Pățania de pomină a unui șofer ieșean care și-a rupt roțile de pe dreapta într-o groapă de un metru, pe drumul spre Vaslui

sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 04:36
2 MIN
 Pățania de pomină a unui șofer ieșean care și-a rupt roțile de pe dreapta într-o groapă de un metru, pe drumul spre Vaslui

Gropile din drumuri costă autoritățile mai mult decât asfaltul necesar astupării lor. Omniasig SA a cerut înapoi în instanță banii plătiți unui ieșean care și-a rupt roțile Daciei sale într-o groapă, la Grajduri. Până la urmă, cheltuielile de judecată au ajuns să fie mai mari decât despăgubirile propriu-zise.

În ziua de 14 iunie 2021, A.I. se deplasa dinspre Iași spre Vaslui, la volanul unei Dacii Logan MCV II. Ajuns în Grajduri, la ieșirea din localitate, nu a observat o groapă în carosabil și a intrat în ea cu partea dreaptă a autoturismului. În zonă nu se afla niciun service, iar roțile de pe partea dreaptă se dezumflaseră. Pentru a putea circula totuși măcar provizoriu, și-a îndreptat jantele cu ciocanul. Reparațile făcute celor două roți și jantelor aferente costaseră 2.037 lei, pe care acum Omniasig SA îi cerea înapoi de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP).

În fața instanței, reprezentanții instituției au invocat faptul că autoturismul se deplasa cu o viteză superioară limitei legale de 50 km/h, ceea ce favorizase producerea accidentului. De asemenea, groapa putea fi ocolită cu ușurință dacă mașina s-ar fi deplasat pe mijlocul benzii. Argumentele DJADP au fost respinse însă de magistrații Judecătoriei. Expertiza efectuată în cauză a stabilit că la viteza de 50 km/h, respectiv 14 metri pe secundă, și luând în considerare un timp de reacție de o secundă și o distanță de 20 de metri față de mașina din față, evitarea accidentului era aproape imposibilă. Groapa avea o lățime de un metru și o lungime de 2-2,5 metri, respectiv o adâncime de minim 10 cm. De altfel, DJADP nu demonstrase că șoferul ar fi avut o viteză superioară celei legale. De asemenea, în aprecierea judecătorilor, faptul că șoferul ar fi putut evita groapa dacă s-ar fi deplasat pe mijlocul benzii era irelevant. Groapa nu ar fi trebuit să existe în carosabil, iar administratorul drumului era obligat cel puțin să semnalizeze prezența ei, dacă nu avusese încă timp să o astupe.

Magistrații Tribunalului au obligat DJADP să ramburseze cei 2.037 lei revendicați de Omniasig SA. În plus, DJADP va trebui să achite 1.148 lei cu titlu de cheltuieli de judecată și 1.000 lei, onorariul expertului. Pronunțată joi, sentința Judecătoriei poate fi contestată cu apel.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii