anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

Păţania de pomină a unui ieşean cu un Mercedes cumpărat din Germania. Nici judecătorii nu-i dau de capăt

GALERIE
Mercedes_Benz_ML
 • Mercedes_Benz_ML
- +

Un ieşean şi-a trimis un cunoscut în Germania pentru a-i aduce de acolo o maşină care îi plăcuse. Banii au fost plătiţi, dar marfa s-a dovedit în final a nu corespunde gusturilor cumpărătorului. Urmarea a fost un proces în care acesta şi-a cerut banii înapoi de la intermediar. Ce au decis judecătorii?

 

I.L. văzuse pe internet un automobil Mercedes Benz ML la mâna a doua, scos la vânzare de un cetăţean german. A apelat la serviciile lui M.T., care se ocupa în mod obişnuit cu aducerea în ţară a unor autoturisme din străinătate. Cei doi au întocmit un act denumit de ei „proces verbal”, referitor la transportul maşinii, iar I.L. i-a achitat lui M.T. 5.000 de euro ca avans. Urma să-i mai achite 1.500 de euro atunci când primea maşina. A plătit în cele din urmă 2.000 de euro, M.T. pretinzând mai mulţi bani, dar nu asta a fost problema. A dat banii şi a primit maşina, împreună cu o copie a contractului de cumpărare încheiat de M.T. cu vânzătorul german.

Ulterior însă, I.L. a constatat că maşina era mult mai uzată decât anticipase, unele piese, precum serverul de direcţie sau radiatorul de ulei, trebuind schimbate imediat. În plus, angajaţii service-ului la care apelase au apreciat că nici kilometrajul nu era în regulă, existând posibilitatea ca el să indice cu 150.000 km mai puţin decât cifra reală. I.L. s-a considerat indus în eroare de intermediar şi a apelat la instanţă, afirmând că, dacă ar fi cunoscut viciile ascunse ale automobilului, nu l-ar mai fi cumpărat.

Cum s-a apărat samsarul?

În faţa judecătorilor, M.T. a explicat că rolul său era doar cel de simplu transportator. Trebuia să plătească maşina vânzătorului şi să o aducă în ţară. Îl sunase pe I.L. din parcul auto, comunicându-i toate datele tehnice ale autoturismului, starea acestuia şi kilometrajul. I-a trimis filmuleţe cu aspectul interior şi exterior al maşinii şi cu motorul pornit, iar I.L. se declarase mulţumit. Nu avusese posibilitatea verificării kilometrajului în parcul auto şi nici nu i se permisese punerea în mişcare a maşinii. Mercedesul se comportase însă bine pe drum, iar la Registrul Auto nu fusese identificată nicio problemă.

Judecătorii au constatat că „procesul-verbal” încheiat între I.L. şi M.T. reprezenta în fapt, prin conţinutul său, un contract de mandat prin care M.T. era împuternicit să cumpere în numele lui I.L. automobilul, nu doar să-l transporte. M.T. nu fusese deci parte în contractul de vânzare cumpărare încheiat cu neamţul, titularul fiind I.L. Prin urmare, nu putea fi făcut răspunzător de viciile ascunse, cu atât mai mult cu cât nici măcar nu fusese el cel care alesese autoturismul. În plus, I.L. nu ceruse în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare, cum ar fi fost normal, dacă se considera înşelat. Ca urmare, plângerea lui I.L. a fost respinsă, el trebuind să achite şi onorariul avocatului lui M.T., în sumă de 3.000 de lei. Sentinţa Judecătoriei a fost atacată de I.L. cu apel, cazul intrând pe rolul Tribunalului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.