Pățanie de pomină pe Splai Bahlui / Un telefon vechi și ieftin l-a costat 10.000 de lei

luni, 17 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Pățanie de pomină pe Splai Bahlui / Un telefon vechi și ieftin l-a costat 10.000 de lei

Un ieșean va plăti 10.000 de lei pentru moftul de a avea încă un telefon. Scump, dar alternativa ar fi fost să stea mai bine de trei ani după gratii.

În vara lui 2019, Eusebiu Vasiliu îl abordase în apropierea unei farmacii de pe șoseaua Națională pe I.A., care abia ieșise dintr-un bar, rugându-l să-i schimbe o bancnotă de 100 de lei. I.A. și-a dat joc rucsacul din spinare și a scos din el un teanc de 1.300 de lei. Pe când căuta printre bancnote banii potriviți, Vasiliu i-a smuls teancul din mână și a fugit. Pentru această ispravă, fusese condamnat la 2 ani și 5 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Nu a reușit să se abțină așa de mult de la a încălca legea. La sfârșitul lui octombrie 2022, în plină zi, a mai făcut o boacănă. Trecând pe lângă o benzinărie de pe Splai Bahlui Mal Drept, a văzut pe bordul unei Dacii Sprinter un telefon. A încercat portierele, care nu erau asigurate. A luat telefonul și a plecat. A fost prins și de această dată. Magistrații Judecătoriei au luat în calcul faptul că telefonul Samsung valora doar 680 lei și i-au aplicat o pedeapsă de 8 luni de închisoare, cu doar două luni mai mult decât minimul legal. Cum însă fapta fusese comisă în timpul termenului de încercare stabilit pentru tâlhăria din 2019, cele două pedepse au fost contopite. Condamnarea rezultantă a fost de 3 ani și o lună de închisoare, urmând să fie executată în stare de detenție.

Tânărul de 35 de ani a contestat sentința. A arătat că s-a întâlnit cu victima furtului și i-a plătit telefonul, acesta declarând în scris că nu mai are nicio pretenție și înțelege să-și retragă plângerea penală. S-a mai întâlnit apoi încă o dată cu păgubitul și au încheiat un acord de mediere, tocmai pentru ca instanța de judecată să constate împăcarea părților și să dispună înlăturarea răspunderii penale. Nici procurorii nu au avut nimic împotrivă, reprezentantul Ministerului Public apreciind că pedeapsa dictată de Judecătorie era exagerată în raport cu valoarea pagubei.

De aceeași părere au fost și magistrații Curții de Apel. Aceștia au optat pentru aplicarea unei simple pedepse pecuniare. Vasiliu a fost obligat la plata unei amenzi penale de 10.000 de lei, reprezentând echivalentul a 200 de zile-amendă. Senința Curții de Apel este definitivă. Dacă însă în decurs de trei luni, Vasiliu nu va depune recipisa de plată integrală a amenzii, aceasta se va transforma în 200 de zile de închisoare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii