sambata, 27.02.2021
Anul 2018, declarat Anul Patrimoniului European, ne îndeamnă să reflectăm asupra valorilor și sensurilor culturii în definirea identității noastre şi să ne aplecăm cu mai mult interes asupra aspectelor de ordin cultural şi istoric ce ne caracterizează destinul național.
În acest sens, Uniunea Europeană semnalează cu îngrijorare starea unor monumente culturale semnificative, importanţa acestora la nivel național și universal, dar și urgența promovării, protejării și valorizării fragmentelor de cultură, artă, istorie ce aparțin patrimoniului european comun, a subliniat în Plenul Camere Deputațiilor, prof. dr. Camelia GAVRILĂ.
Declarația politică susținută de deputatul ieșean se referă la „dubla dimensiune spirituală și materială a bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural naţional, în sens propriu, la nivel pragmatic, dar şi din punct de vedere simbolic, spiritual, acestea reprezentând o expresie a valorilor, a credinţelor și tradiţiilor naţionale, pentru că, în esență, cultura și valorile patrimoniale sunt fundamentul solid și irevocabil al identităţii unui popor”.
„Patrimoniul cultural reprezintă o sinteză aproape perfectă a interferenței demersului creativ al ființei umane cu ambientul natural, armonie susținută prin trecerea timpului, probând permanența unor aspirații și valori, inspirând generaţiile noi pentru continuarea proiectelor creative de dezvoltare umană şi de creştere implicita a calităţii vieţii colective. Tot în acest sens, patrimoniul cultural este elementul primordial de legătură între trecut și prezent, între generaţiile vechi şi noi, amintind de aspirațiile, jertfele, dar și reuşitele unor lumi apuse, fiind în acelaşi timp și deschidere a prezentului printr-un angajament natural și firesc pentru conservare, prețuire, dar și inovare sau dezvoltare”.
Esenţa unei culturi se regăsește în patrimoniul cultural, se transpune sugestiv și în elemente concrete, tangibile, reprezentate de monumentele istorice, statui, biserici, cetăți, catedrala, sinagogi, muzee, forme artistice, elemente de arhitectură, repere ale civilizaţiei unui popor, ale unui neam, menite să păstreze vie amintirea unui eveniment, a unei personalităţi, a unui timp anume.
Deputatul PSD Camelia Gavrilă subliniază că programul de Guvernare al PSD acordă o atenție deosebită domeniului cultural în abordarea complexă pe care o propune societății românești în orizontul anilor 2020 - 2025, preocuparea pentru valorificarea şi conservarea patrimoniului existent rezultând din faptul că, în general, cultura este considerată elementul definitoriu al identității naţionale.
În judeţul Iaşi, lista monumentelor istorice cuprinde un efectiv de 1630 de obiective, dintre care 828 sunt obiective arheologice, 703 monumente de arhitectură, 53 monumente de for public, iar 46 sunt monumente memoriale. Printre acestea, regăsim exemple de bune practici, de finalizare a lucrărilor de restaurare pentru monumente de referință: Palatul Culturii, care are valoare emblematică pentru Iaşi, impresionantă împletire de stiluri arhitecturale - neogotic, romantic şi neobaroc, Mănăstirea Golia, monument ridicat în secolul al XVI-lea, Teatrul Național, bijuterie artistică a arhitecților vienezi Fellner și Helmer sau Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Politicile culturale şi de sprijin al patrimoniului cultural trebuie susţinute printr-o bună colaborare a instituţiilor, o implicare activă, ce include şi efortul financiar, dar și inițiativa managerială. Consiliul Judeţean Iași, în parteneriat cu ministerele de resort, a demarat programe ce vizează reabilitarea unor monumente şi clădiri istorice integrate în patrimoniul naţional, precum: Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, restaurarea Muzeului „Vasile Pogor” și a Muzeului „Nicolae Gane”. Apreciem și demersurile Primăriei Municipiului Iași pentru demararea proiectului de reabilitare a Mănăstirii Frumoasa din Iași.
Deputatul ieșean atrage atenția, însă și asupra unei ”liste negre” a monumentelor din Iași care sunt deteriorare si aparent abandonate: Clădirea Filarmonicii, Ruinele Curţii Domneşti din Iaşi, situl arheologic ”Cetatea geto-dacică de la Cotnari”/situl Cătălina, Castelul Sturdza din Miclăuşeni, Palatul Cantacuzino Pașcanu, ridicat în jurul anilor 1640-1650 în Pașcani sau Conacul Rosetti - Catargiu din Răducăneni.
Paradoxal, ne prindem în Hora Unirii, în amintirea momentelor istorice din 1859 sau ale celor din anului 1918, în Piaţa Unirii, lângă un edificiu aflat într-o stare gravă de deteriorare Palatul Braunstein, deși este o clădire valoroasă și simbolică de la începutul secolului XX.
