Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Patrie şi onoare

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Care patrie? Onoarea cui? V-aţi gândit la eventualitatea unui război?

În caz de război (iar câinii cei negri au început să se agite!), statul român cheamă la arme - într-o primă fază -, câteva sute de mii de rezervişti, împrăştiaţi azi prin toată lumea. De altfel, de circa patru-cinci ani, de când relaţiile dintre Rusia şi NATO au redevenit încordate, iar China a început să se uite chiorâş la americani, Ministerul Apărării a început o verificare a situaţiei militare a tuturor românilor care au efectuat stagiul militar. Neprezentarea celui atenţionat la centrul militar de care ţine se poate solda cu o amendă de câteva sute de lei. Tot într-o primă fază.

Problema survine atunci când militarul în rezervă este plecat de foarte mulţi ani în străinătate, ba chiar şi-a refăcut demult viaţa acolo. Chestionaţi de presă, unii rezervişti stabiliţi în Marea Britanie au afirmat că-i doare în cot de ordinele de chemare ale armatei române. Chiar în cazul izbucnirii unui război, respectivii au declarat sincer că nu au nici cea mai mică intenţie de a se întoarce în România, pentru a o apăra de duşmani. Pentru ei, ţara de baştină nu mai înseamnă nimic.

Argumentele foştilor militari în termen par corecte, măcar la prima auzire. După căderea comunismului şi instaurarea regimului acuzat de corupţie al lui Ion Iliescu (FSN – FDSN - PDSR – PSD), în care vechii tovarăşi au părăduit cam tot ce mai rămăsese folositor în România - după deliranta ”epocă de aur” -, o groază de conaţionali nu s-au mai regăsit în propria ţară. Deschiderea graniţelor şi posibilitatea de a compara viaţa noastră cu viaţa celor de dincolo de cortina de fier s-a soldat cu o emigrare masivă a românilor. Cine a văzut Europa (ca să nu mai vorbim de SUA, Canada, Australia), a descoperit repede că avem cele mai mizerabile localităţi, cel mai necivilizat popor şi cei mai hoţi politicieni. Doar la laude nu ne întrece nimeni! Aşa că, tuleo!

În cazul declanşării unui război în viitorul apropiat, a-i chema la arme pe cei care nu au mai vrut să aibă de-a face cu ocupantul pesedist pare cel puţin bizar. Ba chiar periculos pentru “partidul penalilor”. După ce jandarmeria, cu ordin clar de la PSD, a caftit diaspora la celebrul miting de la 10 august, a-i înarma pe românii din străinătate s-ar putea să aibă un efect interesant. Pe cât pariem că primii consideraţi a fi duşmanii patriei vor fi pesediştii?

Pe de altă parte, dincolo de retorica românilor stabiliţi definitiv în străinătate, nici situaţia celor care nu vor răspunde chemării armatei nu va fi una prea roz. Alegând drept destinaţie ţări mari, cu trecut războinic (Regatul Unit, Germania, Franţa etc), în care datoria faţă de ţară e sfântă, emigranţii românii se vor confrunta cu dispreţul omului de onoare faţă de dezertor. O soluţie la limită ar fi renunţarea la cetăţenia română, dar câţi dintre români au cetăţenia statelor în care şi-au reluat viaţa de la zero? Câţi dintre ei vor accepta să lupte în armatele ţărilor care le-au devenit a doua patrie? Ba chiar să moară pentru ele? Pariem că foarte puţini? (De pildă, să nu uităm că, la nevoie, o mulţime dintre ei apelează totuşi la coruptul sistem sanitar românesc, pentru a evita costisitoarele operaţii din ţările civilizate.)

Neîndoielnic, la fel ca în cazul unui cutremur nimicitor, al unor inundaţii catastrofale, al unei epidemii pustiitoare, al unei ierni devastoare, al unui partid de penali etc., un război ar prinde România complet nepregătită. Din fericire, luptăm să salvăm familia tradiţională care va duce mai departe fiinţa naţională, care va naşte în continuare copii deştepţi, patrioţi şi heterosexuali precum Liviu Dragnea, Olguţa Vasilescu, Codrin Ştefănescu şi Vorică Dăncilă. Cu asemenea ostaşi, conduşi de popii cei neprefăcuţi, zdrobim orice armată de homosexuali! Trăiască!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri