anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.10.2020

Patriarhul, mesaj pentru studenţi: E relevantă ”valorificarea specificului formativ al educaţiei creştine”

GALERIE
daniel
  • daniel
- +

Patriarhul Daniel afirmă în mesajul transmis cu ocazia începerii noului an universitar că, într-o societate informaţională şi excesiv tehnologizată, există riscul ca educaţia să fie redusă la un proces care are ca finalitate dobândirea unor competenţe şi abilităţi, astfel încât tânărul să fie integrat facil şi sigur într‑un sistem de eficienţă practică imediată, dar care este tot mai impersonal şi unilateral, motiv pentru care consideră relevantă ”valorificarea specificului formativ al educaţiei creştine care nu se rezumă la un orizont pământesc limitat şi efemer”.

”Într-o societate informaţională şi excesiv tehnologizată există riscul ca educaţia să fie redusă la un proces în care accentul cade aproape exclusiv pe achiziţionarea de informaţii necesare pentru dobândirea unor competenţe şi abilităţi, astfel încât tânărul să fie integrat facil şi sigur într‑un sistem de eficienţă practică imediată, dar un sistem tot mai impersonal şi unilateral.  Tocmai într‑o asemenea situaţie este relevantă valorificarea specificului formativ al educaţiei creştine care nu se rezumă la un orizont pământesc limitat şi efemer, ci este deschisă spre lumina iubirii eterne a lui Hristos, Care a promis: „Oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25)”, transmite Patriarhul Daniel.

De asemenea binecuvântează pe toţi studenţii şi profesorii din învăţământul universitar şi postuniversitar, rugând pe Dumnezeu să le dăruiască sănătate, multă bucurie şi mult ajutor, aminteşte că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2020 ca An omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor, dorind să evidenţieze importanţa familiei pentru educaţia copiilor şi tinerilor.

”Astăzi, când familia creştină se confruntă cu multe probleme de ordin sanitar şi moral, social şi spiritual, sunt necesare apărarea, ajutorarea şi promovarea familiei prin cultivarea valorilor credinţei creştine şi a virtuţilor evanghelice netrecătoare, ca libertatea şi responsabilitatea, bunătatea şi solidaritatea. În contextul pandemiei actuale, când se impune adaptarea mijloacelor de predare şi de învăţare la noua situaţie, tinerii studenţi au mai multă nevoie de sprijinul Familiei, al Şcolii şi al Bisericii pentru a se forma intelectual şi profesional, dar şi spiritual şi cultural”, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

El subliniază că anul acesta, în mod deosebit, avem datoria de a ne aminti cu recunoştinţă de bunicii şi părinţii noştri, dar şi de învăţătorii şi profesorii noştri, care ne-au educat şi ne-au îndrumat pe calea cunoşterii ştiinţifice intelectuale, dar şi a valorilor spirituale permanente.

”Perioada actuală de pandemie ne învaţă cât de necesară este comunicarea dintre oameni, posibilitatea de a ne întâlni faţă către faţă, de a ne împărtăşi bucuriile şi necazurile, reuşitele sau eşecurile, aşteptările şi aspiraţiile. Acum înţelegem mai bine adevărul credinţei, şi anume că viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, care trebuie apărate şi cultivate pentru a creşte spiritual şi a vieţui social ca oameni liberi şi responsabili, harnici şi darnici”, afirmă Patriarhul Daniel.

Ca şi în anii precedenţi, la începutul acestui nou an universitar (2020-2021), îndeamnă parohiile şi organizaţiile de tineret ale BOR să ofere ajutor material şi spiritual studenţilor care provin din familii defavorizate, pentru a urma studiile universitare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Democraţie şi tehnologie: o alianţă improbabilă, dar nu imposibilă

Lucian DÎRDALA

Democraţie şi tehnologie: o alianţă improbabilă, dar nu imposibilă

Există multe alte puncte în care noile eforturi de a crea comunităţi virtuale de tot felul pot contribui la ameliorarea calităţii sistemului democratic. Punctul de pornire trebuie să fie, însă, abandonarea iluziilor potrivit cărora progresul tehnologic (cu tot ceea ce implică el) este un aliat natural al democraţiei liberale.

Filmuletul zilei

opinii

Vrednic este!

Florin CÎNTIC

Vrednic este!

În urmă cu câteva zile din această lună închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, un ierarh şi un duhovnic iubit în oraşul nostru trecea vioi pragul celor şapte decenii. Acestea au fost urările şi cuvintele mele în cinstea sfinţiei sale trimise părintelui profesor Vasile Nechita, cel care a avut iniţiativa cuvenitei omagieri:

O conferinţă guzganie

Radu PĂRPĂUȚĂ

O conferinţă guzganie

Sunt în amfiteatrul... n-are importanţă de la o universitate şi mă străduiesc să nu adorm la conferinţă, simpozion sau cum dracu s-o fi chemând.

Conştiinţa cuantică

Ioan MILICĂ

Conştiinţa cuantică

Repudiem idiocraţia, deplângem impostura, ne ultragiază incompetenţa şi ne scandalizează plagiatul. Totuşi, urmărim cu milioanele ediţiile de colecţie ale emisiunilor care ne arată cum să ghicim în stele, cum să ne lecuim cu străvechi reţete băbeşti, cum să intrăm în dialog cu eul nostru profund. Şi cuantic. O, sfântă armonie televizuală!

pulspulspuls

Iacătă şi moştenirea lui Măricel pentru Costel!

Iacătă şi moştenirea lui Măricel pentru Costel!

Băbăeţ, hai să recunoaştem că nea Măricel ăsta, o fi având el un discurs aşa bolovănos şi greoi, dar are olecuţă de humor în el. 

Caricatura zilei

Indieni vânători de nemascați

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.