anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Patriarhul Daniel: Cinstirea Mântuitorului prin obiecte de mare preţ nu trebuie pusă în competiţie cu ajutorarea săracilor

GALERIE
Patriarhul Daniel
 • Patriarhul Daniel
- +

Cinstirea Mântuitorului prin obiecte de mare preţ nu trebuie pusă în competiţie cu ajutorarea săracilor, a afirmat, în Duminica Floriilor, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a explicat că opera de lucrare a sfinţeniei nu se opune operei sociale.

Potrivit Agenţiei de Ştiri Basilica, în predica rostită în Paraclisul "Sf. M. Mc. Gheorghe" al Reşedinţei Patriarhale, Întâistătătorul BOR a relatat textul evanghelic duminical în care se aminteşte cum sora lui Lazăr cel înviat din morţi de Domnul a uns cu mir de nard picioarele Mântuitorului, în cadrul unei cine, iar Iuda Iscarioteanul a întrebat de ce nu s-a vândut mirul cu trei sute de dinari pe care să-i fi dat săracilor.

"În acest mir al Mariei se cuprind profetic toate veşmintele, pictura, icoanele, obiectele liturgice, toate darurile frumoase aduse de credincioşi Bisericii sau lui Hristos în Biserică. Avem în acest gest o profetică abordare a lucrării sfinţitoare a lui Hristos şi a frumuseţii vizibile din biserică, care însă conduce pe credincioşi la frumuseţea nevăzută dar eternă din Împărăţia cerurilor, din Ierusalimul ceresc. Aici a ţinut Mântuitorul Iisus Hristos să precizeze că nu există o contradicţie între iubirea faţă de el şi iubirea faţă de săraci şi a precizat: 'pe săraci îi aveţi pururea cu voi, dar pe Mine - ca prezenţă fizică pe lumea aceasta - nu Mă aveţi pururea cu voi'", a detaliat Patriarhul Daniel.

PF Daniel a explicat că Mântuitorul Iisus Hristos spune aşadar că cinstirea Lui în Biserică prin obiecte şi gesturi de mare preţ nu trebuie să fie pusă în competiţie sau în concurenţă cu ajutorarea săracilor.

"Opera de lucrare a sfinţeniei nu se opune operei sociale a ajutorării săracilor. Deci, Hristos Domnul ne învaţă că nu putem opune lucrurile complementare şi că iubirea faţă de Hristos se arată mai întâi prin rugăciune în biserică şi apoi prin fapte bune arătate faţă de semenii aflaţi în nevoi", a mai spus Patriarhul Daniel. Înaltul ierarh ortodox a subliniat că Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului este semn de biruinţă a lui Iisus asupra morţii prietenului său Lazăr, ca dovadă a învierii de obşte a tuturor oamenilor la Judecata de Apoi, dar şi ca anticipare a biruinţei asupra propriei Sale morţi.

"De aceea, această sărbătoare este o înaintevestire a Sfintelor Paşti, o anticipare a bucuriei Învierii Domnului", iar florile, ramurile şi stâlpările purtate în mâini simbolizează "florile de lumină adunate în suflet timp de patruzeci de zile ale Postului Sfintelor Paşti, flori adunate prin rugăciune şi pocăinţă, post şi nevoinţă, împărtăşire cu Sfintele Taine şi fapte bune". La finalul predicii, Patriarhul a transmis felicitări tuturor celor care poartă nume de flori. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.