Cultura nu trebuie să fie acoperită de pânze pentru a atenua degradarea și indiferența, amânarea unor finanțări și, de multe ori, ignorarea Iașului. Valorificarea patrimoniului cultural prin reabilitarea monumentelor istorice poate aduce avantaje în plan cultural, economic, dar şi social, acestea pot fi incluse în trasee turistice, determinând inclusiv sporirea directă sau indirectă a resurselor bugetare, a activităților sociale ce pot fi desfășurate în clădirile refăcute. Cu siguranţă, un peisaj cultural bogat, bine valorificat și plasat în lumină, duce la dezvoltarea turismului, a vieții sociale în general.
În concluzie, în Anul Patrimoniului European inițiativele Guvernului și demersurile parlamentare trebuie să-și îndrepte atenţia mai ales în direcţia monumentelor semnificative ce trebuie reabilitate, aceasta fiind nu doar o responsabilitate, ci și o datorie morală, o dovadă de respect faţă de istorie, faţă de momentele emblematice din trecut, față de județul Iași de multe ori dezavantajat în alocările bugetare, pentru că, prin împletirea paginilor de istorie cu cele de artă și cultură, intrăm în circuitul valorilor perene, salvate de eroziunea timpului și a uitării.
Mai multe informații regăsiți pe site-ul www.cameliagavrila.com.
Cuvinte cheie: + patrimoniul cultural, anul centenarului, gavrilă
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Doi contrabandişti săltaţi din Tg. Frumos şi băgaţi după gratii
Expoziţie cu documente despre Holocaustul romilor, la Palatul Culturii
VIDEO. Patru copii, aruncați de la etajul 3 de mama lor pentru a-i salva dintr-un incendiu
Spania va administra doar o doză de vaccin persoanelor sub 55 de ani care au avut Covid
Premiera spectacolului "El Tango" se joacă cu casa închisă la Opera din Iași
O fetiță de 6 ani a căzut din telescaun, la Sinaia. Zăpada afânată i-a salvat viața
Ce spune ministrul Sănătăţii despre introducerea paşapoartelor de vaccinare
Un pilot a raportat o întâlnire cu un OZN: „Seamănă cu un obiect cilindric lung”
Cîţu: Singurii oameni rămaşi în funcţie de 30 de ani sunt liderii de sindicat
”Am părăsit Marea Britanie pentru a scăpa de presa toxică”, spune Prințul Harry
Conferinţa lui Koeman, întreruptă după ce tehnicianului a început să-i curgă sânge din nas
Scenariile de funcționare a şcolilor din Iași pentru săptămâna 01-05 martie 2021
Restricţii de circulaţie: Reîncep lucrările de modernizare a infrastructurii de tramvai Iași – Dancu
România se află pe locul 7 în topul vaccinărilor împotriva COVID-19 cu ambele doze, la nivel global
Cristea (Poli Iaşi): Când jucăm cu locul 15 acasă trebuie să ne propunem victoria
Argeş: Pompierii au salvat un ied căzut într-un puţ adânc de 12 metri
Adio Marica în prosop! Instanţa a decis eliminarea filmării cu fostul jucător în ipostaze intime
Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă utilizarea cocktailului de anticorpi Regeneron
Prognoza meteo pentru martie. Temperaturi mai mari decât cele normale
Reclamaţii în lanţ în cazul schimbării furnizorului de energie electrică
Tânăra din Iași dată dispărută a fost găsită de polițiști (UPDATE)
În 14 localități din Iași se schimbă scenariile după care funcționează școlile
VIDEO: Zi specială dedicată câinilor din rasa alabai în Turkmenistan
Reducere substantiala de buget pentru Noua Casa. Doar 6.000 de beneficiari in 2021
Accesul clienților casnici în magazinul E.ON din Iași se va realiza doar cu programare online
Încă un ministru care vrea un “management al urşilor făcut pe termen lung”
Angela Merkel refuză vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca
Informare meteorologică. Vântul va bate cu putere din această noapte până luni
Dan Zaharia: 1 din 20 de ieşeni din zona metropolitană lucrează în IT
BMW a anunțat prețurile pentru primul său hot hatch cu tracțiune față
Cîţu nu susţine introducerea unui paşaport de vaccinare: este prematur
Primele imagini neoficiale cu viitorul Lexus NX, scăpate pe internet
ÎPS Teodosie nu face nici un pas înapoi în privinţa ritualului de botez
Tu ți-ai creat cont de client ApaVital? Poți câștiga un premiu de 200 lei!
Numărul noilor cazuri de coronavirus a ajuns în ultimele 24 de ore la 3.761, iar al deceselor la 66
Meșterii populari se reîntâlnesc în Piața Unirii din Iași pentru a promova Mărțișorul
Ministerul de Finanţe lansează o nouă emisiune de titluri de stat pentru persoanele fizice
S-a ieftinit cu cateva mii de euro. Cat costa cea mai asteptata masina de la Volkswagen
ÎPS Teodosie vrea propria lui moşie. El a depus solicitare de înfiinţare a Mitropoliei Tomisului
Cel mai vechi brand auto are un logo nou. Începutul unei noi ere pentru Peugeot
Cele mai importante lucruri de știut despre laptele de migdale
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUMituri şi inerţii |
Neculai SEGHEDINCel mai modest dintre pământeni (III) |
Nicolae CREŢU„Deşoşocizarea” AUR |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.