Cârlibaba”. Practic, studiul geotehnic nu este doar o cerinţă pe care autoritatea contractantă – Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – a cerut-o vine ca fiind un document necesar întocmirii ulterioare a studiului de fezabilitate, ci este şi o consecinţă a solicitării privind expertiza tehnică la cerinţele A 4, B2, D şi Af. Se prea poate ca demersul CNAIR să fie unul serios având în vedere că licitaţia va fi atribuită pe criteriul „cel mai bun raport calitate – preţ” unde componenta financiară este de numai 40%.

Cititi materialul integral pe obiectivdesuceava.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.