Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Păţanie de pomină, într-un complex din Bucium: doi soţi au cumpărat două locuri de parcare dar nu pot folosi niciunul. Atenţie ce semnaţi!

GALERIE
loc_de_parcare
  • loc_de_parcare
- +

Lăcomia dezvoltatorilor se sparge în capul clienţilor. Trei familii dintr-un complex imobiliar au ajuns în faţa instanţei după ce au constatat că maşinile nu le încap în parcare. Cele 20 de locuri existau doar pe hârtie. Soluţia dată de instanţă nu a rezolvat în fapt nimic.

În urmă cu cinci ani, L.I.G. cumpărase de la C.G. un apartament dintr-un complex din zona Plopii fără Soţ, Bucium, cu locul de parcare aferent. La momentul respectiv, locurile de parcare nu erau delimitate şi numerotate efectiv. Locatarii ştiau doar că parcarea are 20 de locuri. De altfel, C.G. mai avea un loc de parcare, cumpărat de la dezvoltator în aceleaşi condiţii. Ulterior, L.I.G. a mai cumpărat un loc de parcare, învecinat cu primul, direct de la dezvoltator.

La început, nu a fost nicio problemă. Pe măsură însă ce parcarea a început să se umple, odată cu mutarea de noi locatari, s-a constatat că în spaţiul disponibil nu puteau să încapă 20 de maşini concomitent. L.I.G. a apelat la un inginer cadastral care să traseze cele două locuri pe care le avea în proprietate şi care se aflau în marginea parcării. După măsurători, a ajuns în situaţia în care unul dintre locurile de parcare se găsea pe aleea de acces, iar celălalt era ocupat parţial de trotuar şi de zidul care delimita proprietatea. Niciunul nu putea fi deci folosit. S-a adresat iniţial dezvoltatorului, dar fără niciun rezultat. În cele din urmă, a apelat la instanţă.

În plângerea adresată Judecătoriei, L.I.G. a cerut obligarea lui C.G. şi a dezvoltatorului la un schimb forţat. El plătise fiecăruia pentru câte un loc de parcare, iar ei mai aveau unul disponibil. Aranjamentul dorit de L.I.G. presupunea să le returneze cele două locuri neutilizabile şi să primească în schimb locurile pe care le mai aveau aceştia. De cealaltă parte, C.G. a arătat că nu are nicio vină. Cumpărase, la cel ca toţi ceilalţi, loc în parcarea neamenajată. I se indicase doar că locul lui era lângă gard. Până nu au fost vândute toate locurile de parcare, nu au existat niciodată 20 de maşini în curte în acelaşi timp. Şi el fusese înşelat de dezvoltator, care le garantase existenţa şi locul real al locurilor de parcare. Dezvoltatorul nu a depus nicio întâmpinare.

Pentru a-i obliga pe pârâţi să încheie un contract de schimb a două locuri de parcare inutilizabile cu altele, judecătorii trebuiau să găsească articolul de lege corespunzător, care să permită suplinirea consimţământului. Reclamantul invocase Codul Civil, care obligă vânzătorul la înlocuirea unui bun vândut, dacă acesta are vicii ascunse. Acel articol nu era însă aplicabil.

„Principiul libertăţii contractuale nu poate conduce la obligarea uneia sau alteia din părţi să încheie un anumit contract în lipsa voinţei sale. Mai mult, reclamantul a indicat ca temei de drept dispoziţiile articolului 1710 alin.1 lit.b Cod civil, însă opţiunea cumpărătorului de înlocuire a bunului afectat de vicii este posibilă doar în cazul bunurilor de gen (fungibile), nu şi al celor individual determinate. Dacă este vorba de un bun nefungibil (individual determinat), astfel cum e cazul în speţă, înlocuirea acestuia cu un alt bun presupune acordul vânzătorului şi al cumpărătorului”, au arătat judecătorii. Bunurile fungibile sunt de regulă de natura celor care se consumă prin utilizare şi nu pot fi înlocuite. Dacă L.I.G. ar fi cumpărat doi saci de făină şi ar fi constatat că aceasta este mucegăită, ar fi putut cere alţi doi. Ca urmare, magistraţii Judecătoriei au respins plângerea. Sentinţa a fost atacată de L.I.G., apelul său intrând pe rolul Tribunalului. Nu a fost încă stabilit primul termen de judecată. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri