anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

LA EST DE IAȘI

Patologia şi puţinătatea intelectuală

GALERIE
radu popescu
 • radu popescu
- +

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

Acum doi ani, cam pe vremea asta, nici în cele mai întunecate vise socialiştii lui Igor Dodon nu-şi închipuiau că vor pierde, rând pe rând, Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova. Pliante pline de minciuni, tipărite în tiraje gigantice, erau distribuite prin toată Republica Moldova, oamenii fiind chemaţi să „afle” ce s-ar putea întâmpla dacă Maia Sandu ar deveni Preşedinte şi ar conduce „după o agendă străină, împotriva intereselor ţării”: „vânzarea pământurilor către străini, ţăranii moldoveni devenind argaţii bogătaşilor de peste hotare”, „stoparea plăţilor pentru pensii şi salarii”, „adopţia copiilor de către gay şi lesbiene” ori „promovarea unei politici ostile relaţiilor strategice şi de prietenie cu Rusia”. Spre marea surpriză a socialiştilor lui Dodon şi a partenerilor săi politici de la Kremlin, oamenii nu au crezut vreo iotă din aceste baliverne, drept rezultat Maia Sandu fiind aleasă Preşedinte într-o proporţie covârşitoare.

După doar un an (prin vara trecută), socialiştii lui Dodon au luat-o de la capăt cu minciunile, împânzind iar toată Republica Moldova cu pliante, de data aceasta oamenilor fiindu-le „lămurit” cum proeuropenii - odată ajunşi în Parlament - „vor majora vârsta de pensionare” şi „vor concedia muncitorii, trimiţându-i peste hotare pentru a creşte numărul diasporei (!)”. Spre marea surpriză a socialiştilor lui Dodon şi a partenerilor săi politici de la Kremlin, nici de această dată oamenii nu au crezut vreo iotă din aceste baliverne, drept rezultat proeuropenii de la Partidul PAS obţinând majoritatea covârşitoare în Parlament, formând ulterior primul guvern 100% proeuropean din istoria Republicii Moldova.

Ce-i drept, fără să-şi fi propus acest lucru, socialiştii lui Dodon au nimerit totuşi un pronostic: acela că proeuropenii - odată ajunşi la guvernare - vor duce o politică externă orientată prioritar către Uniunea Europeană, trecând în plan secundar relaţiile „frăţeşti” cu Rusia. Iar săptămâna trecută visul întunecat al socialiştilor lui Dodon şi al partenerilor săi politici de la Kremlin s-a transformat într-un coşmar negru de-a binelea, Republica Moldova devenind oficial, alături de Ucraina, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Aflat într-o etapă a vieţii în care are mai mult timp liber, domnul Dodon - din arestul la domiciliu în care se află ca urmare a cercetării sale penale în mai multe dosare - a pus repejor mâna pe tastatură şi a emis o nouă pildă către ţară şi popor: „Moldova a primit statutul de candidat de aderare la UE nu pentru a fi susţinută economic, ci pentru a fi atrasă în jocurile geopolitice occidentale împotriva Rusiei. Noi am devenit, de fapt, candidaţi pentru noi experimente politice şi militare, după exemplul trist al Ucrainei. Iar graba cu care am fost acceptaţi drept candidaţi, împreună cu Ucraina, în lipsă de reforme necesare şi cu un regim politic al PAS care devine dictatorial încălcând grosolan principiile statului de drept şi libertăţile fundamentale ale omului, confirmă că rolul Moldovei va fi de pion pe tabla geopolitică a Occidentului”. 

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. Repetitivitatea cu care propaganda rusă încearcă să vâre forţat pe gât acelaşi narativ în care nu se va spune că în Rusia e bine, dar că în Occident este rău, pur şi simplu nu mai dă rezultate. Vorbind strict despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dintr-o amplă analiză de pe site-ul EuVsDisinfo.eu, se vede foarte clar structura mesajelor cu care este agasată populaţia, indiferent că emitentul este Igor Dodon, Vladimir Voronin, Dmitri Medvedev ori propagandiştii de la Kremlin: 1) Descurajarea: „UE face promisiuni false”, 2) Deteriorarea încrederii în UE: „Europa va exploata Moldova” şi 3) Divizarea societăţii: „Apartenenţa la UE va distruge valorile Moldovei”.

La Chişinău, principalii promotori ai mesajelor împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană sunt împărţiţi în două mari categorii: pe de o parte - conform fişei postului - sunt socialiştii, comuniştii şi toate neamurile lor care îşi fac fotosinteza din lumina care vine de la Răsărit, iar pe de altă parte îi avem pe infractorii notorii, unii chiar lideri de partid, momentan fugari în ţări din care - speră ei - nu vor putea fi extrădaţi pentru a fi aduşi în faţa justiţiei de la Chişinău. Gândiţi-vă numai cum se simt aceştia din urmă când, la doar o săptămână de la desemnarea oficială a Republica Moldova pentru statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, în capitala de peste Prut este anunţată vizita procurorului-şef european, Laura Codruţa Köveşi (sau „Doamna Codruţa”, cum duios a numit-o un crainic de la un post TV din Chişinău).

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.