Patos ideologic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Patos ideologic

GALERIE
codrin liviu cutitaru
  • codrin liviu cutitaru
- +

A apărut odată cu faţa vopsită în alb şi negru. Gestul constituia un mesaj postcolonialist. În dualitatea fizionomică se sugera dubla criticădubla identitate a individului postmodern, coexistenţa culturilor - una a „colonizatorului” tradiţional şi cealaltă a „colonizatului” de odinioară. A fost acuzat de rasism, întrucât a implicat că bietul „colonizat” nu poate fi decât o persoană de culoare.

Pe colegul meu de la Română, Coco Spanielo, un reputat exeget literar, l-a lovit, la începutul anilor 2000, obsesia reformării criticii autohtone. Ajunsese la concluzia că suntem foarte retardaţi în planul hermeneuticii estetice, că nu am mai corespunde nici măcar standardelor de europenitate create de sincronismul lovinescian şi că ne-am scufunda încet, dar sigur, într-un impresionism desuet, specific înclinaţiei noastre (etno)generice către autarhie. Trebuie să admit că mulţi inşi din mediul intelectual (între care mă număram şi eu) îi dădeau dreptate universitarului, pe atunci, tânăr, mai ales că, în primul deceniu post-revoluţionar, ei avuseseră ocazia, precum Coco însuşi, să studieze în instituţii academice internaţionale şi să observe mişcarea avansată a ideilor critice occidentale (în raport cu dinamica analizei literaturii de la noi, eşuată în învechita „cronică de întâmpinare” ori în monotona „monografie”). Problema era că Spanielo punea un patos excesiv, bolnăvicios, în efortul lui reformator. Nu se mulţumea cu publicarea articolelor teoretice inovatoare în presa vremii sau în jurnalele academice, ci apela la stratageme neortodoxe de provocare a lumii culturale băştinaşe. Între cele extrem de exotice se aflau expunerile aşa-numitelor costume ideologice. Frecvent, Coco ţinea prelegeri şi participa la simpozioane „îmbrăcat” simbolic. Pe scurt, promova, prin vestimentaţie, diverse şcoli critice euro-americane de actualitate, subminând astfel, se înţelege, popularitatea impresionismului în cercurile umaniste româneşti. Conferea rolului de pionier al teoriei o dimensiune concretă.

De pildă, pentru a sugera „operaţia de disecţie”, inclusă de Roland Barthes printre tehnicile de bază ale analizei structuraliste, profesorul Spanielo venea în aulele supraaglomerate echipat aiurea. Purta pantalonii pe bustul gol, ţinîndu-şi mâinile strecurate în cracii lor ca în nişte mâneci absurd de lungi, sacoul legat pe şale, de parcă ar fi suferit de sciatică, maioul înfăşurat în jurul gâtului, aidoma unei eşarfe, şosetele mulate pe palme, pe post de mănuşi, pantofii strecuraţi în buzunarele hainei-brâu, iar boxerii fixaţi pe creştetul capului, asemenea scufiei unui bucătar. Urca pe podium, în ţipetele doamnelor din primele rânduri, oripilate de revelarea totală a părţilor intime ale oratorului, şi începea să explice, tunător, cum „disecţia” (acţiunea de rupere a întregului neinteligibil) va fi urmată, în orice act hermeneutic structuralist, de „articulare”, adică de punerea pieselor puzzle-ului la locul lor. În acest punct (dacă-l mai apuca, nefiind încă scos în şuturi din sală pentru „comportament indecent”), îşi îmbrăca articolele vestimentare firesc, în conformitate cu funcţiunea lor naturală. Pentru lecţia critică, apela aşadar la un fel de striptease întors pe dos. În linii generale, scena se repeta şi în cazul demonstraţiei practice de deconstructivism: acolo, se arăta audienţei gol puşcă, târând după el, prin aplicarea unei benzi adezive direct pe fese, toate hainele (pe care ar fi trebuit să le poarte) legate una de cealaltă, într-o ordine aleatorie. Şirul respectiv de obiecte vestimentare simboliza „diseminarea” predicată de Jacques Derrida, descompunerea ad infinitum a oricărei forme ori stări de „centralitate”.

În sfârşit, avusese şi alte scenarii demonstrative de-a lungul timpului, mai puţin spectaculoase însă. A apărut odată cu faţa vopsită în alb şi negru. Gestul constituia un mesaj postcolonialist. În dualitatea fizionomică se sugera dubla critică, dubla identitate a individului postmodern, coexistenţa culturilor - una a „colonizatorului” tradiţional şi cealaltă a „colonizatului” de odinioară. A fost acuzat de rasism, întrucât a implicat că bietul „colonizat” nu poate fi decât o persoană de culoare. A primit amendă de la Consiliul Naţional al Discriminării. Ulterior, la o altă manifestare ştiinţifică, s-a deghizat în prostituată pentru a evidenţia principiile subtile ale feminismului. Într-un episod dedicat studiilor culturale, infatigabilul profesor s-a îmbrăcat pe jumătate ca Hamlet, cu ciorapii inconfundabili mulaţi pe picior, şi pe jumătate ca Gică Hagi, cu tricoul numărul 10 al naţionalei noastre de fotbal. Nu şi-ar fi iritat confraţii pe parcursul scenetei în cauză, dacă nu s-ar fi apucat şi de urlat: „Ridicaţi literatura la parametrii contemporaneităţii, troglodiţilor! Lăsaţi impresiile critice, nătărăilor! Reformulaţi arta cu instrumentarul cultural al prezentului, urşilor!” A părăsit incinta, desigur, în obişnuitele ghionturi şi pumni... Anii au trecut şi profesorul Spanielo nu s-a potolit. La un moment dat, a vrut să sugereze că impresioniştii trăiesc cu capul în nori şi s-a propulsat înspre tavanul aulei cu ajutorul unor scripeţi din recuzita Teatrului Naţional. Fără suport tehnic, frânghiile au cedat brusc şi Coco a căzut din înaltul sălii direct în capul doamnei ministru al Educaţiei, prezentă la eveniment. A fost arestat imediat pentru terorism.

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

Mireasa hoțomană

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.