anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Patria nu e tribunal

GALERIE
Pavel Lucescu
 • Pavel Lucescu
- +

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

Patriotismul e confuz prin definiţie. Iubirea de patrie sau ţară natală, dacă acceptăm definiţia cea mai simplă a patriotismului, e o chestiune atât de subiectivă încât cu greu găseşti doi oameni care s-o înţeleagă, ca să nu zic s-o practice, cât de cât asemănător. Şi e normal să fie aşa, din moment ce vorbim de iubire, un concept pur poetic. Prin extensie, putem spune chiar că şi patriotismul ţine mai degrabă de dimensiunea poetică a existenţei, prin poetic înţelegând expresia comprimată a unei emoţii.

Ce înseamnă asta, mai concret. Înseamnă, în primul rând, că nu putem judeca oamenii după modul în care-şi exprimă patriotismul. Nu poţi împărţi oameni în buni şi răi, după cum e relaţia lor emoţională pe care o au cu propria patrie. Nu sunt patrioţi buni şi patrioţi răi. Patriotismul nu poate intra în zona legiferării. Nu poţi condamna pe cineva pentru emoţiile pe care le investeşte în relaţia cu propria patrie. În momentul în care o faci, ca individ, instituţie, comunitate sau stat, produci un abuz. Legea judecă fapte, nu trăiri. Când o face, avem de-a face cu o aberaţie care trebuie condamnată.

Patriotismul nu e tranzacţie. Nu e despre drepturi şi obligaţii. Dacă tu crezi că patria îţi datorează ceva şi nu-ţi oferă acel ceva, atunci există toate şansele să dezvolţi cu ea o relaţie proastă. Şi, în timp, să ajungi s-o urăşti. Dar o relaţie proastă cu patria o ai şi atunci când crezi că îi eşti tu dator cu ceva, când crezi că ţara are nişte aşteptări de la tine pe care trebuie să i le satisfaci. Aparent e iubire, dar nu e decât o nesănătoasă relaţie de dependenţă. Noroc că asta se întâmplă însă destul de rar, iar cei care susţin asta cerând altora să-şi iubească patria ca pe o datorie, se plasează automat în zona aberaţiei.

Ce vreau să spun până la urmă e că nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

Şi, în final, o urare mai veche pe care i-am făcut-o României de ziua ei, una de care mi-a amintit un prieten, citând-o ieri într-o postare pe facebook:

„Urarea asta, La mulţi ani!, are ca premisă conştiinţa faptului că cel căruia i-o adresezi va muri cândva, că e trecător. Îi urezi de fapt să mai trăiască o vreme, dacă se poate cât mai mult. Aşa că, atunci când urezi României la mulţi ani, îi aminteşti, implicit, şi faptul că la un moment dat nu va mai exista. Pentru că nu poţi spune la mulţi ani cuiva nemuritor, e un non-sens. La mulţi ani, România, sper ca măcar să ne supravieţuieşti!”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Cosmin PAȘCA

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

opinii

Fuga, lupta şi a treia variantă

Briscan ZARA

Fuga, lupta şi a treia variantă

Nimeni nu se gândeşte ce se întâmplă exact în momentul acela, momentul groazei, momentul instinctului maxim de fugă sau luptă, în care niciunul dintre combatanţi nu mai este raţional, când eşti în stare să muşti cu dinţii din carnea celuilalt pentru a nu muri. Atunci nu ştii ce faci, nu mai eşti tu însuţi, ci un criminal în devenire, singurul tău gând fiind să supravieţuieşti, nu te interesează nimic altceva. Nimic.

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Cristina DANILOV

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Una dintre marile probleme ale secolului este, firește, stresul. Și cine nu a fost niciodată stresat de solicitări excesive, aflându-se în imposibilitatea de a îndeplini toate sarcinile pe care și le-a propus într-o zi? La finalul unei zile adeseori ne gândim câte lucruri în orele ce tocmai au trecut au fost de prisos? Cât timp petrecem făcând activități sau lucrări care nu sunt cu adevărat importante? Și, mai ales, câtă energie am folosit pentru a rezolva probleme care nu sunt ale noastre? Și acest lucru se întâmplă pentru că este o mare diferență între ceea ce ar trebui să faci și ceea ce tu, realmente, poți face.

Unificatori şi dezbinatori (II)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (II)

Când noul război era la porţile cetăţii, România era mai izolată şi mai slabă chiar decât în pragul celuilalt război. Politicienii de strânsură le-au spus românilor că duşmanul e înafară. Şi aşa credem şi azi, din naivitate şi prostie. Din păcate, duşmanii cei mai aprigi ai unităţii României sunt chiar înlăuntrul ei.

pulspulspuls

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Băbăeţ, haidaţ’ bă, dar nici chiar aşa, băă... Iacătă mai jos poza care circulă cu mare frenezie prin mediul online, şi de care se râde cu mare poftă! 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.