anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Patriarhul Daniel: Aurul este acum dreapta credinţă, credinţa curată şi sfântă

GALERIE
daniel_aur_0
 • daniel_aur_0
- +

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, spune că dreapta credinţă, rugăciunea fierbinte şi viaţa curată sunt „cele mai preţioase” daruri pe care i le oferim lui Hristos nu numai la Crăciun, ci tot timpul vieţii noastre creştine, el îndemnând la oferirea de daruri copiilor, bolnavilor, bătrânilor, tuturor oamenilor aflaţi în dificultate.

„Ce înseamnă însă acestea (darurile oferite de magi la naşterea lui Iisus Hristos – n.r.) pentru noi, astăzi? Nu cere Hristos Domnul de la noi să aducem aur, ci cere daruri duhovniceşti pe care le poate oferi oricine, oricare dintre credincioşi. Şi anume aurul este acum dreapta credinţă, credinţa curată şi sfântă, credinţa ortodoxă”, a afirmat Patriarhul Daniel, sâmbătă, în predica rostită la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală de sărbătoarea Naşterii Domnului.

Patriarhul a explicat că tămâia reprezintă, în prezent, „rugăciunea fierbinte”.

„Dacă tămâia nu este pusă pe un cărbune incandescent nu miroase, ea numai atunci când se atinge de un cărbune incandescent începe să îşi arate mireasma şi se ridică spre cer. Ea simbolizează rugăciunea fierbinte, nu rugăciunea superficială, ci rugăciunea rostită din tot sufletul, din toată inima şi rugăciunea unită cu lacrimile fierbinţi ale pocăinţei. Acesta este dar mare adus lui Hristos, pentru că El Însuşi spune: ‘Mare bucurie se face în ceruri când un păcătos se întoarce la Dumnezeu. Tămâia rugăciunii fierbinţi, a pocăinţei fierbinţi este mare dar pe care noi îl aducem în orice moment al vieţii noastre Pruncului Iisus”, a subliniat PF Daniel.

El a adăugat că smirna simbolizează „viaţa curată şi faptele bune”, „omorârea patimilor egoiste şi cultivarea virtuţilor, (…) învierea sufletului din moartea pricinuită de păcat”.

„În concluzie, noi oferim lui Hristos, nu numai la Crăciun, ci tot timpul vieţii noastre creştine, cele mai preţioase daruri şi anume: dreapta credinţă, rugăciunea fierbinte şi viaţa curată unită cu faptele bune. Şi, prin aceasta, suntem şi noi iubiţi de Dumnezeu şi de oameni ca şi Craii, sau Regii, sau Magii de la Răsărit şi devenim vestitori ai tainei mântuirii lumii prin iubirea smerită şi milostivă a lui Dumnezeu”, a arătat Patriarhul.

Întâistătătorul BOR a îndemnat ca „la darul lui Dumnezeu către noi” să răspundem cu daruri aduse la biserică, dar şi prin daruri oferite copiilor, bolnavilor, bătrânilor, tuturor oamenilor aflaţi în dificultate.

„Să ne rugăm Pruncului Iisus să binecuvânteze toţi copiii, toate familiile, toţii părinţii, pentru că aceasta este prin excelenţă sărbătoarea familiei creştine şi să ne ajute şi pe noi să fim mărturisitori, aducători de daruri duhovniceşti lui Hristos, precum Magii de odinioară”, a mai spus Patriarhul.

La finalul predicii, el i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele de Cristian sau Cristina.

Înaltul ierarh a oficiat slujba Sfintei Liturghii împreună cu părintele Qais, Episcop de Erzurum, delegatul Patriarhiei Antiohiei în ţara noastră şi cu Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul.

Slujba de Crăciun din interiorul Catedralei Patriarhale s-a desfăşurat cu respectarea normelor sanitare recomandate de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19, numărul de persoane prezente la ceremonie fiind restricţionat la maxim 70 de persoane.

Creştinii ortodocşi, catolici şi protestanţi sărbătoresc la 25 decembrie Naşterea Domnului. (Sursa: Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.