anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Patron dubios condamnat: zero lei recuperaţi dintr-un prejudiciu uriaş adus statului

GALERIE
justitie
 • justitie
- +

Justiţia ieşeană a închis cazul unui evazionist din Hârlău, la un deceniu după momentul începerii anchetei. Mihai Stănescu a fost condamnat. Statul rămâne cu paguba, pentru că din prejudiciu nu s-a recuperat nici măcar un leu.

Din iulie 2008, Mihai Stănescu a fost administrator al societăţii Duo Mat Invest SRL din Hârlău, având ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicat al deşeurilor şi resturilor. A cedat firma către A.T. în mai 2011, nu înainte de a păgubi bugetul statului cu 4,2 milioane lei. Doar în luna precedentă cedării firmei, Stănescu a fentat Fiscul cu peste 800.000 lei. În aprilie 2011, Stănescu a omis înregistrarea în contabilitatea firmei a unor operaţiuni comerciale de vânzare efectuate cu alte firme. Baza impozabilă a fost redusă astfel artificial cu 2,8 milioane lei. Ca urmare, statul a pierdut 447.000 lei reprezentând impozit pe profit neîncasat, şi 359.000 lei, TVA necolectată.

Un control efectuat de Fisc în 2013 a evidenţiat numeroase operaţiuni contabile prin care bugetul statului fusese prejudiciat, realizate în perioada 2010-2011. Iniţial, în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal, fusese implicat şi noul proprietar al firmei. Acesta a fost scos însă din cauză, constatându-se că toate neregulile fuseseră comise de Mihai Stănescu.

În faţa anchetatorilor, Stănescu a negat comiterea vreunei fapte penale, afirmând că tatăl său, decedat între timp, se ocupase efectiv de firmă. În plus, contabilitatea societăţii era ţinută de o persoană din Piatra Neamţ, administratorul nefăcând altceva decât să depună actele la ANAF. Magistraţii Judecătoriei au reţinut în sarcina lui Mihai Stănescu doar un prejudiciu de 805.000 lei. Acesta a fost însă suficient pentru condamnarea inculpatului, în favoarea acestuia neputând fi reţinută nicio circumstanţă atenuantă. De asemenea, el nu făcuse niciun efort de a achita măcar parţial prejudiciul produs. În plus, bărbatul mai fusese condamnat o dată, tot pentru evaziune fiscală, la 5 ani de închisoare.

Stănescu a fost condamnat la 5 ani şi 3 luni de închisoare, ca şi la interzicerea dreptului de a mai administra o societate comercială timp de trei ani după eliberare. Bărbatul a atacat sentinţa Tribunalului în faţa instanţei superioare. Curtea de Apel s-a pronunţat ieri, respingând apelul şi confirmând sentinţa iniţială.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.