anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Patriarhul Daniel: Să răspundem lui Dumnezeu prin rugăciune şi oamenilor încercaţi cu fapte bune

GALERIE
Daniel_Patriarhul_Bisericii_Ortodoxe_Române
 • Daniel_Patriarhul_Bisericii_Ortodoxe_Române
- +

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a îndemnat, vineri, în contextul războiului din Ucraina, la rugăciune şi la fapte bune, adăugând că aceste încercări sunt "uneori o pedagogie divină care atenţionează ce este esenţial în viaţa omului".

"Încercările acestea sunt, uneori, o pedagogie divină care ne atenţionează ce este esenţial în viaţa omului. Chiar şi în mijlocul încercărilor, trebuie să nu pierdem speranţa, să nu pierdem nădejdea că Dumnezeu ne iubeşte, ne încearcă, dar nicio încercare nu este mai mare decât puterea noastră, dacă cerem ajutorul lui Dumnezeu. (...) Şi în această încercare mai recentă, a războiului din vecinătate, cum s-a spus, este tot o atenţionare să răspundem lui Dumnezeu prin rugăciune şi oamenilor încercaţi, care trec prin suferinţă, să le răspundem cu fapte bune", a transmis PF Daniel, la momentul aniversar dedicat sărbătoririi a 15 ani de la întronizarea ca Patriarh.

Potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române, înaltul ierarh a arătat că, în fiecare zi, la Catedrala Patriarhală, se fac rugăciuni "pentru încetarea războiului, pentru pace între popoare, pentru că aceasta ne ajută să nu cădem în deznădejde, în disperare".

"Şi în pandemie, oamenii care s-au rugat mai intens şi mai mult nu au căzut în depresie atât de repede, fiindcă au simţit starea de comuniune. Însingurarea duce la depresie, dar comuniunea este salvare de întristare, pentru că şi cei ce se roagă în pustie au conştiinţa că nu sunt singuri, ci sunt cu Dumnezeu, cu sfinţii şi cu toţi credincioşii care se roagă în diferite părţi ale lumii. (...) Iar rugăciunea în starea de încercare este mai puternică atunci când este însoţită de fapte de milostenie", a îndemnat Patriarhul.

Întâistătătorul BOR a adăugat că, "dacă ne rugăm pentru încetarea războiului din Ucraina, rugăciunea aceasta a fost însoţită şi de o mobilizare foarte mare, mai ales în partea de nord şi de est a României, când au fost oferite sute de tone de alimente şi de haine pentru cei care se aflau în starea de pribegie".

"Această conlucrare între stat şi Biserică este una care se face ca răspuns firesc, un răspuns creştin la o situaţie de încercare. Noi simţim că această conlucrare ne îmbogăţeşte sufleteşte, devenim mai sensibili la suferinţa altora. Poate că şi contribuim la o altă cunoaştere a noastră din partea celor pe care-i ajutăm. Mulţi nu se aşteptau ca ucrainenii să fie atât de bine primiţi şi atât de mult ajutaţi de către români. Avem în încercările acestea şansa unei îmbogăţiri sufleteşti. Important este cum răspundem noi la încercările care vin neprogramate. Din acest punct de vedere, cel dintâi răspuns al nostru trebuie să fie speranţa care se naşte din rugăciune", a mai spus Patriarhul Daniel.

După Liturghia şi Te Deum-ul oficiate vineri la Catedrala Patriarhală, în Sala "Europa Christiana" a Palatului Patriarhiei a avut loc un moment festiv, moderat de Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.

Au prezentat sau transmis mesaje de felicitare preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Alina Gorghiu şi Marcel Ciolacu, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. Marin Preda. La evenimentele aniversare au participat şi reprezentanţii cultelor mozaic şi musulman. 

SURSA: Agerpres

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Patria nu e tribunal

Pavel LUCESCU

Patria nu e tribunal

Nu există unitate de măsură pentru patriotism. Şi, prin urmare, nu există mai mult sau mai puţin patrioţi. Există în schimb o infinitate de grade de intensitate a relaţiei cu propria patrie, de la pura indiferenţă, la pura pasiune, dar nimic care să justifice instituirea vreunui tribunal al patriotismului.

opinii

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

pr. Constantin STURZU

Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc

De ce ne ajunge atât de uşor la inimă colindul? Pentru că el nu este altceva decât Evanghelia înfăşată în scutece de Prunc. 

pulspulspuls

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Letopiseţul giudeţului nostru: despre cum a botezat Mihai Chirica un cronicar şi cum a decontat musiu Paralexe deplasarea la Cremenal din visteria publică

Pentru astăzi ne-am propus să-l tragem de urechi pe primarul târgului nostru, onorabilul edil Mihai Chirica, care a greşit impardonabil o referire la denumirea celui mai proaspăt liceu din oraş, care poartă numele cronicarului Miron Costin. 

Caricatura zilei

Iohannis și gazele

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.